WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Een uitloper van het Azorenhoog heeft vaste voet aan de grond boven Europa en vormt daar een ni [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Morgen zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en meer. [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Vrijdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten van ons, laged [...]
Lees verder

ZA

8 Aug

Weertype

Weertype

± 17° | 31-34°

10 %

Windrichting

VAR 2-3 bft
Zaterdag wordt ook een hele warme dag. Mogelijk de warmste van de reeks met pieken in de temper [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een depressie nabij Ierland trekt de komende 24 uur geleidelijk richting Noorwegen. Aan dat lagedrukgebied zijn een aantal fronten verbonden. Een eerste front (warmtefront) trekt in de ochtend over onze omgeving, waarna we in warmere lucht terechtkomen. Het koufront van het laag zal komende avond en nacht door onze omgeving trekken waarna we dan morgen opnieuw in koelere lucht terechtkomen. Tegelijk bouwt zich boven de Britse Eilanden een wig van hoge druk op die tegen woensdag boven onze omgeving komt te liggen en zich uitbouwt tot een apart hogedrukgebied. Dat zorgt dan donderdag tot en met zaterdag op zijn westelijke flank voor aanvoer van zeer warme lucht boven onze omgeving. We kunnen tegen het eind van de week zelfs tropische temperaturen noteren daarbij. Vervolgens is de vraag hoe lang het hoog het uithoudt tegen nieuwe depressiedruk die vanaf de Atlantische Oceaan komt en in de loop van volgend weekend tot bij ons zal geraken met opnieuw minder warme lucht.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we al snel in de ochtend een volgende storing binnen. Het is in de ochtend dan ook eerst zwaar bewolkt tot betrokken met kans op perioden van regen of enkele verspreide buien op doortocht van een warmtefront. Vervolgens wordt het tijdelijk droger en zijn een aantal opklaringen mogelijk. Vooral tegen het eind van de ochtend en in de eerste helft van de middag kunnen bredere opklaringen voorkomen. De maxima zitten daarbij dan erg ruim boven de 20 graden. In de kustregio halen we dan maxima rond een 22 graden, landinwaarts kan dat rond een graad of 24 zijn. De zuidwestelijke wind waait daarbij stevig door. Boven land is die matig tot zelfs vrij krachtig, aan zee is die vrij krachtig tot krachtig en kan zelfs tot een 50 km per uur uithalen. Later in de middag neemt de bewolking opnieuw toe en kan er weer wat regen of enkele buien vallen.

Vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt met kans op wat regen of een bui. Er trekt dan een koufront door met perioden van nattigheid, al lijkt het opnieuw allemaal niet zoveel voor te stellen. Het blijft met 15-16 graden wel erg zacht.

Morgen:

Morgen komen we achter een koufront terecht met een zich opbouwende wig van hoge luchtdruk. Slecht zal het zeker niet zijn, integendeel. Aanvankelijk kan er nog een enkele bui vallen, maar daarna knapt het weer op met brede opklaringen en flink wat zon. De maxima blijven vooraan de 20 graden zitten. De wind trekt morgen geleidelijk naar een meer noordwestelijke richting.

In de nacht van dinsdag op woensdag blijft het licht tot wisselend bewolkt met minima rond een 13 à 14-tal graden.

Overmorgen:

Woensdag profiteren we van de gunstige invloed van een zich opbouwend hogedrukgebied waarbij het licht bewolkt tot zonnig zal zijn met een naar noord tot noordoost gedraaide wind. We noteren opnieuw maxima van vooraan de 20 graden aan de kust tot rond een 23 graden landinwaarts.

Later:

Tegen donderdag is de wind naar een noordoostelijke tot oostelijke richting gedraaid en krijgen we veel warmere lucht binnen. De maxima schieten omhoog en halen zonder moeite de zomerse 25°C-grens. Landinwaarts gaan we daar zelfs vlot over en kan het kwik pieken rond een 26-27 graden halen. Daarbij is het dan volop zonnig.

Samenvatting:

Veel wolken vandaag. In de ochtend eerst nog met wat regen of een bui. Daarna klaart het wat op met enkele bredere opklaringen, maar er blijft toch redelijk veel bewolking hangen. Het wordt wel warm. Een zeer goed voelbare en doorstaande zuidwestelijke wind voert warme lucht aan met maxima van 22 tot 24-25 graden.

Geert, maandag 27 juli, 06.40 uur.

Vliegende mieren! Elke zomer verschijnen ze op warme dagen wel: