DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex laag tussen IJsland en de Britse Eilanden bepaalt nog even ons weer. Daar omheen cirkelen randstoringen, buienlijnen en regenzones die in een stevige west tot zuidwestelijke stroming onze kant op komen. Vanaf dinsdag wordt de depressietrein vanaf de Atlantische Oceaan heel tijdelijk een halt toegeroepen door een hogedrukgebied dat zich heel snel via de Britse Eilanden naar onze omgeving verplaatst. We krijgen midweeks dan ook heel tijdelijk een paar rustigere en wat minder zachte dagen. Nadien herstelt de westcirculatie zich met nog meer kracht dan voordien. Door deze evolutie worden de kansen op een eventuele winterse periode in februari zo goed als volledig de grond ingeboord. Eer deze nieuwe zeer krachtige impuls die aan de westcirculatie gegeven wordt tot stilstand komt, zijn we al gemakkelijk ruim over de helft van februari alvorens er kan begonnen worden met een eventuele winterse setting op de weerkaarten en zelfs dat zit er in de verste kaarten niet in.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Deze ochtend trekt een actieve regenzone door. Het kan tijdelijk intens regenen. Het betreft een warmtefront dat doortrekt waarna we dan tijdelijk in wat rustiger vaarwater belanden met veel wolken, maar ook droge perioden. Zelfs een korte opklaring behoort vanmiddag zeker en vast tot de mogelijkheden waarmee de verwachting voor vandaag er iets beter uitziet dan eerder gedacht. Het blijft zeer zacht met maxima die dan zelfs kunnen pieken om en bij de 13 graden. De wind blijft hard waaien uit zuidwest en piekt ook vandaag weer gemakkelijk tot rond 60-70 km per uur aan zee en tot rond 40-50 km per uur landinwaarts.

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt tot betrokken met opnieuw kans op wat lichte regen of motregen, zeker naar de ochtend toe. Het blijft zeer zacht met minima die alweer rond een tiental graden blijven zitten.

Morgen:

Morgen komt een volgende storing binnenlopen. Zoals het er nu naar uitziet, loopt het actiefste deel van deze storing echter over het zuiden van het land en zullen wij het met de restjes moeten doen. Het is opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken met in de loop van de dag perioden van wat lichte regen. De meeste neerslag valt in de zuidelijke helft van de regio. De maxima pieken ook morgen weer dik in de dubbele cijfers en komen ook dan gemakkelijk tot rond een 12-tal graden uit. Het blijft fel waaien uit een zuidwestelijke hoek met ook dan pieken tot 40 à 50 km per uur boven land en tot 60 à 70 km per uur aan zee.

In de nacht naar dinsdag draait de wind geleidelijk naar noordwest en wordt het wat minder zacht.

Overmorgen:

Dinsdag gaan de droge perioden overheersen.  In de loop van de dag zijn er zeker nog perioden met regen of buien te verwachten, maar de wind draait geleidelijk naar een meer noordwestelijke tot noordelijke richting. Die wind blijft wel nog hard doorwaaien en kan zeker aan zee nog 6 tot 7 Bft halen. Boven land staat er minder wind, maar ook daar zijn nog altijd forse pieken mogelijk. Daarbij komt er minder zachte lucht binnen waarbij de maxima dalen naar een 8 tot 10 graden.

In de nacht naar woensdag wordt het rustiger. Er valt dan nog steeds een enkele bui te verwachten bij minima rond een 4 tot 6 graden.

Later:

Woensdag zitten we volledig onder de vleugels van een hogedrukgebied. Dat zorgt dan voor veel kalmer weer. Het blijft droog met maxima rond een 7 tot 8-tal graden en een nog maar zwakke tot matige wind uit een noordelijke hoek. In de nacht kan het fors afkoelen tot een 2-3 graden met kans op wat lichte vorst aan de grond.

Samenvatting:

Eerst regen. Geleidelijk wordt die minder en vanmiddag is het meest droog met later zelfs kans op een schuchtere opklaring. Maxima vanmiddag weer rond een zeer zachte 12 tot 13 graden bij nog altijd een forse zuidwestelijke wind. Die schiet opnieuw gemakkelijk uit naar 40-50 km per uur boven land en tot 60-70 km per uur aan zee.

Geert, zondag 02 februari, 09.45 uur.

Even een flashback naar de zomer met deze nieuwe minuut: de verschillende soorten heide!