WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Een uitloper van het Azorenhoog heeft vaste voet aan de grond boven Europa en vormt daar een ni [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Morgen zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en meer. [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Vrijdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten van ons, laged [...]
Lees verder

ZA

8 Aug

Weertype

Weertype

± 17° | 31-34°

10 %

Windrichting

VAR 2-3 bft
Zaterdag wordt ook een hele warme dag. Mogelijk de warmste van de reeks met pieken in de temper [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Lagedrukgebieden met kernen boven de Britse Eilanden en Scandinavië beheersen ons weer. Ten zuiden daarvan is de luchtdruk hoog door de nabijheid van het Azorenhoog. Wij zitten tussen beide in waarbij in onze omgeving een zeer stevige zuidwestelijke tot westelijke stroming staat met aanvoer van zwakke fronten, vrij koele lucht en vooral erg veel wind. Vandaag trekt eerst nog een zwak koufront door, waarna we dan tijdelijk onder invloed van een mobiele wig van hoge luchtdruk komen. Die wordt al snel gevolgd door een troglijn met enkele buien. Dinsdag wordt een wat betere dag met opnieuw de positieve invloed van een wig van hoge luchtdruk. Woensdag en in de tweede helft van de week zitten we weer onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken op de flank van het Azorenhoog. Dat hoog komt tegen het eind van de week via de Britse Eilanden dichterbij en zorgt dan tegen volgend weekend voor een stabilisatie van de luchtdruk en het weer in onze omgeving.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag hebben we nog steeds last van een zwakke storing, vooral vanochtend. Er is nog altijd erg veel bewolking met kans op eens wat lichte regen of motregen in de loop van de ochtend. De maxima lopen opnieuw op naar een 18-19 graden aan zee tot hoogstens 20-21 graden landinwaarts en er blijft steeds vrij veel wind staan uit het zuidwesten. Die wind trekt zelfs tijdelijk nog verder aan zou aan zee zelfs in de namiddag tot een 6 à 7 Bft kunnen aantrekken met zeker aan de Oostkust zelfs tijdelijk uitschieters tot rond de 70 km per uur. In de loop van de middag komen er geleidelijk en heel voorzichtig een paar schuchtere opklaringen binnenlopen. Tegen de late middag neemt de wind geleidelijk wat gas terug en knapt het weer dan ook een beetje op. De video die ik vorige week maakte over de wind, is nog altijd actueel:

Vanavond en vannacht komen er geleidelijk meer opklaringen. De minima blijven zacht en zitten rond een 13 à 14 graden terwijl de wind dan geleidelijk wat afneemt en ruimt naar een westelijke richting. Er is later in de nacht en zeker naar de ochtend toe kans op een enkele lokale bui.

 

Morgen:

Morgen is het licht wisselvallig. Een mix van wolken en opklaringen maakt het weerbeeld met daarbij nog een kleine kans op een enkele bui. De grootste buienkans zit in de ochtend. In de namiddag gaan de droge perioden en opklaringen overheersen. De maxima zitten dan weer rond een 20-tal graden terwijl de naar west tot noordwest draaiende wind geleidelijk afneemt in kracht. Die kan eerst en zeker in de ochtend nog flink doorwaaien, maar in de namiddag neemt die dan beduidend in kracht af.

De nacht naar dinsdag verloopt veel kalmer. De wind is eindelijk gaan liggen bij minima rond een graad of 13 tegen de ochtend.

 

Overmorgen:

Dinsdag wordt een betere dag. Waarschijnlijk zelfs de beste dag van de week. We zitten dan onder de gunstige invloed van een uitloper van het Azorenhoog die ons wat in bescherming neemt. De west tot noordwestelijke wind komt eindelijk tot rust. Er wordt wel vrij koele lucht aangevoerd, maar doordat de zon zich ook weer ruim laat zien, lopen de maxima dan toch op naar een 20 tot 22 graden. Gaandeweg de dag neemt de bewolking wel toe en we eindigen de dag met een zwaar bewolkte lucht.

De nacht naar woensdag wordt de bewolking dikker en kan er alweer links of rechts eens wat lichte regen of een bui vallen. De minima zitten rond een 13-tal graden.

Later:

Woensdag wordt een wisselvallige dag. Het is wisselend tot zwaar bewolkt en er zijn perioden met regen of buien. De temperaturen gaan er weer wat op achteruit en kamperen ergens rond een graad of 20. Er komt weer wat meer wind te staan uit het zuidwesten, maar niet meer zoveel als tijdens de voorbije dagen.

Samenvatting:

We krijgen opnieuw een groot deel van de dag te maken met grijze wolken, erg veel wind en af en toe wat regen of motregen. Later vanmiddag komen er geleidelijk opklaringen, maar er blijft veel wind staan met felle rukwinden. Het wordt niet veel meer dan 19 tot 21 graden. Tegen de avond wordt het iets rustiger en komen er meer opklaringen.

Geert, zondag 05 juli, 09.40 uur.

 

Mieren, vriend of vijand? In dit filmpje kijken we even binnen in een mierennest met broed: