DO

05/09/2024

Weertype

Weertype

| 17°

10 %

Windrichting

2 bft
Een groot hogedrukgebied beheerst de weerkaarten. Het strekt zich uit van Spanje over Frankrijk [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 20°

10 %

Windrichting

2 bft
Morgen wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachtere [...]
Lees verder

ZA

11 mei

Weertype

Weertype

10° | 22°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een mooie en warme dag. De maxima kunnen dan landinwaarts tot rond een 22-23 graden [...]
Lees verder

ZO

12 mei

Weertype

Weertype

12° | 23°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het nog een tikkeltje warmer met maxima die dan zelfs naar een 23, misschien wel 24 g [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien op de weerkaart nog altijd een sterk Europees hoog dat met kern boven het oosten van het continent ligt. Aan de andere kant zien we steeds lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan opdoemen. Die komen telkens terecht in het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden en trekken dan vandaaruit richting Scandinavië. Af en toe slaagt er eens eentje in om wat meer richting het Noordzeegebied te trekken, maar de blokkade van hogedruk op het continent houdt een verdere oostwaartse verplaatsing steeds tegen. Vandaag trekt het hoog zich wat terug en komen we meer onder invloed van Atlantische lagedrukgebieden. Zeker later vandaag en vanmiddag lijkt er daarbij tijdens de passage van enkele actieve storingen veel regen te kunnen gaan vallen. In de loop van volgende week verliest het Europese hoog zijn invloed, maar dan duwt het Azorenhoog zich weer een weg naar het noorden waarbij we in de tweede helft van de week in een wat minder zachte noordwestelijke tot westelijke stroming zouden gaan komen. Een gevolg hiervan is wel dat later in de week de invloed van lagedrukgebieden wat groter kan worden en dat er ook meer gradiënt in onze omgeving komt te staan. Tegen het eind van de week kan ook wat koudere lucht naar onze omgeving ‘lekken’.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag ziet er erg wisselvalliger uit. Het is meestal zwaar bewolkt tot betrokken met weinig of geen zon. Een front komt al snel in de buurt te liggen en kan dan zorgen voor perioden met regen of buien. Dat kan per momenten echt wel om intense regen gaan. Tegen de avond nadert nog een intense buienlijn. Het gaat daarbij ook weer wat harder waaien. De maxima vallen dan weer iets terug, maar blijven toch echt wel aan de zachte kant met waarden die voor de regen uit weer gemakkelijk rond een 15-tal graden kunnen uitkomen. Verder valt ook de wind op. Die kan aan zee zelfs stormachtig worden met uitschieters die naar een 80-90 km per uur kunnen gaan. Boven land zijn dat pieken van een 60 à 70 km per uur.

Bij de buienlijn van vanavond kan er tijdelijk nog wat meer wind komen te staan, aan de kust zelfs mogelijk stormachtig tot storm op zee. De rukwinden kunnen later vanavond zelfs tot 100 km per uur aantrekken aan zee en tot 80-90 km per uur uitkomen bovenland. Lokale schade is daarbij zeker niet onmogelijk! Bij die buien zit mogelijk zelfs een onweersklap verscholen. In de nacht naar maandag blijft de kans op enkele buien bestaan waarbij de wind dan geleidelijk afneemt en draait van een zuidwestelijke naar een westelijke richting.

Morgen:

Morgen krijgen we dan een licht wisselvallig weertype. Er is vrij veel bewolking met af en toe wat opklaringen, maar even zo goed is er kans op het voorkomen van een lokale bui, al zal dat zeker maar de uitzondering op de regel zijn. De wind zoekt morgen tijdelijk een meer westelijke richting op en daarmee wordt de aanvoer van zeer zachte lucht de pas afgesneden. We krijgen morgen dan ook wat minder hoge temperaturen die rond een 11-12 graden blijven zitten.

Tegen de avond loopt echter alweer een warmtefront binnen waarbij er mogelijk wat lichte regen aan te pas komt in de nacht naar dinsdag. De temperaturen in de nacht naar dinsdag lopen dan ook geleidelijk weer op en zitten al snel weer in de dubbele cijfers.

Overmorgen:

Dinsdag overdag bevinden we ons dan weer in warmere lucht. Een warmtefront dat de voorgaande nacht passeerde, zorgt wel eerst nog voor veel bewolking, maar gaandeweg breken er ook opklaringen door. Het is weer een stuk zachter dan op maandag met maxima die weer naar een 13 tot 14 graden kunnen oplopen.

Ook de nacht naar woensdag levert nog zachte minima op die weer gemakkelijk rond een 8 à 9-tal graden blijven zitten.

Later:

Woensdag wordt alweer een erg zachte dag, de zachtste van de komende week. Een opnieuw zuidwestelijke wind voert dan weer erg zachte lucht aan met maxima die weer geen enkele moeite hebben om tot een 15-tal graden op te lopen. Het is daarbij wisselend bewolkt met een mix van wolken en opklaringen.

Samenvatting:

Vandaag wordt een op en top herfstdag. Aanvankelijk is het nog droog, maar de bewolking neemt snel toe op nadering van een actieve storing die vanmiddag voor veel regen zorgt. De wind spant fors aan met forse rukwinden. Het is wel nog zacht met 14-15 graden. Vanavond en vannacht volgt nog een flinke buienlijn met forse buien en nog meer wind, aan zee kan die tot 100 km per uur uithalen. Na middernacht wordt het rustiger.

Geert, zondag 15 november, 09.55 uur.

Het aantal bloeiende planten in de tuin loopt nu snel terug, maar toch zijn er nog een paar te vinden, al zijn het echt wel de laatste van het seizoen; oa deze prachtige Chrysanthemum Mrs. Jessie Cooper is er zo eentje: