VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-17°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Boven de Noordzee bevindt zich een klein, maar vrij actief lagedrukgebied. Bij ons zorgt dat vo [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-18°

60 %

Windrichting

W 4-6 bft
Morgen krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelf [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

MA

8 Jun

Weertype

Weertype

± 10° | 17-20°

30 %

Windrichting

N 3 bft
Maandag zien we nog een gelijkaardig beeld als tijdens het weekend, maar met een verder afnemen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied boven Scandinavië houdt bij ons nog altijd een zeer stevige westelijke stroming in stand. Daarin trekken buien mee, maar door het schaduweffect van de Britse Eilanden worden de meeste buien om onze regio heen geleid (schaduweffect: bij een westelijke stroming houden de Britse Eilanden de buien voor West- en Oost-Vlaanderen grotendeels tegen). Morgen krijgen we tijdelijk een betere dag door de passage van een mobiele wig van hoge luchtdruk alvorens op donderdag weer een actieve depressie doortrekt met regen en wind. Vrijdag krijgen we dan weer een wat betere dag door een wig van hoge luchtdruk. In het weekeind neemt een nieuw IJslandlaag de regie over ons weer opnieuw over. Een actieve randstoring van dat laag zorgt dan zowel zaterdag als zondag weer voor perioden met felle regen, intense buien en ook weer heel veel wind. Per momenten kan die dan weer stormachtig worden. Ook volgende week trekt het erg wisselvallige weer zich zeker in de eerste helft van de week nog door.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het nog wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen. De buienneiging wordt steeds kleiner, maar is zeker niet verdwenen. Er blijft kans op het voorkomen van een enkele lokale bui en daar kunnen nog altijd gemene rukwinden op zitten. De meeste plekken zullen het echter de hele dag droog houden. Als er een bui valt, is die kans het grootste in het noorden van de provincie en verder landinwaarts; vooral het oosten en zuiden van Oost-Vlaanderen. Uitschieters van 80 tot 90 km per uur blijven lokaal mogelijk tijdens een eventuele bui, maar over het algemeen neemt de wind toch flink in kracht af. Die blijft in een westelijke richting zitten zodat er wat minder zachte lucht aangevoerd wordt met maxima rond een graad of 8.

Het is net als gisteren ook opnieuw uitkijken naar de combinatie van springvloed en felle wind waarbij de wateropzet langs onze kust vanmiddag opnieuw heel hoog kan worden. Hoe dat in elkaar zit, legde ik al eens in een eerdere video uit. Die kan je hier nog eens herbekijken:

Er staan op mijn Youtubekanaal trouwens nog veel meer video’s. Tip: abonneer je (het is gratis!) en klik ook op het belletje, dan krijg je telkens een melding als ik een nieuwe video post.

Vanavond en vannacht neemt de wind verder af en wordt dan matig landinwaarts. Aan de kust is die nog vrij krachtig. De minima dalen daarbij tegen de ochtend naar een 4 à 5 graden.

Morgen:

Morgen komt een wig van hoge luchtdruk dichterbij en zorgt tijdelijk voor wat beter weer. Dan wordt het tijdelijk rustiger met een mix van opklaringen en wolkenvelden. Er is nog kans op een heel enkele losse bui, maar net als vandaag houden de meeste plekken het toch de hele dag droog. De maxima zitten rond een 8-tal graden en de wind gaat flink minder waaien. Het wordt de beste en rustigste dag van de week …

In de nacht naar donderdag neemt de bewolking geleidelijk weer toe. Tegen de ochtend kan het bij minima rond 5 à 6 graden weer beginnen regenen.

Overmorgen:

Donderdag staat een nieuwe regenzone op het menu. Het is dan de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen. Er kan dan toch wel een 5 à 10 liter water per vierkante meter gaan vallen. De opnieuw zuidwestelijke wind spant daarbij weer aan en waait dan matig tot vrij krachtig boven land. Aan de kust kan die krachtig worden. De temperaturen lopen ook weer op en gaan naar een 10 tot 12 graden.

In de avond en nacht naar vrijdag trekt de regen geleidelijk weg, maar er blijft kans op een paar buien.

Later:

Vrijdag krijgen we opnieuw een wig van hoge luchtdruk op bezoek. Die trekt snel door, maar zorgt op vrijdag wel weer voor een kleine adempauze in het wind- en regengeweld. We houden het grotendeels droog en wat rustiger bij een maximale temperatuur rond 8 tot 9 graden.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een mix van wolkenvelden en opklaringen met nog een kleine kans op een enkele lokale bui, vooral in het noorden. Ook landinwaarts is die kans iets groter, maar veel plaatsen houden het gewoon de hele dag droog. Maxima rond 8-9 graden bij een nog altijd felle en vlagerige westelijke wind. Die neemt geleidelijk verder in kracht af.

Geert, dinsdag 11 februari, 06.40 uur.

Er is intussen ook nog een nieuwe minuut natuur online met Iris Lady Beatrix Stanley in de hoofdrol:

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl