DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een uitloper van het Azorenhoog zorgt ook vandaag, net als gisteren en eergisteren, voor vrij rustig weer. Een inactief front boven de Noordzee komt steeds dichterbij en zorgt voor een toename van de wolkenvelden vanaf het noorden. Tegelijk gaat het Azorenhoog zelf zich een flink stuk noordelijker positioneren op de Atlantische Oceaan en trekt richting Schotland. Tegen morgen trekt dat hoog richting Europa en duwt een koufront voor zich uit dat tegen donderdag / vrijdag van noord naar zuid door onze omgeving trekt. Na dat koufront bouwt het hoog zich ten noorden van ons verder op tot een zeer sterk hogedrukgebied. Dat schuift dan begin volgende week door naar onze regio. Door deze evolutie krijgen we vandaag nog zachtere lucht te maken, maar in de tweede helft van de week komt koelere noordelijke lucht tot bij ons. Die wordt later weer wat zachter doordat het noordelijke hoog wat ‘kantelt’ en de koele noordelijke tot noordoostelijke wind later in het weekeind en begin volgende week weer voor een zachtere zuidelijke variant gewisseld wordt.

Hoe één en ander precies in zijn werk gaat, heb ik eerder deze week ook in een video uitgelegd. Je kunt die video hier nog bekijken:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt ook nog een lentedag. Er zijn nog steeds een aantal brede opklaringen, al komen er ook wolkenpartijen voor. Vooral later op de dag kunnen er wat meer wolkenvelden opduiken en tegen de late middag / avond raakt het volledig bewolkt. Het is droog en vrij zacht. De zuidwestelijke wind voert geleidelijk steeds zachtere lucht aan met maxima naar een 15 tot 16-tal graden kunnen oplopen, lokaal zelfs nog wat meer. Met de zon erbij, zal dat absoluut lente-achtig zijn. Die zuidwestelijke wind waait trouwens maar zwak tot matig.

Tegen de late middag, maar zeker in de avond en nacht, neemt de bewolking wel geleidelijk aan toe. Het is niet onmogelijk dat er tegen de ochtend een lokaal drupje regen valt. De minima zitten dan weer wat hoger rond een 6 à 7-tal graden. Daarbij kan er vooral in het noordwesten ook nevel of mist opduiken want de wind valt gedurende de nacht zo goed als volledig weg en weet ook niet goed uit welke richting dan te waaien.

Kijken we ook nog even terug naar de zeer fraaie zonsondergang van gisteren die in de hele regio te zien was? Met dank aan een aantal wolkenvelden die van het front op de Noordzee tot bij ons waaiden:

Morgen:

Morgen is het volledig bewolkt en grijs. De zon is verdwenen. Een zwak koufront komt vanaf het noorden dichterbij en zorgt voor veel wolken en kans op een drupje regen of motregen. Veel zal het zeker niet zijn en veel plekken houden het ook gewoon droog. De maxima zetten dan weer een stap terug en vallen op een 10 tot 11 graden. De wind draait daarbij naar een koele noordelijke hoek en vooral die wind zorgt voor een veel minder aangenaam gevoel. Gaandeweg de dag neemt die geleidelijk in kracht toe.

In de nacht naar vrijdag blijven er veel wolken hangen. Het blijft bewolkt met minima rond een 5-6 graden en nog steeds kans op een enkel lokaal drupje.

Overmorgen:

Vrijdag ligt dat koufront nog steeds dicht in de buurt en zorgt voor veel wolken. De kans op een drupje regen neemt dan wel gaandeweg de dag af. Later op de dag breken zelfs enkele opklaringen door vanaf het noorden. De temperaturen blijven fris met maxima rond een tiental graden en een schrale noordoostelijke wind.

In de nacht naar zaterdag trekken de wolken geleidelijk aan weg en komen er opklaringen. In de van oorsprong koele lucht kunnen de minima tegen de ochtend wel naar een 1-2 graden wegzakken met opnieuw kans op wat vorst aan de grond.

Later:

Zaterdag is het licht bewolkt tot helder. Er komen erg brede opklaringen binnenlopen vanaf het noorden en de wolken verdwijnen. Het is dan zonnig, maar een beetje schraal aanvoelend. Een zwakke tot matige noordoostelijke wind zorgt dan voor een fris gevoel. Die wind trekt gaandeweg de dag nog wat aan.

De nacht naar zondag wordt dan ook koel. De minima dalen tot rond of net boven het vriespunt met wat lichte vorst aan de grond. Er blijft nog net voldoende wind staan om te beletten dat het flink zou gaan vriezen. Die wind zorgt immers nog voor menging van de luchtlagen.

Samenvatting:

Brede opklaringen in de ochtend, maar gaandeweg verschijnen er meer en meer wolken vanaf het noorden. Vanmiddag raakt het dan ook geleidelijk aan meer en meer bewolkt. Het is wel zacht met maxima van 15 tot 16 graden, lokaal zelfs nog iets meer. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. Vanavond en vannacht is het bewolkt, nevelig en mistig.

Geert, woensdag 18 maart, 06.30 uur.

We spoelen in de minuut van deze week even door naar de zomer en kijken naar bloeiende rozen:

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl