DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Depressies vanaf de Atlantische Oceaan voeren nog steeds het hoge woord. Het ene lagedrukgebied is nog niet van de kaarten verdwenen of een volgende staat al klaar om de plaats in te nemen. Het blijft dus een komen en gaan van lagedrukgebieden in een compleet over de toeren gaande westcirculatie. Daar komt voorlopig geen einde aan. Vandaag, morgen en de dagen nadien blijven we in de greep van lagedrukgebieden die één na één vanaf de Atlantische Oceaan naar Europa komen en telkens voor perioden met regen, buien en wind zorgen. Overdag wordt vandaag ook de bovenlucht geleidelijk kouder en vanavond en vannacht kan het tot winterse buien komen tijdens de doortocht van een nieuwe buienlijn. Ook de komende dagen kan de neerslag tijdelijk al eens een wat meer winters karakter krijgen tijdens de passage van mogelijk felle buien. Tegen het eind van de week wordt de stroming weer zachter.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag draait de wind meer naar het noordwesten en voert wat minder zachte licht aan. De maxima vallen terug op een 8 à 9 graden. Vanochtend is het daarbij overwegend droog met een mix van wolken en opklaringen. Vanmiddag komt er meer bewolking en dan loopt de buienkans geleidelijk op. Er kan dan al eens een periode met wat regen aan te pas komen of een aantal buien. Die kunnen zelfs een licht winters karakter krijgen met wat hagel, stofhagel of een donderklap. Zeker later in de middag wanneer een nieuwe buienlijn zich aandient. Het blijft stevig waaien uit het noordwesten, al neemt de wind wel geleidelijk wat in kracht af.

Het is uitkijken naar vanavond en vannacht. Later in de avond schuift een nieuwe buienlijn binnen. Een CAD-constructie. Dat wil zeggen een Cold Air Development. Dat is een buienlijn die zich in de koude lucht vormt. In de loop van de avond gaan felle buien vallen, opnieuw met kans op winterse neerslag en dat zou landinwaarts zelfs tijdelijk (smeltende) sneeuw kunnen worden waarbij die landinwaarts zelfs tijdelijk wat zou kunnen blijven liggen. Het is dan ook uitkijken voor eventuele lokale gladheid! Later in de nacht beperken de buien zich vooral weer tot de kustregio. Daar zijn het gewone regenbuien of winters getinte buien. De minima dalen in de felste buien tot dicht tegen het vriespunt aan.

Morgen:

Morgen kan het nog iets koeler worden. De wind zit dan in een noordwestelijke hoek en veel meer dan 7 à 8 graden zullen we niet halen. Er zijn ook dan perioden met buien en die kunnen een winterse lading hebben in de vorm van een donderklap, wat hagel of stofhagel. Zelfs een vlok natte of smeltende sneeuw is ook dan nog steeds niet uitgesloten want de bovenluchten  zijn een flink stuk kouder geworden.

In de nacht naar donderdag wordt het wat kalmer en tegen donderdagochtend kan het in de opklaringen zelfs een enkel graadje vriezen aan de grond. Zeker op beschutte plekken en landinwaarts zou dat het geval kunnen zijn.

Overmorgen:

Donderdag raken we later op de dag de meest koele lucht alweer kwijt. Op nadering van een volgende storing neemt de bewolking toe en draait de wind naar een meer zuidwestelijke richting. Toch is donderdag nog wat onzeker. Als het laag een wat meer zuidelijke koers komt te volgen – zoals het er trouwens nu naar uitziet – dan zouden we eerst wel eens weer met wat winterse neerslag kunnen te maken krijgen in de vorm van natte of smeltende sneeuw. Dat gaat dan later over in regen en daarmee komt dan weer wat zachtere lucht binnen, maar de eerste neerslag zou best winters kunnen zijn. Dat moeten we nog even afwachten. Later op de dag lopen de maxima sowieso weer op richting een 8 tot 9 graden.

Later:

Vrijdag zijn we de meest koele lucht alweer kwijt. Op nadering van een volgende storing neemt de bewolking toe en draait de wind naar een meer zuidwestelijke richting. Daarmee komt dan weer zachtere lucht binnen. In de loop van de dag volgt ook weer regen én neemt ook de wind weer fors toe. We halen dan weer maxima rond een tiental graden.

Samenvatting:

De ochtend verloopt eerst droog met een mix van wolken en opklaringen. Vanmiddag neemt de kans op buien toe. Dat kunnen licht winterse buien zijn. Maxima rond 8-9 graden bij een nog altijd vlagerige westelijke wind. Vanavond en vannacht is er kans op sneeuwbuien en landinwaarts zou die zelfs tijdelijk wat kunnen blijven liggen.

Geert, dinsdag 25 februari, 06.25 uur.

Het is volop de tijd van de sneeuwklokjes, dus moeten we daar ook in de minuut natuur van deze week aandacht aan besteden. We zetten meteen ook een bijzondere soort in de kijker:

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl