ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied ligt met kern tussen Schotland en IJsland en trekt richting de Noorse kust. Boven Frankrijk ligt een lagedrukgebied dat nog wat verder noordwaarts opdringt. Een onweerachtige zone, verbonden aan dat laag, ligt de hele dag in onze omgeving en zorgt vooral in de ochtend voor regen. In de latere namiddag kunnen dat weer enkele onweerachtige buien worden. Vanaf morgen wint het Noorse hoog weer sterk aan invloed en duwt het Franse laag terug naar het zuiden. Het is het begin van een nieuwe week met volop lente-, zelfs tegen het eind van de week weer zomerweer met veel zon, hoge temperaturen en droge dagen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vanochtend starten we de dag met een buiige neerslagzone die zoals verwacht is ontstaan in het Franse laag en volledig over onze regio ligt. Het kan vanochtend dan ook op vele plekken eerst regenen en die regen kan best intens zijn. Zeker in de Frans-Belgische grensstreek, maar ook elders zijn pittige buien mogelijk. Zelfs een lokaal onweer is niet uitgesloten. Het gaat om een gebied met aaneengesloten buiige regen, dus de intensiteit kan van plaats tot plaats enorm verschillen. Tegen de middag wordt het geleidelijk aan droger en breekt de zon wat door. We krijgen dan een betere periode met temperaturen die geleidelijk oplopen. In de regen halen we eerst niet veel meer dan 12-13 graden. Tijdens de opklaringen nadien kan het gemakkelijk rond een 18 tot 20 graden worden. De wind is oostelijk of veranderlijk en waait heel zwak. Tijdens een bui kan die lokaal eventueel wel fel uithalen, zeker als het om een onweer zou gaan.

Na de opklaringen, vormen zich opnieuw stapelwolken die vooral naar het eind van de middag weer kunnen uitgroeien tot enkele verspreide buien, zelfs opnieuw met onweer. Die buien zitten dan vooral landinwaarts. Aan zee houden we het tegen dan droger.

Vanavond trekken de buien geleidelijk aan weg en krijgen we een rustige nacht met minima rond een tiental graden en een naar noordoost draaiende en wat aanspannende wind tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen zijn de buien terug verdwenen en wordt het opnieuw een droge dag. De maxima blijven erg hoog en halen ook zondag weer gemakkelijk een 18 tot 21 graden. Er is veel zon en de wind blijft in een aflandige, noordoostelijke tot oostelijke hoek zitten. Die wind kan wel wat vlagerig gaan waaien.

In de avond en nacht naar maandag wordt het wat koeler. Het is licht bewolkt met minima tegen de ochtend rond een 5-6 graden.

Overmorgen:

Maandag versterkt het hogedrukgebied zich verder en trekt met kern richting Scandinavië. De reeks mooie dagen zet zich dan gewoon verder met maxima rond of net onder de 20 graden. Daarbij is er veel zon en amper of geen bewolking.

Later:

Ook dinsdag wordt een mooie lentedag. Die dagen kunnen wel aan de koele kant starten met minima in de ochtend telkens rond een vijftal graden of lokaal nog wat minder, maar overdag scoren we telkens hoge maxima. Die lopen telkens landinwaarts gemakkelijk richting de 20 graden op. Er is amper of helemaal geen bewolking.

Samenvatting:

Vanochtend is het eerst bewolkt met perioden van regen of pittige buien. Zelfs met kans op onweer. Er kan lokaal veel regen vallen. Nadien volgt een tijdelijk droge periode met doorbreken van de zon waarbij we tot een 20 graden kunnen halen. Dat levert dan weer de nodige energie met vorming van nieuwe buien later in de middag, maar die zitten dan vooral landinwaarts. Ook daar kan onweer bij zijn.

Geert, vrijdag 18 april, 09.55 uur.

Het is volop bloesemtijd, dus zoomt ook de minuut natuur daarop in deze week: