VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag en morgen zitten we nog tijdelijk onder invloed van lagedrukgebieden. Het Azorenhoog breidt zich geleidelijk aan weer uit, maar toch zitten we eerst vandaag nog onder invloed van storingen die nog door dit hoog heen lopen. Vanaf morgen krijgt een uitloper van het Azorenhoog vaste voet aan de grond boven Europa en vormt daar een nieuw, sterk en apart hogedrukgebied dat in de tweede weekhelft uitgroeit tot een stevig hoog ten noordoosten van ons. Tegelijk gaat zich dan ten westen van ons een trog vormen en tussen beide systemen in komt een diepe zuidelijke stroming te staan. In de nacht naar woensdag loopt daarbij een zwak en inactief warmtefront over onze omgeving. Dit zet dan weer de deur open voor een sterke zuidelijke stroming die later in de week opnieuw erg warme zuidelijke lucht tot bij ons op transport zet. Hierbij worden zeer hoge temperaturen verwacht, iets wat ook al uit de pluimverwachting voor de komende week blijkt die we hier even bij nemen:

Let op de schaalverdeling van de temperatuur aan de linkerkant van de grafiek! Uit deze verwachting blijkt dat vanaf de tweede helft van de week voor onze omgeving de maxima doorheen de grens van de 30 graden breken, waarbij er zelfs kans is dat we op verschillende dagen maxima van 35 graden en meer zullen noteren. Zondag en maandag zou het eventueel tijdelijk wat minder heet kunnen zijn door een wat meer noordoostelijke wind waarbij dan wat minder warme lucht binnensijpelt, maar nadien herpakt de hitte zich. Dit heeft te maken met de (onzekere) ligging van een trog boven de Britse Eilanden. We zien dus een (extreme) hittegolf die zich op de weerkaarten aftekent voor de tweede helft van de week … Dit is de verwachting van het Europese model, maar andere modellen zitten op dezelfde lijn. Neerslag wordt er daarbij voorlopig niet ingetekend.

Wie meer pluimverwachtingen wil zien, verwijs ik graag naar de pagina met weermodellen: https://geertnaessens.be/weerkaarten/ Daar vind je onder het kopje ‘pluimen’ nog meer van deze grafieken terug.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt nog een wat mindere dag. Het is eerst wisselend tot zelfs zwaar bewolkt en in de loop van de dag trekt ook een storing van west naar oost doorheen onze omgeving. Er kan dan tijdelijk wat nattigheid vallen in de vorm van wat regen of enkele verspreide buien. Dat zal vooral later in de ochtend en in de eerste uren van de namiddag het geval zijn. Een enkele bui zou zelfs met een losse donderklap kunnen gepaard gaan. De tweede helft van de namiddag verloopt droger met geleidelijk weer meer en bredere opklaringen die vanaf de kust binnenlopen. De maxima zitten vandaag maar rond een 19 tot 20-21 graden meer bij een goed doorstaande westelijke tot noordwestelijke wind.

In de avond en nacht is het licht tot wisselend bewolkt en wat koeler met minima die tegen de ochtend naar een 11-12 graden kunnen dalen.

Morgen:

Morgen is het alweer beter geworden. Het is dan licht tot wisselend bewolkt en we houden het overwegend of volledig droog. Een dan noordelijke tot  noordwestelijke wind voert brede opklaringen aan waarbij het ongeveer 20 tot 21 graden wordt in de kustregio. Landinwaarts halen de maxima ietwat hogere waarden en zitten rond een 22 tot 23 graden.

In de nacht naar woensdag neemt de bewolking weer toe op passage van een zwak en inactief warmtefront dat de zeer warme lucht voorafgaat die vanaf woensdag over ons zal uitstromen.

Overmorgen:

Vanaf woensdag neemt een sterk hogedrukgebied volledig de regie in handen. Er kunnen in de ochtend nog tijdelijk wel wat meer wolken zijn doordat er een zwak en inactief warmtefront van west naar oost doortrekt. Daarachter komt dan een transport van zeer warme lucht op gang die ons in de tweede helft van de week zal bereiken met zeer hoge temperaturen. De wind draait in de loop van woensdag naar een zuidwestelijke tot zuidelijke hoek waarmee dat transport op gang begint te komen. De maxima lopen later in de middag al gemakkelijk naar zomerse waarden op van 23-24 graden aan zee tot 26-27 graden landinwaarts.

In de avond blijft het nog lang zeer warm en ook de nacht naar donderdag levert hoge minima op die niet meer onder de 15 graden zullen dalen.

Later:

Donderdag zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en meer. Ook aan zee kan het gemakkelijk tropisch warm worden doordat de aflandige zuidelijke wind tot op de stranden waait. Het is daarbij volop zonnig met amper of geen wolken meer.

Samenvatting:

Vandaag kunnen er tijdelijk een aantal buien opduiken. Na een droge start van de ochtend, wordt het geleidelijk onstabieler met vorming van buien, zelfs met kans op een losse donderklap. Later vanmiddag verdwijnen de buien weer en gaan de droge perioden weer overheersen. Het is koeler met maxima rond 19 graden aan zee tot 20 graden landinwaarts bij een eerst zwakke, later matige noordwestelijke wind.

Geert, maandag 03 augustus, 6.40 uur.

Oranje zandoogjes, echte zomervlinders en waar ze voorkomen, zijn ze meestal in groep aanwezig: