DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien op de weerkaarten opnieuw een complex en zeer sterk IJslandlaag. Dat zal ons weer alweer sterk beïnvloeden en dat zeker tot en met het eind van de week. Dat laag stuurt storingen en buienlijnen onze kant op. Vandaag trekt eerst een enkele bui voorbij, nadien wordt het tijdelijk wat rustiger door een wig van hoge luchtdruk, maar vanavond en vannacht schuift een zeer actieve storing over ons heen. Ook de komende dagen is het een komen en gaan van storingen met vooral tijdens de periode van dinsdag tot en met donderdag ook weer behoorlijk wat wind. Naar volgend weekeind toe zit er neiging tot wat verbetering in. Een deel van de oplossingen in zowel het ECMWF- als het GFS-ensemble kiest duidelijk voor opties met meer invloed van hogedruk op ons weer. Daarbij zou het dan vanaf volgend weekeind geleidelijk droger en ook wat zachter kunnen worden. Eén en ander is zeker geen gelopen wedstrijd want er zijn ook tich van andere mogelijkheden met enerzijds meer koudere lucht en anderzijds gewoon een verder zetten van het wisselvallige weer. Het is nog altijd te vroeg om vaste en zekere uitspraken daarover te doen en we wachten die evolutie even af de komende dagen om te zien welke richting het echt kan uitgaan op termijn. Zeker is dat er rond half maart wel een grote mogelijkheid is dat we schakelen naar een ander weertype.

Dit weekend heb ik ook even de tijd genomen om in een video meer uitleg te geven waarom het de laatste tijd zoveel regent en waarom het maar niet stopt. Dat komt helemaal door de ligging van de straalstroom. Kijk je even mee?

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zorgt een mobiele wig van hoge luchtdruk tijdelijk voor een weersverbetering, al moeten we ons daar ook weer niet al teveel van voorstellen. Er is overdag een mix van wolken en opklaringen, met toch nog kans op een enkele lokale bui. Zeker in de eerste helft van de dag kan een lokale bui opduiken. Later blijft het meest of volledig droog. De temperaturen lopen daarbij op naar ongeveer 11 graden bij een matige, soms aan zee vrij krachtige zuidwestelijke wind. In de loop van de namiddag neemt dan wel geleidelijk aan de bewolking toe op nadering van een storing die vanavond en vannacht doortrekt.

In de avond volgt er dan ook geleidelijk aan regen en geen klein beetje. Tijdens de nacht trekt een zeer actief warmtefront door onze regio met uitgebreide en soms overvloedige perioden van regen. Er kan gemakkelijk tegen de ochtend een 10 tot 20 liter water per vierkante meter vallen. Sommige modellen berekenen (zeker in het noorden) zelfs nog meer. De regen wordt begeleid door een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind bij minima rond 7 tot 8 graden.

Morgen:

Morgen blijft het in de ochtend nog een tijd regenen. De storing die komende nacht door de regio trekt, sleept morgenochtend nog een hele tijd over ons hoofd. Het is nog lang zwaar bewolkt tot betrokken met zeker in de ochtend nog perioden van soms felle regen. Geleidelijk aan wordt dat wel minder en in de namiddag zijn er ook droge perioden. Er blijft wel veel bewolking hangen met kans op nog wat lichte regen of enkele buien. De zuidwestelijke wind spant wat aan en wordt tot vrij krachtig boven land, krachtig aan de kust. De maxima lopen morgen wat verder op en halen een 12 tot 13 graden.

Ook in de nacht naar woensdag blijft de kans op wat regen of een bui bestaan en blijft het redelijk hard waaien bij zachte minima.

Overmorgen:

Ook woensdag is het wisselvallig met dikwijls regen of buien en ook weer meer wind. Het blijft wel aan de zachte kant. We halen ook dan gemakkelijk telkens maxima met dubbele cijfers terwijl het er naar uitziet dat we ook dan weer de nodige liters water over ons heen zullen krijgen in de vorm van regen of buien.

Later:

Donderdag dient zich al een volgende storing aan die ook weer met de nodige nattigheid door onze regio koerst. Het blijft ook vrij ontstuimig met ook op donderdag weer de nodige wind. De temperaturen blijven zacht met maxima die rond een 12 graden zitten.

Samenvatting:

Overdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af met kans op een enkele lokale bui. Het wordt een graad of 11 bij een matige, aan zee en elders soms vrij krachtige wind. Tegen de avond neemt de bewolking toe en vanavond en vannacht gaat het héél veel en intens regenen. Er kan tot de ochtend weer tussen de 10 en 2 liter water vallen per vierkante meter, lokaal en zeker in het noorden mogelijk zelfs nog wat meer.

Geert, maandag 09 maart, 06.30 uur.

In de nieuwe minuut van deze week kijken we naar een hele bijzondere krokus-soort. Kijk je mee?

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl