DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied met kern boven Schotland blijft voorlopig ons weer regisseren. Het stuurt vandaag enkele (restanten van) fronten naar onze omgeving met regelmatig regen of buien. Vanavond en vannacht en ook nog deels morgenvroeg wordt de neerslagneiging tijdelijk onderdrukt door een kleine wig van hoge luchtdruk. Tegen morgenavond komt een nieuw laag het oude vervoegen en krijgt de wisselvalligheid een nieuwe impuls met enkele nieuwe regen- en buiengebieden. Tegen woensdag krijgen we dan weer tijdelijk een kleine weersverbetering met een nieuwe wig van hoge luchtdruk. Ook die houdt het niet lang vol want in de tweede helft van de week brengen nieuwe lagedrukgebieden opnieuw perioden met regen en wind voor ons mee. De mogelijke weersverbetering aan het eind van de verwachtingsperiode, wordt voorlopig niet verder ondersteund door de modellen. Integendeel. Het scenario waarin de wisselvalligheid gewoon voortduurt, heeft vandaag veel meer steun gekregen in de verdere verwachtingen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Alvorens de verwachting voor vandaag op te stellen, zet ik graag nog even een filmpje van de voorbije dagen in de kijker: waarom heeft februari om de vier jaar een schrikkeldag?

 

De verwachting voor vandaag dan: We krijgen vandaag een erg wisselvallige dag. Verspreid over de dag zijn er perioden met regen en buien. In de ochtend vallen er eerst nog verspreide buien. Daarna volgt een tijdelijke betere en drogere periode met zelfs enkele opklaringen, maar al snel neemt de bewolking in de namiddag weer toe, gevolgd door een nieuwe periode met regen en buien. Die kunnen intens zijn. Er blijft kans op een lokale donderklap of wat hagel tijdens de felste buien. De maxima kalven wat af en halen nog hoogstens een graad of 10. Daarbij staat ook nog altijd een felle zuidwestelijke wind. Die kan per momenten nog aanwakkeren aan zee, maar de felste rukwinden lijken nu toch uit de verwachtingen te zijn. In de late middag draait de wind geleidelijk meer naar het westen.

Vanavond en vannacht gaan de droge perioden overheersen. Het klaart geleidelijk aan op en zeker later in de avond en na middernacht kan het fors afkoelen tot maar 1 à 2 graden tegen de ochtend. Het kan tegen de ochtend ook glad worden doordat het landinwaarts op vele plaatsen licht gaat vriezen aan de grond!

Morgen:

Morgen lijkt qua weerbeeld al weer even hard op de vorige dagen. Het blijft erg onstabiel, wisselvallig en ontstuimig. De dag start wel eerst rustig en vrij koud. Het is daarbij eerst even vrij zonnig, maar al snel neemt de bewolking toe en volgen er perioden met regen regen of buien. Die wisselen af met enkele drogere momenten. Het wordt iets minder zacht met maxima rond 8 tot 9 graden. De zuidwestelijke wind is eerst zwak tot matig, later wordt die tijdelijk weer vrij krachtig.

Tegen de avond gaat die wind weer liggen. Het koelt opnieuw flink af in de nacht naar woensdag waarbij de minima tegen de ochtend weer naar een 1 à 2 graden dalen. Aan de grond kan het dan weer lichtjes vriezen.

Overmorgen:

Woensdag kan het weer tijdelijk wat beter worden. Een mobiele wig van hoge luchtdruk zorgt even voor een kleine adempauze in de aanvoer van gebieden met regen en buien. Het is wisselend bewolkt en tijdelijk meest droog. De temperaturen zitten rond een 8 tot 9 graden. Tegen het eind van de dag neemt de bewolking en de regenkans echter weer toe.

Later:

Donderdag zijn we er snel weer aan voor de moeite. Een nieuw lagedrukgebied koerst onze kant op en brengt in de loop van de dag opnieuw perioden met regen en buien met zich mee. De temperaturen blijven onveranderd rond een 8 à 9 graden zitten bij een opnieuw aantrekkende wind uit een zuidwestelijke hoek.

Samenvatting:

Eerst nog wat buien of regen. Daarna volgt een betere drogere periode, maar in de namiddag duiken er weer perioden met regen of buien op. De wind is minder hard gaan waaien en komt nog matig uit het zuidwesten, later neigend naar het westen. We halen een 9 tot 10 graden. Vanavond en vannacht is het wisselend tot licht bewolkt met tegen de ochtend kans op vorst aan de grond!

Geert, maandag 02 maart, 06.25 uur.

Dit is ook de tijd van het jaar dat de overwinterende wespenkoninginnen ontwaken en op zoek gaan naar een geschikte plek om een nieuw nest op te starten. Kijk je mee naar het wakker worden van zo’n koningin van de gewone wesp?

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl