DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer sterk hogedrukgebied met kern tussen de Britse Eilanden en IJsland, bepaalt ons weer. Aan de oostflank van dit hoog wordt met een zeer diepe noordelijke stroming koele lucht aangevoerd met enkele (verzwakte) fronten. Een eerste front trok de voorbije nacht met enkele buien door de regio. Daarachter zit veel koudere lucht die met een stevige en overdag fors aantrekkende noordenwind over ons uitstroomt. Daarin zitten enkele buien. Morgenochtend trekt een volgende frontje met enkele buien door onze regio. Het hoog trekt zich vervolgens tijdens de eerste dagen van de nieuwe week wat westwaarts terug op de Atlantische Oceaan, maar houdt bij ons de noordelijke stroming in gang. Later in de week wordt het zuidelijker geduwd en komt dan geleidelijk ten zuiden van ons terug naar Europa. Op de oceaan ontwikkelen zich tegelijk enkele lagedrukgebieden. Hierdoor draait de stroming later in de week bij ons waarschijnlijk via west terug naar zuidwest waarmee dan tegen het eind van de week / volgend week duidelijk veel zachtere lucht tot bij ons zou kunnen geraken.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we een mix van opklaringen en wolken. Vanuit het noorden trok de voorbije nacht een storing met enkele winterse buien over onze regio. Vandaag overdag vallen er vooral aan de kust nog eerst enkele (winterse) buien. Landinwaarts blijft het overdag droog of zo goed als droog.  Als er wat valt, zal het echter heel lokaal en niet veel zijn. Het wordt fors kouder. We komen achter die storing in nog koudere lucht terecht. Een noordelijke aanvoer van koude lucht zorgt ervoor dat de maxima fors omlaag donderen. We noteren nog maar maxima rond een graad of 8. Er staat ook flink wat wind uit het noorden. Vooral vanmiddag trekt die fors aan en kan aan zee met 6-7 Bft gaan waaien! Die waait ook vlagerig en is per momenten vrij krachtig tot krachtig met flinke uitschieters. Dat zorgt morgen voor een erg koud gevoel! Er zijn rukwinden mogelijk tot rond 70 km per uur aan de kust en tot rond 60 km per uur landinwaarts.

Vanavond koelt het snel af en in de nacht wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Tijdens de breedste opklaringen kan het kwik tot rond of zelfs net onder het vriespunt dalen. Tegen de ochtend is het aan zee nog net licht positief, landinwaarts vriest het tegen dan overal lichtjes.

Morgen:

Morgen halen we ook de 10 graden niet meer en ook de dagen daarna zitten we laag in zowel maxima als minima. Het kan dan in de nachten zelfs weer een graadje gaan vriezen. Vooral morgen zijn de neerslagkansen ook wat groter. Zeker in de ochtend vallen een paar verspreide buien. In de namiddag valt eventueel ook nog wat, maar op een paar verspreide buitjes of wat lichte neerslag niet te na gesproken, lijkt het morgenmiddag allemaal niet veel te gaan worden. Hoe dichter die kaarten komen, hoe meer die neerslag er weer uit lijkt te gaan verdwijnen.

In de nacht naar dinsdag kan het tijdens opklaringen eventueel weer een graadje gaan vriezen. Dat zal afhangen van de hoeveelheid wolken die er dan nog zullen zijn, maar zeker landinwaarts vriest het tegen de ochtend overal weer lichtjes.

Overmorgen:

Dinsdag wordt de wind geleidelijk wat meer noordwest van richting en gaan de allerscherpste kantjes van de kou er wat af. Mogelijk halen we dan met minder wind lokaal alweer een tiental graden, maar niet veel meer dan dat. Het is nog steeds wisselend bewolkt met een mix van wolken en opklaringen.

In de nacht naar woensdag kan het eventueel opnieuw tot wat lichte nachtvorst komen. De wind valt grotendeels weg en het koelt snel en veel af.

Later:

Op woensdag is de wind geleidelijk meer west tot noordwest geworden doordat het sturende hogedrukgebied zich wat westwaarts terugtrekt. We krijgen net zoals de vorige dagen een mix van wolken en opklaringen, maar de aangevoerde lucht is toch wat minder koud. De tien graden wordt dan ook op de meeste plekken weer gehaald.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een mix van wolken en opklaringen met kans op een lokale bui. Vooral in de ochtend en vooral in de kustregio. Het is koud. We halen amper 8 graden en gaandeweg de dag gaat de noordenwind fors aantrekken. Aan zee tot 6-7 Bft, boven land bij momenten tot 5. Er zijn later vandaag rukwinden mogelijk van 70 km per uur aan zee tot 50-60 km per uur landinwaarts. Vanavond en vannacht wordt het koud met landinwaarts lichte vorst (aan de grond).

Geert, zondag 29 maart, 09.30 uur.

Er is weer een nieuwe minuut natuur: de keizerskroon (mollenplant). Kijk je weer mee?