WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Een uitloper van het Azorenhoog heeft vaste voet aan de grond boven Europa en vormt daar een ni [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Morgen zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en meer. [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Vrijdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten van ons, laged [...]
Lees verder

ZA

8 Aug

Weertype

Weertype

± 17° | 31-34°

10 %

Windrichting

VAR 2-3 bft
Zaterdag wordt ook een hele warme dag. Mogelijk de warmste van de reeks met pieken in de temper [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden richting Scandinavië koersen, beïnvloeden nog altijd ons weer. We zitten daarbij in een stevig windveld, met ten zuiden van die lagedrukgebieden het Azorenhoog. Tijdens het weekeind komen we weer onder invloed van nieuwe oceaandepressies die vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden dichterbij komen. De wisselvalligheid neemt in het weekend dan ook weer toe. Begin volgende week gaat de luchtdruk dan weer stijgen en wordt het opnieuw stabieler. We komen in de eerste helft van de week geleidelijk onder invloed van een nieuwe uitloper van het Azorenhoog die ons tijdelijk weer in bescherming neemt. De vooruitzichten voor later in de week zijn veel onzekerder dan gisteren. Gisteren leek het erop dat we in flink warmere lucht zouden terechtkomen, maar vandaag is dat scenario weer van de baan en zou het wisselvallig en koel blijven. Voorlopig houden we het op onzekere verwachtingen voor later in de week.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we weer met een zwakke storing in de buurt. Die zorgt de hele dag door voor veel wolken en opnieuw perioden met wat lichte regen of motregen. Grote hoeveelheden zitten er niet in, maar het kan wel verspreid over de dag een aantal keer wat licht gaan miezeren of wat licht regenen. De maxima blijven rond een koele 18-19 graden zitten aan de kust terwijl dat landinwaarts rond een 19-tal graden zal zijn. Er blijft vrij veel wind staan uit het zuidwesten. Die wind trekt zelfs nog aan en kan aan zee richting 6 Bft gaan met uitschieters rond een 60 km per uur. Boven land is dat rond een 4, bij momenten 5 Bft met daar pieken tot rond de 50 km per uur. Er is al de hele tijd veel wind en dat blijft dus een constante. Ik legde eerder de voorbije week al uit hoe dat komt en die uitleg is nog steeds actueel:

Vanavond en vannacht houden we veel bewolking met nog steeds kans op wat regen. De minima blijven dan erg zacht en zakken niet eens onder de 15 graden. Het blijft stevig waaien uit het zuidwesten.

Morgen:

Morgen hebben we nog last van die zwakke storing. Er is nog altijd erg veel bewolking met kans op eens wat lichte regen of motregen in de loop van de dag. De maxima lopen opnieuw op naar een 18-19 graden aan zee tot hoogstens 20 landinwaarts en er blijft steeds vrij veel wind staan uit het zuidwesten. Die wind trekt zelfs tijdelijk nog verder aan zou aan zee zelfs in de namiddag tot een 6 à 7 Bft kunnen aantrekken met zeker aan de Oostkust zelfs tijdelijk uitschieters tot rond de 70 km per uur. In de loop van de middag komen er geleidelijk en heel voorzichtig een paar schuchtere opklaringen binnenlopen.

In de avond en nacht naar maandag komen er geleidelijk meer opklaringen. De minima blijven zacht en zitten rond een 13 à 14 graden terwijl de wind dan geleidelijk wat afneemt en ruimt naar een westelijke richting.

Overmorgen:

Maandag is het licht wisselvallig. Een mix van wolken en opklaringen maakt het weerbeeld met daarbij nog een kleine kans op een enkele bui. De maxima zitten dan weer rond een 20-tal graden terwijl de naar west tot noordwest draaiende wind geleidelijk afneemt in kracht.

Later:

Dinsdag wordt een betere dag. We zitten dan onder de gunstige invloed van een uitloper van het Azorenhoog die ons wat in bescherming neemt. De west tot noordwestelijke wind komt eindelijk tot rust. Er wordt wel vrij koele lucht aangevoerd, maar doordat de zon zich ook weer ruim laat zien, lopen de maxima dan toch op naar een 20 tot 22 graden.

De nacht naar woensdag wordt dan wel een stuk koeler.

Samenvatting:

Het wordt een grijze, koele en winderige dag met perioden van lichte regen of motregen. We halen meest niet meer dan 17 tot 19 graden, lokaal misschien net even tot een tik tegen de 20. De zuidwestelijke wind waait vrij krachtig tot krachtig en is ronduit storend.

Geert, zaterdag 04 juli, 08.20 uur.

 

Vingerhoedskruid: grote statige, tweejarige planten met prachtige bloemen: