DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het Noorse hoog dat ons een aantal mooie dagen bezorgde, neemt verder in kracht af en trekt zich geleidelijk meer en meer terug richting Schotland en later zelfs IJsland. Morgen krijgen we tijdelijk weer wat meer invloed van het hoog doordat het een rug van hoge luchtdruk naar onze regio opbouwt. De stroming is noordelijk en daarmee wordt de aangevoerde lucht weer wat minder zacht met af en toe ook wolkenvelden. Vanaf zondag verdwijnt het hoog geleidelijk van de weerkaarten en komen we in een soort niemandsland terecht. Daarin nemen vlakke lagedrukgebieden het over, maar een sturend weersysteem is de eerste helft van volgende week niet echt op de kaarten te vinden. We zitten dan tot het midden van de week midden in die vlakke lagedrukgebieden met kans op eens een enkele bui. Later in de week komen actievere lagedrukgebieden dichter in de buurt met oplopende neerslagkansen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start met verrassend vrij veel mist. Op veel plekken is de voorbije nacht mist opgedoken en die zal niet op 1-2-3 weg zijn. De eerste uren van de dag lost die geleidelijk aan op. Daarna krijgen we dan een mix van opklaringen en wolkenvelden binnen. Het is vooral hoge sluierbewolking waar de zon nog wel vrij vlot doorheen komt. De maxima zijn nog altijd erg hoog, maar komen minder hoog uit dan de vorige dagen en zitten dan rond 16 tot 19 graden. De noordoostelijke wind is verdwenen en we krijgen in de plaats een veel minder hard blazende wind, maar die draait dan wel naar het noorden. Vandaar dat er dus vandaag wat minder warme lucht aangevoerd wordt met geleidelijk wat meer wolkenvelden.

Vanavond en vannacht verandert er niet veel. Het is wat nevelig met een mix van een paar wolkenvelden en brede opklaringen. Minima tegen de ochtend rond ongeveer 6 tot 8 graden.

Morgen:

Morgen blijft de wind in een noordelijke tot noordoostelijke hoek zitten. Daarmee worden een aantal wolkenvelden aangevoerd, maar het blijft vooralsnog droog en de zon speelt nog altijd de voornaamste rol. Toch kunnen de wolken van tijd tot tijd en zeker morgen wel eens overheersend worden. De temperaturen zitten minder hoog, maar halen toch nog altijd gemakkelijk een 15 tot 18 graden.

In de nacht naar zondag kan er opnieuw wat nevel opduiken bij minima rond ongeveer 7-8 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Ook zondag blijven we in een zwakke noordelijke tot noordoostelijke stroming zitten. Echt veel wind staat er niet en bij momenten is die ook wat veranderlijk van richting. Net als op zaterdag speelt de zon de hoofdrol, maar er zijn ook af en toe wel een paar wolkenvelden die doortrekken. De temperaturen veranderen niet veel en zitten ergens tussen een graad of 16 aan de kust tot rond een 18-19 graden landinwaarts. Lokaal kan dat op zondag opnieuw tot een 20’er leiden.

Later:

Maandag wordt ook nog een vrij aardige dag. Net als in het weekeind krijgen we een mix van brede opklaringen en wat wolkenpartijen. Die kunnen al eens overheersend worden en nemen overdag wel in aantal toe. De maxima zitten rond een 18-19 graden bij een zwakke noordwestelijke wind. Aan zee enkele graden minder.

Tegen de avond en nacht naar dinsdag neemt de kans op een lokale bui toe. Waarschijnlijk valt in de nacht dan op meerdere plekken een eerste bui.

Samenvatting:

Na het oplossen van de mist – en dat kan lokaal zeker even duren – krijgen we een mix van vooral hoge wolkenvelden en zon. De maxima komen met een noordelijke wind minder hoog uit en zitten rond 16 graden aan zee tot 18-19 landinwaarts.

Geert, vrijdag 24 april, 06.35 uur.

In de minuut van deze week speelt een motje dat zou kunnen meedingen met de langste naam de hoofdrol: de smaragdlangsprietmot …