VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en om de Noordzee en blijft daar een paar dagen rondtollen. Bij ons zorgt dat voor aanvoer van veel koelere lucht vanuit een noordwestelijke tot noordelijke richting. Daarbij worden veel wolken aangevoerd met kans op een aantal buien of perioden met wat regen. Grote hoeveelheden zitten daar echter niet tussen zodat de droogte voorlopig blijft voortduren. Tot en met het weekeind zal dit lagedrukgebied ons weer in negatieve zin beïnvloeden met koele temperaturen en veel wolken. De vooruitzichten na het weekeind zijn nog steeds vrij onzeker. Het laag boven de Noordzee verdwijnt dan weliswaar, maar het is onzeker wat in de plaats komt. Een merendeel van de oplossingen gaat weer voor drukstijgingen boven Scandinavië met geleidelijk aan aanvoer van opnieuw veel warmere lucht later in de week. In dat scenario schakelen we over naar een weertype zoals we dat eerder kenden. Een minderheid van de oplossingen kiest voor een zuidelijkere aanvoer van ook zachte lucht, maar die zou dan een stuk vochtiger zijn met kans op (forsere) buien. Het is afwachten welk van de scenario’s het later volgende week zal halen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is ons weer helemaal gedraaid. Een lagedrukgebied boven de Noordzee neemt de touwtjes in handen en stuurt met een naar noord tot noordwest gedraaide wind gestoorde zeelucht naar ons toe. Het wordt daarbij niet warmer dan 18 tot 19 graden. Dit zijn echt de maximale waarden landinwaarts. Meestal zitten we wat lager en aan zee komen we niet hoger uit dan rond 15 tot 17 graden. Rondom dit laag zitten een aantal fronten, maar de actieve regengebieden mijden ons. Voor onze regio krijgen we vandaag een flinke mix van wolken en enkele opklaringen met gaandeweg de dag kans op wat verspreide, losse buien of eens wat regen. Veel zal dat allemaal niet zijn. Er valt hoogstens lokaal en dan zeker nog niet overal, eens een paar liter water per vierkante meter. Veel plekken houden het ook helemaal droog. Bovendien waait het weer stevig uit een noord tot noordwestelijke hoek. Aan zee is dat een vrij krachtige tot zelfs krachtige wind. Boven land waait die matig tot vrij krachtig. Er zijn later vandaag zelfs weer uitschieters mogelijk van een 40 tot 50 km per uur.

In de avond en nacht blijft het licht wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen. Er is kans op een hele enkele bui, maar veelal is het droog en de wind blijft vrij stevig doorwaaien. Pas tegen de ochtend lopen de neerslagkansen weer op.

Morgen:

Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin zit ook een storing, maar veel regen zit daar voor onze regio ook weer niet op. Er kan tijdelijk in de ochtend een natte periode zijn waarin wat regen zal vallen, maar het blijft allemaal bij erg beperkte hoeveelheden. We krijgen wel allemaal met wat neerslag te maken, maar dat levert waarschijnlijk geen grotere neerslaghoeveelheden op dan tussen de 2 en 6 liter water per vierkante meter. Later op de dag gaan de droge perioden weer overheersen en klaart het weer wat op, al blijft er wel kans op een enkele bui. Er staat ook op morgen daarbij weer een behoorlijk doorstaande wind uit west tot noordwest die koele lucht aanvoert met maxima van 16-17 graden aan zee tot hoogstens een 18 graden landinwaarts.

In de nacht naar zaterdag is het meest droog met minima rond een koelere 7 tot 8-tal graden.

Overmorgen:

Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelfs nog aan en zou aan zee zelfs tijdelijk naar een 6-7 Bft kunnen gaan. Het lagedrukgebied op de Noordzee blijft daar liggen en voert gestoorde zeelucht aan met verspreid over de dag een aantal buien. Daar zou al eens een fellere bui tussen kunnen zitten, maar het blijft om enkele buien gaan en geen gestructureerde regen. De maxima zitten net als de vorige dagen onder de 20 graden en halen rond een 16 tot 19 graden.

Later:

Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gestoorde zeelucht onze kant op met wolken en opklaringen. Daarin zitten al wel eens een aantal verspreide buien, maar voor onze regio overheersen de droge perioden met een mix van wolken en opklaringen. Er is kans op een bui, maar veel meer dan een enkele lokale bui wordt het voorlopig niet. Het blijft alleszins een stuk minder warm en er staat ook zondag een behoorlijke westelijke wind, maar die neemt dan toch weer in kracht af. Maxima rond een 16-18 graden aan de kust, landinwaarts kan dat een graadje meer zijn.

Samenvatting:

Koel en wisselvalliger. Er zijn vandaag heel veel wolken met weinig opklaringen (al zijn die er lokaal wel) en kans op enkele verspreide buien doorheen de dag. Veel plekken houden het echter ook droog. Maxima tussen 16 en 19 graden en er staat een redelijk doorstaande noordelijke tot noordwestelijke wind.

Geert, donderdag 04 juni, 6.35 uur.

De wapendrager. Een prachtige, vrij algemene mot. In deze video zien we er zelfs twee!