VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven de Baltische Staten ligt een lagedrukgebied. Ook boven Spanje ligt een lagedrukgebied. Daartussen bevindt zich een lang gerekte gordel van hogedrukgebieden. Eén zwaartepunt ervan ligt boven de Britse Eilanden, terwijl een tweede zwaartepunt zich boven Oost-Europa bevindt. Daardoor staat bij ons een oostelijke tot noordoostelijke stroming met aanvoer van weer wat zachtere lucht. Deze hogedrukgebieden blijven ons weer bepalen, maar tegen het weekeind komt het Spaanse laag dichter te liggen en vat dan positie boven de Golf van Biscaje. Daardoor neemt de kans op een bui of wat onstabiliteit toe, maar de hogedruk blijft dapper weerstand bieden. Ook na het weekeind lijkt het nu dat de hogedrukgebieden stand houden al komt het zuidelijke lagedrukgebied toch wel dicht in de buurt te liggen. De vraag is of we onder invloed van dat laag geraken of niet. We zitten alleszins dicht tegen de overgangszone tussen beide systemen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zit de wind in een noordoostelijke tot oostelijke hoek. De dag start weliswaar koud met temperaturen die in de vroege ochtend maar net boven nul zitten en vrij algemene vorst aan de grond, maar overdag wordt alweer minder koude lucht aangevoerd zodat de maxima in de loop van de dag met veel zon kunnen oplopen naar een 14-15 graden aan de kust. Landinwaarts wordt dan een 16-17 graden. Er zijn weinig of geen wolken meer en de wind waait zwak tot matig. De enige wolken die we zien zijn wat hoge sluierwolken en misschien later op de dag ook eens een enkele stapelwolk.

Vanavond en vannacht koelt het dan weer snel af. De nacht levert wel weer wat hogere minima op die rond een 3-4 graden blijven haperen.

Morgen:

Morgen gaat de wind weer uit een oost tot zuidoostelijke hoek waaien en wordt er weer veel zachtere lucht aangevoerd. De maxima gaan snel omhoog en kunnen landinwaarts alweer dik in de 20 graden terechtkomen. Het is daarbij droog en erg zonnig. Er zijn amper wolken of het moet eens een beetje hoge sluierbewolking zijn.

In de nacht naar vrijdag komen de minima weer wat hoger te zitten dan tijdens de vorige nachten.

Overmorgen:

Vrijdag start ook nog met brede opklaringen en flink wat zon waarbij de maxima snel weer de weg omhoog vinden. Gaandeweg de dag duiken er echter wel wat wolken op. De maxima zitten rond een 18 tot 20 graden landinwaarts, aan zee is dat enkele graden minder. Heel misschien loopt dat tegen de late middag / avond uit op een heel enkele bui die ergens aan de Frans-Belgische grens zou kunnen opduiken, maar zeker is dat nog niet (zie algemene bespreking).

Later:

Zaterdag krijgen we ook nog een warme dag. De maxima lijken ook dan goed op weg om landinwaarts weer op veel plekken een 20’er te scoren. Er zijn dan mogelijk wel weer wat wolken aanwezig waaruit heel misschien tegen de late middag / avond een bui opduikt. Vooral langs de Frans-Belgische grens is die kans aanwezig.

Samenvatting:

Mooi voorjaarsweer. Er zijn amper of geen wolken en de maxima halen vanmiddag gemakkelijk 15 tot 17 graden. De wind waait zwak tot matig uit een noordoostelijke tot oostelijke richting.

Geert, woensdag 15 april, 07.45 uur.

Het is volop bloesemtijd, dus zoomt ook de minuut natuur daarop in deze week: