DI

4 Aug

Weertype

Weertype

± 10° | 20-23°

10 %

Windrichting

N 3 bft
Vanaf vandaag krijgt een uitloper van het Azorenhoog vaste voet aan de grond boven Europa en vo [...]
Lees verder

WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vanaf morgen neemt een sterk hogedrukgebied volledig de regie in handen. Er kunnen in de ochten [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Donderdag zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en me [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Vrijdag en zaterdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten va [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We vinden op de weerkaarten een sturende depressie terug ten noordwesten van Schotland. De voorbije nacht stuurde die een vrij actief koufront door onze regio. Daarna komen we vandaag en de eerste dagen van de nieuwe week in een zonale stroming terecht, maar die gaat meer en meer meanderen. Daarbij komen we dan beurtelings ten noorden en ten zuiden van het polaire front terecht met enkele storingen. Maandag trekken hierin alleszins nieuwe storingen over onze omgeving, waarna we dan tijdelijk weer in minder warme lucht zouden terechtkomen. Tegen het eind van de week wordt dat omgekeerd en ligt erg warme lucht op de loer om tot bij ons te geraken. Er bouwt zich gaandeweg de week immers ook ene hogedrukgebied op dat geleidelijk van west naar oost door onze regio trekt waarbij dat hoog tegen het eind van de week ten oosten komt te liggen en wij dan kunnen profiteren van een warme zuidelijke aanvoer. Nadien wordt de stroming waarschijnlijk weer zonaal.

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht trok een actief front door onze omgeving. Dat ligt inmiddels boven de Ardennen en trekt snel verder oostwaarts weg. Wij zitten intussen achter het front in minder warme lucht met brede opklaringen. Heel misschien valt er in de ochtend nog een enkel verspreid buitje, maar de meeste plekken houden het droog. Er kunnen zich landinwaarts wel een aantal stapelwolken ontwikkelen, maar aan zee blijft het zonnig. Vanmiddag is het dan ook vrij zonnig tot zonnig met temperaturen die gemakkelijk oplopen naar een graad of 20 vlak aan de kust tot rond een 21-22 graden landinwaarts. De wind waait daarbij matig, aan zee soms vrij krachtig uit het zuidwesten.

Vanavond en vannacht is het eerst helder tot licht bewolkt. Later in de nacht komt er geleidelijk wat meer bewolking met tegen de ochtend kans op een drupje regen. Minima rond 13-14 graden.

Morgen:

Morgen krijgen we al een volgende storing binnen. Het is al van in de ochtend zwaar bewolkt tot betrokken met kans op perioden van regen of enkele verspreide buien op doortocht van een warmtefront. Vervolgens wordt het tijdelijk droger en zijn een aantal opklaringen mogelijk. De maxima zitten daarbij dan toch nog ruim vooraan de 20 graden. Later in de middag neemt de bewolking opnieuw toe en kan er weer wat regen of enkele buien vallen.

In de nacht naar dinsdag blijft het zwaar bewolkt met kans op wat regen of een bui.

Overmorgen:

De warmere dag van dinsdag is uit de weerkaarten weggepoetst. We komen op dinsdag achter een koufront terecht met een zich opbouwende wig van hoge luchtdruk. Slecht zal het zeker niet zijn, integendeel. Aanvankelijk kan er nog een enkele bui vallen, maar daarna knapt het weer op met brede opklaringen en flink wat zon. De maxima blijven vooraan de 20 graden zitten.

Later:

Woensdag profiteren we van de gunstige invloed van een zich opbouwend hogedrukgebied waarbij het licht bewolkt tot zonnig zal zijn met een naar noord gedraaide wind. We noteren opnieuw maxima van vooraan de 20 graden.

Samenvatting:

Er zijn vandaag al snel brede opklaringen. Toch vormen er zich zeker landinwaarts ook nog wel wat wolkenvelden. Het is droog op misschien in de ochtend nog een heel enkel buitje niet te na gesproken. Vanmiddag is het vrij zonnig tot zonnig met maxima vooraan de 20 graden en een matige tot vrij krachtige (zuid)westelijke wind.

Geert, zondag 26 juli, 08.00 uur.

Vliegende mieren! Elke zomer verschijnen ze op warme dagen wel: