WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Een uitloper van het Azorenhoog heeft vaste voet aan de grond boven Europa en vormt daar een ni [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Morgen zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en meer. [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Vrijdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten van ons, laged [...]
Lees verder

ZA

8 Aug

Weertype

Weertype

± 17° | 31-34°

10 %

Windrichting

VAR 2-3 bft
Zaterdag wordt ook een hele warme dag. Mogelijk de warmste van de reeks met pieken in de temper [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een uitloper van het Azorenhoog komt vandaag via de Britse Eilanden dichterbij en zorgt voor een stabilisatie van de luchtdruk en het weer in onze omgeving. Voordien zit nog een zwakke buienlijn die mogelijks later vandaag landinwaarts nog voor een lokale bui kan zorgen. Die hogedrukuitloper vormt een apart hoog dat morgen en maandag over onze omgeving ligt en zorgt voor een tweetal betere, droge en wat zachtere dagen, maar dan vrij snel oostwaarts doorloopt. We krijgen dan vanaf dinsdag weer met lagedrukinvloeden te maken waardoor het opnieuw onstabieler en wisselvallig en koel wordt. Vooral op dinsdag lijkt daarbij ook weer de nodige neerslag te kunnen vallen. Tegen het eind van de week wordt de invloed van hogedrukgebieden geleidelijk aan weer groter met mogelijk tegen het weekeind een zomerse dag. Het blijft echter wachten op een langere periode met stabiel en warmer zomerweer.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Het wordt geleidelijk aan stabieler. Vandaag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over onze omgeving uit en wordt het een stuk rustiger. De opklaringen winnen veld en de zon komt er weer aan te pas. Toch zijn er per momenten zeker ook nog de nodige wolken. Eerst aan zee, later duiken die ook landinwaarts weer op. Misschien dat er landinwaarts toch gaandeweg, vooral rond de middag, nog wel een bui opduikt, maar veel plekken houden het droog. Zeker aan zee en in het westen. Vanmiddag worden de opklaringen vanaf de kust weer breder. Daarbij krijgen we maxima die landinwaarts op zoek gaan naar waarden vooraan de 20 graden. Aan zee is het met 18-19 graden koeler. De wind zit daarbij in een noordwestelijke tot noordelijke hoek en gaat matig waaien.

Vanavond en vannacht verloopt droog met brede opklaringen, maar het wordt opnieuw wel flink koeler met minima die landinwaarts fors kunnen dalen en uitkomen rond een 7 tot 8-tal graden. Enkel vlak aan zee houden we nog dubbele cijfers vast. Er kan ook wat nevel en wie weet een enkele lokale mistbank opduiken.

Morgen:

Morgen wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voor de zon. De temperaturen lopen gemakkelijk op naar een 20 tot 22 graden. Aan zee net iets minder, maar ook daar zullen we toch rond een graad of 20 kunnen uitkomen. De wind is eerst nog noord tot noordoostelijk, maar wordt later op de dag wat meer veranderlijk van richting en draait nog later naar een meer westelijke hoek. Aan de kust krijgen we met een zeebries te maken.

In de nacht naar maandag drijven er wat meer sluierwolken binnen. Minima dan rond een tiental graden.

Overmorgen:

Maandag is nog een vrij fraaie dag. Er zijn wel redelijk wat hoge sluierwolken aanwezig die in de loop van de dag binnendrijven en duidelijk ook gaan toenemen in aantal, zeker in de namiddag. De maxima zitten dan vooraan de 20 graden en de wind waait zwak tot matig uit een westelijke richting. De bewolking neemt zoals gezegd, wel gaandeweg de dag toe.

In de nacht naar dinsdag komen er nog meer wolken en tegen de ochtend zou er al wat regen kunnen vallen vanaf de kust. De minima zijn weer zachter en zitten dan rond een  11 à 12 graden.

Later:

Vanaf dinsdag komen we weer onder invloed van lagedrukgebieden terecht die via de Britse Eilanden dichterbij komen. Dinsdag trekt al een eerste front doorheen onze regio met perioden van regen of motregen. De maxima leveren weer wat in en zakken weer weg tot onder de 20 graden. We moeten het dan weer doen met een 18 tot 19-tal graden en een naar zuidwest draaiende en weer fors aanwakkerende wind.

Samenvatting:

De dag begint zonnig, maar dan komen er wat stapelwolken opzetten. Landinwaarts kan dat rond of kort na de middag eventueel uitlopen op een enkele lokale bui. Later vanmiddag worden de opklaringen weer breder. Maxima rond 18-19 graden aan zee tot een 20-tal landinwaarts. De wind waait matig uit een noord tot noordwestelijke hoek.

Geert, zaterdag 11 juli, 09.20 uur.

 

Mieren, vriend of vijand? In dit filmpje kijken we even binnen in een mierennest met broed: