VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het krachtige hoog dat al een aantal dagen ons weer bepaalt, ligt intussen met kern ten westen van Ierland. De kern van het hoog trekt zich westwaarts terug op de Atlantische Oceaan, maar houdt bij ons de noordelijke stroming in gang. Daarmee komen weer enkele zwakke storingen afgezakt over de Noordzee. Vanaf morgen wordt het hoog zuidelijker geduwd en komt dan geleidelijk ten zuiden van ons terug naar Europa. In het weekeind ontwikkelt dit hoog zich tot een zeer stevig Europees hogedrukgebied. Op de oceaan ontwikkelen zich tegelijk enkele lagedrukgebieden. Hierdoor draait de stroming bij ons over west terug naar zuidwest en zuid waarmee dan tegen het weekeind duidelijk (veel) zachtere lucht tot bij ons kan geraken. De koele noordstroming wordt dan ingeruild voor een veel en veel zachtere zuidstroming. Wat verder opvalt is de aanhoudende nabijheid van hogedrukgebieden waardoor de neerslag de komende tijd beperkt blijft tot een absoluut minimum (of niets).

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

De dag start vandaag net zoals de voorbije dagen, weer erg koud met algemene lichte nachtvorst. Die verdwijnt snel na zonsopgang. Daarbij is de wind geleidelijk meer west tot noordwest geworden doordat het sturende hogedrukgebied zich wat westwaarts terugtrekt. We krijgen eerst brede opklaringen, maar door het naderen van een zwak front vanuit het noorden, neemt de bewolking overdag geleidelijk aan toe. Tegen het eind van de dag zal de bewolking dan ook overheersen. Het wordt weer wat zachter. De tien graden wordt dan ook op de meeste plekken weer gehaald.

Vanavond en vannacht blijven de minima dankzij de aanwezige wolken een stuk hoger zitten. Het wordt niet veel kouder dan een 4-5 graden dan.

Morgen:

Morgen komt er een zwak front van over Nederland dichterbij, maar het bereikt ons net niet. Daardoor lopen er met een meer westelijke wind duidelijk weer veel meer wolken binnen. Het blijft wel droog en er is ook nog wel ruimte voor een paar verspreide opklaringen, maar veel zullen dat er niet meer zijn. De wolken overheersen. Er zou zelfs hier of daar al eens een drupje regen aan te pas kunnen komen. Het wordt opnieuw wat minder koud met maxima rond een graad of 11.

De nacht naar vrijdag zou geen nachtvorst meer mogen opleveren met minima die enkele graden boven het vriespunt blijven zitten.

Overmorgen:

Vrijdag zit de wind aanvankelijk nog ergens in een westelijke hoek, maar overdag neemt die af en valt grotendeels weg. Tijdelijk draait die dan wel weer terug naar een meer noordelijke hoek om dan tegen de avond zwak zuid tot zuidoost te worden. Wolken en opklaringen vormen dan een mix waarbij nu eens de ene, dan weer de andere overheerst. Omdat we tijdelijk achter een zwak koufrontje terecht komen, gaan de temperaturen op vrijdag eerder weer wat achteruit met maxima rond 9 graden.

In de nacht naar zaterdag kan het in de brede opklaringen weer fel afkoelen met mogelijk weer wat verspreide lichte nachtvorst tegen de ochtend.

Later:

Zaterdag gaat de stroming om. Die wordt dan zuid tot zuidoost en er wordt veel zachtere lucht aangevoerd. We halen gemakkelijk 13 tot 15 graden met overdag brede opklaringen en veel ruimte voor de zon.

Samenvatting:

Vandaag start opnieuw erg rustig en koud. Het is eerst zonnig, maar overdag verschijnen er geleidelijk wolkenpartijen en de dag eindigt zwaar bewolkt. Het kan iets zachter worden met maxima rond een tiental graden en een naar noordwest draaiende wind.

Geert, woensdag 01 april, 06.30 uur.

Er is weer een nieuwe minuut natuur: de keizerskroon (mollenplant). Kijk je weer mee?