WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Een uitloper van het Azorenhoog heeft vaste voet aan de grond boven Europa en vormt daar een ni [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Morgen zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en meer. [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Vrijdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten van ons, laged [...]
Lees verder

ZA

8 Aug

Weertype

Weertype

± 17° | 31-34°

10 %

Windrichting

VAR 2-3 bft
Zaterdag wordt ook een hele warme dag. Mogelijk de warmste van de reeks met pieken in de temper [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een depressie boven het zuiden van Noorwegen trekt geleidelijk verder naar het oosten weg. Boven het noorden van Frankrijk ligt een wig van hogedruk die boven onze omgeving komt te liggen en zich uitbouwt tot een apart hogedrukgebied. Dat zorgt dan donderdag tot en met zaterdag op zijn westelijke flank voor aanvoer van zeer warme lucht boven onze omgeving. We kunnen tegen het eind van de week zelfs tropische temperaturen noteren daarbij. In de nacht van vrijdag op zaterdag al, loopt vervolgens een vore van lagedruk over onze omgeving, op zaterdag gevolgd door een zwak koufront. Daarbij draait de wind opnieuw naar het westen en krijgen we enkele dagen met zonale invloeden onder regie van nieuwe lagedrukgebieden die boven de Britse Eilanden komen te liggen. Later in de week loopt de luchtdruk weer op als nieuwe uitlopers van het Azorenhoog tot over onze omgeving proberen te geraken.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag profiteren we van de gunstige invloed van een zich opbouwend hogedrukgebied waarbij het licht bewolkt tot zonnig zal zijn met een naar noord tot noordoost gedraaide wind. Aan zee blijft het daarbij erg zonnig, terwijl er zich landinwaarts in de loop van de dag weer wat stapelwolken vormen. Daar krijgen we dan ook een mix van wolkenvelden en opklaringen te verwerken. We noteren opnieuw maxima van vooraan de 20 graden aan de kust tot rond een 23 graden landinwaarts. Het is en blijft dan de hele dag droog.

Vanavond koelt het vrij snel af en vannacht is het licht bewolkt tot helder met vorming van wat nevel. De minima zitten dan iets lager en komen tegen donderdagochtend uit rond een 11 à 12-tal graden in de steden en aan zee. Landelijk kan het kwik dalen tot rond een graad of 10.

Morgen:

Morgen is de wind naar een noordoostelijke tot oostelijke richting gedraaid en krijgen we veel warmere lucht binnen. De maxima schieten omhoog en halen zonder moeite de zomerse 25°C-grens. Landinwaarts gaan we daar zelfs vlot over en kan het kwik pieken rond een 26-27 graden halen. Daarbij is het dan volop zonnig. Aan zee valt het kwik in de namiddag terug tot een 23-24 graden onder invloed van een inzettende zeebries.

Morgenavond koelt het heel erg traag af. We profiteren nog erg lang van hoge temperaturen die pas laat in de avond weer naar een 18-tal graden terugvallen. Tegen de ochtend zitten de minima tegen vrijdag nog steeds rond een 15 tot 16-tal graden.

Overmorgen:

Vrijdag wordt een hele warme dag. De wind is dan naar het zuiden gedraaid en voert zeer warme lucht aan uit het Middellandse Zeegebied. De maxima schieten dan ook omhoog naar tropische waarden van 30 graden en meer. Lokaal kan het kwik pieken tot rond een 33, zelfs 34 graden. Er is daarbij veel zon met amper of geen bewolking.

Vrijdagavond neemt de bewolking vanaf de kust wel geleidelijk aan toe. Het blijft nog tot zeer laat in de avond erg warm met temperaturen die ver boven de 20 graden blijven zitten. In de loop van de avond en nacht is het niet uitgesloten dat er zich een lokale regen- of onweersbui vormt.

Later:

Zaterdag zit de wind in de ochtend al in een zuidwestelijke tot westelijke hoek. De meest warme lucht wordt dan al snel verdreven en we krijgen overdag nog maxima van rond 23-24 graden aan zee tot rond een graad of 26-27 landinwaarts. Het is wel niet steeds even zonnig en er is zelfs kans op een enkele lokale regen- of onweersbui.

Samenvatting:

Vandaag wordt een aangename, vrij zonnige dag met landinwaarts de vorming van wat stapelwolken. Het blijft droog en de maxima lopen op naar 20 graden aan zee tot 22-23 graden landinwaarts. De noordelijke wind waait eerst zwak, later zwak tot matig.

Geert, woensdag 29 juli, 06.40 uur.

Vliegende mieren! Elke zomer verschijnen ze op warme dagen wel: