DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We blijven in de greep zitten van hogedrukgebieden. Momenteel profiteren we nog altijd van een sterk hoog in de buurt van Bretagne. De kern schuift  via het Kanaal naar onze omgeving. Dat staat garant voor rustige, vrij zonnige en steeds zachtere dagen. Op de noordflank van het hogedrukgebied liggen enkele storingen waarvan de bewolking tijdelijk wat tot onze omgeving kan doordringen, maar die fronten worden uiteindelijk weer naar het noorden geduwd. Vandaag en morgen ligt het hoog pal boven onze omgeving. Morgen kan in de late middag en vooravond een onweerachtige storing eventueel voor enkele verspreide buien zorgen. In de loop van vrijdag trekt een – waarschijnlijk glazen (inactief) – front van west naar oost door onze omgeving. Dan komen we tijdelijk op vrijdag en in het weekeind wat meer onder invloed van een lagedrukgebied in het Noordzeegebied, waarna volgende week een nieuw hogedrukgebied de regie opnieuw in handen neemt en heel snel voor een herstel van het zomerse weer zal zorgen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag ligt de kern van een hogedrukgebied vlak in onze buurt. Het is opnieuw erg zonnig met vooral in de ochtend en in het noorden een paar wolkenvelden en met zachte maxima die telkens gemakkelijk ver in de 20 graden uitkomen bij een zwakke wind. Die gaat geleidelijk meer uit het noordoosten waaien, voor zover er wind is. Aan zee krijgen we wel telkens met een zeebries te maken in de loop van de dag. De maxima kunnen oplopen van 20 graden aan de kust tot 23-24 landinwaarts. Zelfs een lokale 25 is best haalbaar.

Vanavond koelt het opnieuw maar heel traag af met temperaturen die nog lang boven de 15 graden blijven zitten.Tegen de ochtend is het nog erg zacht met minima rond 10-11 graden.

Morgen:

Ook morgen kan nog als een warme en zonnige dag bijgeschreven worden. De temperaturen zitten hoog en lopen dan zelfs gemakkelijk landinwaarts naar een zomerse 25 graden en meer op. Aan zee opnieuw wat minder. De wind is zwak en wat veranderlijk.

Tegen de late middag / avond komt er meer bewolking op nadering van een zwakke onweerachtige zone. Dat zou tegen late middag en vooravond kunnen uitlopen op een paar verspreide regen- en onweersbuien. In de avond en nacht verdwijnen die weer en krijgen we een rustige nacht naar vrijdag met minima die weer niet veel lager gaan uitkomen dan rond een graad of 11.

Overmorgen:

Vrijdag zal dan een zwak frontje doortrekken. Er is meer bewolking en zelfs kans op een enkele lokale bui, vooral landinwaarts en vooral later op de dag. De maxima kunnen voor het front uit nog met een westelijke wind flink oplopen. Zelfs 25 graden is nog haalbaar. In de loop van de namiddag komt er dan bewolking binnen en trekt de lucht dicht. De meeste plekken houden het daarbij droog, maar landinwaarts is eventueel een licht buitje niet uit te sluiten.

De nacht naar zaterdag verloopt opnieuw vrij zacht met minima rond 11-12 graden en een wisselende bewolking.

Later:

In het weekeind zitten we dan in wat koelere lucht met op zaterdag maxima rond 18-19 graden. Er is veel bewolking. Later op de dag klaart het weer op vanaf de kust.

Samenvatting:

Het is vandaag andermaal vrij zonnig tot zonnig. Tijdelijk drijven er al eens een paar wolken voorbij en vooral in het noorden kan het in de ochtend opnieuw eerst nog zwaar bewolkt tot betrokken zijn, maar al snel breekt de zon ook daar weer door. Elders is het de hele dag vrij zonnig. Het is rustig met een zwakke noordoostenwind die aan het eind van de dag tijdelijk wat harder kan waaien en ook vrij zacht met maxima van 20 tot 24 graden.

Geert, woensdag 20 mei, 06.30 uur.

In de nieuwe minuut van deze week kijken we naar het specerijstruikje: