VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-17°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Boven de Noordzee bevindt zich een klein, maar vrij actief lagedrukgebied. Bij ons zorgt dat vo [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-18°

60 %

Windrichting

W 4-6 bft
Morgen krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelf [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

MA

8 Jun

Weertype

Weertype

± 10° | 17-20°

30 %

Windrichting

N 3 bft
Maandag zien we nog een gelijkaardig beeld als tijdens het weekend, maar met een verder afnemen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag zitten we tijdelijk in wat rustiger vaarwater door de passage van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt echter zeer snel voorbij. In het weekeind neemt een nieuw IJslandlaag (Dennis) de regie over ons weer opnieuw over. Een actieve randstoring van dat laag zorgt dan zowel zaterdag als zondag weer voor perioden met felle regen, intense buien en ook weer heel veel wind. Vooral op zondag dan. Dit wordt opnieuw een stormlaag. Per momenten kan het dan weer stormachtig worden. Ook volgende week trekt het erg wisselvallige weer zich zeker in de eerste helft van de week nog door. Later in de week zou het tijdelijk rustiger kunnen worden, maar met de nadruk op tijdelijk, al tonen de laatste kaarten duidelijk veel minder stabilisatie dan er eerder deze week te zien was. Dat moeten we dus nog maar even afwachten.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Storm Dennis zal ons weer de komende dagen beïnvloeden. Een tweede stormdepressie in een week tijd. Hoe komt dat? Wel, dat heeft allemaal te maken met een stevige westcirculatie die aangevuurd wordt door een zeer sterke straalstroom. Jaja, de straalstroom! Hij is terug van nooit weg geweest. Hoe dat in elkaar zit en wat de weersverwachting voor de komende dagen wordt: dat en nog meer leg ik in deze video uit. Kijk je mee?

 

Vandaag krijgen we eindelijk nog eens een wat betere dag. Er trekt opnieuw een wig van hoge luchtdruk van west naar oost door. Die trekt echter vrij snel door, maar zorgt wel weer voor een kleine adempauze in het wind- en regengeweld al is er wel kans op nog een enkele lokale bui. We houden het echter op de meeste plekken volledig of grotendeels droog en wat rustiger bij een maximale temperatuur die vanmiddag uiteindelijk uit zal komen rond een graad of 10. Daarbij wisselen wolken en opklaringen elkaar af. De eerst westelijke, later naar zuidwest draaiende wind, waait nog maar zwak tot matig.

Vanavond en vannacht komen er al snel weer meer en meer wolken binnenlopen. Het raakt dan ook betrokken bij minima rond een 6 à 7 graden. Tegen de ochtend is een drupje regen niet uitgesloten.

Morgen:

Morgen is het veelal zwaar bewolkt tot betrokken met geleidelijk ook wat lichte regen die inzet. De regel is: hoe meer richting de kust, hoe groter de kans op wat lichte regen of motregen of een bui. Hoe verder landinwaarts, hoe langer we het droog houden. Het gaat om een warmtefront dat tegen de kust aanligt, maar in de loop van de dag weer wat meer naar het noordwesten trekt waardoor de droge perioden weer in de meerderheid geraken. Veel regen zal er morgen sowieso dan ook nog niet vallen. De maxima lopen naar een 12-13 graden op en ook de zuidwestelijke wind spant weer fors aan. Dat wordt al snel weer een vrij krachtige wind, aan zee kan die krachtig worden tot zelfs hard (6-7 Bft). Er zijn morgen al windstoten tot tegen de 75 km per uur mogelijk.

In de nacht naar zondag nemen de regenkansen toe en ook de wind trekt nog aan. We noteren zeer zachte minima rond 8 tot 9 graden of zelfs nog hoger.

Overmorgen:

Zondag kan het zelfs weer tot 13-14 graden worden. Het is meest zwaar bewolkt tot betrokken met gaandeweg de dag perioden van soms intense regen. De meeste regen valt pas in de late middag. Er komt ook weer veel wind te staan. De wind zal waarschijnlijk niet zo krachtig worden als vorige week zondag, maar er kunnen toch weer windstoten voorkomen van 80 tot 90 km per uur. Lokaal is een uitschieter richting de 100 km per uur mogelijk. Het is echter vooral het feit dat het opnieuw over een heel groot gebied heel lang gaat waaien, dat opvalt. Eigenlijk blijft het tot en met zondag de hele tijd fors doorwaaien, op een kleine adempauze op vandaag, vrijdag niet te na gesproken …

Ook in de nacht naar maandag blijft de kans op felle buien bestaan en kan het steeds erg hard blijven doorwaaien.

Later:

Maandag zijn we nog steeds niet van de wisselvalligheid verlost. Het blijft hard waaien, al neemt de wind wel geleidelijk weer wat af. Toch zijn nog uitschieters van 75 km per uur mogelijk. Het is daarbij wisselend tot zwaar bewolkt waarbij in de loop van de dag ook nog een regenzone doortrekt. De naar west gedraaide wind voert dan iets minder zachte lucht aan met maxima rond een 10-tal graden.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we een rustigere dag met overwegend droge omstandigheden. De kans op een bui is verwaarloosbaar, maar niet volledig uitgesloten. De maxima halen een 10-tal graden bij een zwakke tot matige westelijke, later zuidwestelijke wind.

Geert, vrijdag 14 februari, 06.35 uur.

Er is intussen ook nog een nieuwe minuut natuur online met Iris Lady Beatrix Stanley in de hoofdrol:

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl