ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern in de buurt van Polen trekt verder naar de Zwarte Zee. Boven Scandinavië ligt een lagedrukgebied met een trog tot boven de Britse Eilanden. Dat zorgt vandaag nog voor een zuidelijke aanvoer van erg warme lucht. Tegelijk komen we meer onder invloed van de Britse trog die tot een apart laag uitgroeit. Het koufront van dit systeem trekt ergens in de nacht naar maandag over onze regio (eigenlijk zijn het verschillende frontjes die op elkaar inlopen). Voordien trekt nog een restant van een oude buienlijn voor dat front uit over onze regio. Dat zorgt dan later vandaag voor meer wolken en een oplopende (kleine) kans op een bui, maar tegen dan is het al laat in de middag / zondagavond geworden. Achter dit front zien we op de weerkaarten opnieuw de ontwikkeling van een Europees hoog dat via de Britse Eilanden opnieuw zijn weg naar het continent zal vinden. Daardoor is het op maandag en dinsdag eerst fors koeler met een noordelijke wind en aanvoer van arctische lucht. Later, door het doortrekken van het hoog naar het oosten, wordt dat opnieuw veel zachtere lucht en dat zorgt dan opnieuw voor een periode met zacht en droog weer in de loop van volgende week.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt ook nog een erg warme dag. De temperaturen lopen snel weel op en er zijn af en toe al eens wat wolken aanwezig, maar de zon slaagt er toch nog in om nog een goede zaak te doen. De maxima kunnen met een naar zuid tot zuidwest gedraaide wind zelfs weer wat hoger uitpakken, rond een 22-23 graden, lokaal nog wat meer. Tegen het eind van de dag / avond kunnen er eventueel een paar lokale buien tot ontwikkeling komen, maar het ziet er allemaal niet erg spectaculair en ongestructureerd uit. Veel meer dan een lokale bui wordt het niet, al kan dat wel meteen met een donderklap gepaard gaan. De wind wordt zuid tot zuidwestelijk en trekt gaandeweg de dag wat aan. Aan zee kan die later wat west worden door invloed van een zeebries.

In de nacht naar maandag valt er nog een lokale bui of wat regen. Zeker naar de ochtend toe is die kans wat groter. Het blijft zacht met minima die niet onder de dubbele cijfers zakken.

Morgen:

Morgen is de wind gedraaid naar een noordelijke hoek en dan is het wel direct véél minder zacht. Er is nog vrij veel bewolking aanwezig van een front dat in de ochtend van noord naar zuid doortrekt en daar zou eventueel – zeker landinwaarts – nog wat lichte regen kunnen uit vallen. Het wordt dan landinwaarts nog ten hoogste een 13-14 graden, aan zee wat minder. Daar geraken we moeilijk aan een graad of 10-11. De noordelijke wind is duidelijk aanwezig en houdt de maxima dus een flink stuk lager. Tegen de late middag klaart het fors op en dat is de aanloop naar een vrij koele nacht.

In de nacht naar dinsdag kan het tegen de ochtend flink afkoelen met minima die maar een 2-3 graden meer bedragen. Aan de grond zou het zelfs lichtjes kunnen vriezen, zeker op beschutte plekken.

Overmorgen:

Vanaf dinsdag zet zich een zeer snel herstel van het zomerse weer in. Dinsdag is nog een koele dag, maar met veel zon. De maxima geraken dan met een nog volle noordelijke wind nog niet veel hoger dan rond een 13-tal graden, maar de zon is er volop bij. De wind neemt gaandeweg af en draait daarbij naar een noordoostelijke richting.

Ook de nacht naar woensdag wordt een koude met temperaturen die op veel plaatsen maar net boven het vriespunt blijven zitten. Aan de grond kan het op beschutte plekken opnieuw een graadje vriezen.

Later:

Op woensdag zit de wind in een noordoostelijke tot oostelijke hoek. Daarmee wordt alweer minder koude lucht aangevoerd zodat de maxima in de loop van de dag met veel zon kunnen oplopen naar een 14-15 graden aan de kust. Landinwaarts wordt dan een 16-17 graden. Er zijn weinig of geen wolken meer en de wind waait zwak tot matig.

Samenvatting:

We krijgen nog een laatste warme dag van deze reeks met maxima rond 21 tot 23 graden, lokaal met pieken tot 24-25. De eerst nog zuidelijke, later zuidwestelijke wind waait zwak tot matig, aan zee is er later kans op een zeebries. Het is zonnig met een paar verspreide wolken. In de namiddag kunnen zich enkele stapelwolken ontwikkelen. Lokaal groeien die uit tot een regen- of onweersbui, vooral landinwaarts is die kans toch wel aanwezig.

Geert, zondag 12 april, 09.05 uur.

Het is volop bloesemtijd, dus zoomt ook de minuut natuur daarop in deze week: