VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven de Noordzee bevindt zich een klein, maar vrij actief lagedrukgebied. Bij ons zorgt dat voor aanvoer van veel koelere lucht vanuit een noordwestelijke tot westelijke richting. Daarbij worden veel wolken aangevoerd met kans op een aantal buien of perioden met wat regen. Grote hoeveelheden zitten daar echter niet tussen zodat de droogte voorlopig blijft voortduren. Tot en met het weekeind zal dit lagedrukgebied ons weer in negatieve zin beïnvloeden met koele temperaturen en veel wolken. Af en toe valt er daarbij een bui en het waait stevig. Vanaf maandag vult het lagedrukgebied geleidelijk op en trekt noordwaarts weg. Drukstijgingen zorgen dan bij ons voor een weersverbetering. Later in de week nemen hogedrukgebieden het weer over. De kern van een nieuw hogedrukgebied komt later in de week waarschijnlijk weer boven Scandinavië te liggen, wat bij ons weer voor een opstoot van warme lucht vanuit het oosten zal zorgen. Het wordt later in de week dus weer fors warmer en … droog.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag stuurt een lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin zit ook een storing, maar veel regen zit daar voor onze regio ook weer niet op. Er kan tijdelijk in de ochtend een natte periode zijn waarin wat regen zal vallen, maar het blijft allemaal bij erg beperkte hoeveelheden. We krijgen wel allemaal met wat neerslag te maken, maar dat levert waarschijnlijk geen grotere neerslaghoeveelheden op dan maximaal tussen de 2 en 6 liter water per vierkante meter. Als het al zoveel zal zijn … Later op de dag gaan de droge perioden weer overheersen en klaart het weer wat op, al blijft er wel kans op een enkele bui. Eventueel kan er vanmiddag links of rechts een wat fellere bui opduiken, waarbij zelfs kans is op een lokale donderklap. Vooral landinwaarts dan. Veel plekken blijven echter ook gespaard van buien. Er staat ook weer een behoorlijk doorstaande wind uit west tot noordwest die koele lucht aanvoert met maxima van 15-16 graden aan zee tot hoogstens een 17 graden landinwaarts. Die wind kan aanspannen tot snelheden van 40 à 50 km per uur.

Vanavond en vannacht vallen nog enkele verspreide buien, maar meestal is het droog met minima rond een koelere 8 tot 9-tal graden. Het blijft redelijk stevig doorwaaien uit het westen.

Morgen:

Morgen krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelfs nog aan en zou aan zee zelfs tijdelijk naar een 6-7 Bft kunnen gaan aan de kust. Landinwaarts naar een 4-5 Bft. Er zijn uitschieters mogelijk tot 65 km er uur aan zee, landinwaarts tot rond de 50 km per uur. Het lagedrukgebied op de Noordzee blijft daar liggen en voert gestoorde zeelucht aan met verspreid over de dag een aantal buien. Daar zou al eens een fellere bui tussen kunnen zitten, maar het blijft om enkele buien gaan en geen gestructureerde regen. De maxima zitten net als de vorige dagen onder de 20 graden en halen rond een 16 tot 18 graden.

In de nacht naar zondag een zelfde verhaal: nog steeds veel wind, al neemt die dan wel geleidelijk in kracht af. Minima rond een 8 à 9 graden tegen de ochtend en er is kans op enkele verspreide buien.

Overmorgen:

Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gestoorde zeelucht onze kant op met wolken en opklaringen. Daarin zitten al wel eens een aantal verspreide buien, maar voor onze regio overheersen de droge perioden met een mix van wolken en opklaringen. Er is kans op een bui, maar veel meer dan een enkele lokale bui wordt het voorlopig niet. Het blijft alleszins een stuk minder warm en er staat ook zondag een behoorlijke westelijke wind, maar die neemt dan toch weer in kracht af. Maxima rond een 16-18 graden aan de kust, landinwaarts kan dat een graadje meer zijn.

In de nacht naar maandag neemt de wind verder af. Er blijft kans op een enkele verspreide bui en de minima zitten dan rond een tiental graden.

Later:

Maandag zien we nog een gelijkaardig beeld als tijdens het weekend, maar met een verder afnemende wind. Die zit dan overwegend in een noordwestelijke tot noordelijke richting. Er worden nog redelijk wat wolken aangevoerd, maar er zijn ook opklaringen en de kans op een enkele verspreide bui blijft aanwezig. De maxima lopen weer een tikkeltje op en halen tot rond een 18-19 graden. Misschien met wat zon erbij landinwaarts alweer dicht tegen de 20 graden.

Samenvatting:

Het wordt een koele dag. Maxima van 15 tot 16-17 graden. Er staat redelijk wat wind uit westelijke richtingen. In de ochtend krijgen we tijdelijk een periode van wat regen of enkele buien. In de namiddag wisselen wolken, opklaringen en enkele buien elkaar af. Eventueel zit daar lokaal dan wel een wat fellere bui tussen.

Geert, vrijdag 05 juni, 6.35 uur.

De wapendrager. Een prachtige, vrij algemene mot. In deze video zien we er zelfs twee!