DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex laag tussen IJsland en de Britse Eilanden bepaalt ons weer. Het heeft meerdere kernen. Daar omheen cirkelen randstoringen, buienlijnen en regenzones die in een stevige west tot zuidwestelijke stroming onze kant op komen. In deze drukverdeling komt tot en met begin volgende week weinig verandering. Van tijd tot tijd zorgt een trekrug dan wel eens voor een tijdelijk wat betere periode (zoals vandaag), maar lang duren die momenten niet. We zitten daarbij vandaag eerst nog in koelere lucht, maar in de tweede weekhelft wordt weer veel zachtere lucht aangevoerd. Naar midden / tweede helft van volgende week zorgt een hogedrukgebied tijdelijk weer voor meer rust in de atmosfeer. Het trekt via de Britse Eilanden snel door naar het Europese vasteland en zorgt dan misschien tijdelijk voor wat koelere en rustigere omstandigheden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt de betere dag van de week. We krijgen even wat rustiger weer onder een mobiele wig van hoge luchtdruk. Toch is een eventuele bui zeker nog niet volledig uitgesloten. Vooral in de ochtend zou er in het noorden nog een enkele kunnen opduiken. In de middag is het dan eerst wisselend, later zwaar bewolkt. Tegen het eind van de dag neemt de wind en de bewolking weer toe, maar het blijft nog droog. De ochtend startte verder met minima van 5-6 graden aan zee. Landinwaarts daalde het kwik in de vroege uurtjes tot rond 2-3 graden. De maxima zitten vanmiddag dan rond een 8 graden. Verder staat er wel nog steeds vrij veel wind uit zuidwest, maar die neemt overdag langzaam in kracht af.

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt met een verder oplopende kans op wat lichte regen of een bui tegen de ochtend, maar de nacht verloopt nog meest droog. Minima rond een graad of 6 bij een afnemende zuidwestelijke wind.

Morgen:

Morgen krijgen we een volgende storing binnen. Een warmtefront trekt van west naar oost en gaat opnieuw veel zachtere lucht vooraf die in de loop van de dag binnenloopt. De maxima lopen geleidelijk weer op en halen later op de dag gemakkelijk 12 tot 13 graden. Er is veel bewolking en er zijn perioden met regen of motregen waarbij de zuidwestelijke wind opnieuw wat aantrekt en matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig kan gaan waaien.

De nacht naar vrijdag verloopt meest zwaar bewolkt tot betrokken met wat lichte regen.

Overmorgen:

Vrijdag blijft het de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met opnieuw zachte maxima. Die zitten gemakkelijk weer rond een 11 tot 12 graden terwijl er van tijd tot tijd perioden met regen of motregen zijn. Er staat ook op vrijdag een stevige zuidwestelijke wind.

Later:

Het weer op zaterdag zal niet veel verschillen van dat van vrijdag. We zitten in een stevige zuidwestelijke stroming met een aantal storingen die van west naar oost trekken. Het is dan ook zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of motregen. Tussendoor zijn er betere droge perioden, maar de zon speelt meestal verstoppertje. Het blijft zacht en winderig met maxima rond een 12-tal graden.

Samenvatting:

We krijgen een mix van wolken en opklaringen. Er is nog een kleine kans op een lokale bui, vooral in het noorden. Maxima vanmiddag rond 8 graden en er staat nog steeds een vlagerige zuidwestelijke wind die overdag geleidelijk in kracht afneemt.

Geert, woensdag 29 januari, 06.45 uur.

OK, schimmels zijn niet meteen de meest uitnodigende onderwerpen, maar als je ze in macro bekijkt, val je achterover van hun schoonheid!