VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-17°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Boven de Noordzee bevindt zich een klein, maar vrij actief lagedrukgebied. Bij ons zorgt dat vo [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-18°

60 %

Windrichting

W 4-6 bft
Morgen krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelf [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

MA

8 Jun

Weertype

Weertype

± 10° | 17-20°

30 %

Windrichting

N 3 bft
Maandag zien we nog een gelijkaardig beeld als tijdens het weekend, maar met een verder afnemen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De depressie tussen Schotland en IJsland trekt geleidelijk aan richting Noorwegen. Vanaf het westen bouwt zich de komende dagen een zeer sterk hogedrukgebied op dat tijdelijk voor meer rust in onze omgeving zal zorgen. Voor de komst van dit hoog, moeten wel eerst nog een paar minder actieve storingen passeren. Vandaag profiteren we daarbij eerst wel van de gunstige invloed van een rug van hoge luchtdruk. Vannacht en morgen trekken dan nog die storingen door waarna we op de oostflank van het opbouwende hoog in het weekeind in een noordwestelijke stroming terechtkomen. Die voert dan licht onstabiele lucht aan met wolkenvelden en nog enkele buitjes. Die lucht is koeler, maar zeker niet koud. De kern van het hoog komt op maandag / dinsdag dichterbij, maar trekt nadien weer (zuid)westelijk weg zodat later volgende week de onstabiliteit weer gaat toenemen. Er komt dan ook hoogstens tijdelijk wat koelere lucht binnen, maar van een winterse setting is in de verste verten totaal geen sprake.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag profiteren we overdag van een wig van hoge luchtdruk die ons wat in bescherming neemt. Er zijn eerste zelfs brede opklaringen met wat zon. Later neemt de bewolking weer toe om dan vanmiddag weer wat tijdelijke bredere opklaringen te zien. De wind neemt af en waait nog maar matig uit een westelijke, later weer zuidwestelijke hoek. Het blijft ook droog. De beste dag van de week dus. De maxima halen vanmiddag nog steeds gemakkelijk een 10 tot 11 graden.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking snel weer toe op nadering van een volgende storing. Die komt er echter wat trager aan dan in eerdere verwachtingen. De eerste neerslag zet pas laat in de nacht in vanaf de kust. Daarbij trekt dan de wind ook weer aan. De minima zitten rond ongeveer 7 tot 8 graden.

Morgen:

Morgenochtend trekt dan een koufront van west naar oost en zal het eerst nog wat regenen. Nadien krijgen we een wisselvallig weer met opklaringen, wolkenvelden en enkele verspreide buien. De maxima zitten nog altijd erg hoog met waarden rond een graad of 10. In de ochtend staat er opnieuw eerst vrij veel wind uit het zuidwesten. In de namiddag draait die naar een westelijke hoek en neemt geleidelijk af.

In de nacht naar zaterdag is het dan rustig onder invloed van drukstijgingen. Het koelt daarbij tegen de ochtend af naar een 2 tot 4 graden en op beschutte plekken kan het mogelijk aan de grond al even tot dicht tegen het nulpunt komen tijdens een opklaring. Er is echter wel nog redelijk wat bewolking met ook nog kans op een enkel buitje.

 

Overmorgen:

Zaterdag is een rustige dag. Eventueel valt er op zaterdag nog ergens een enkel licht verspreid buitje, maar meestal wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De wind is zwak met een voorkeur voor noord tot noordwest. Daarmee worden wel nog wisselende hoeveelheden wolkenvelden aangevoerd met dus die kans op dat ene lokale buitje. De temperaturen zitten daarbij rond ongeveer 6 tot 8 graden.

In de nacht naar zondag kan het kwik eventueel aan de grond opnieuw tot dicht tegen het vriespunt dalen. In de lucht komen we niet veel lager dan een laagste waarde van rond 2-3 graden.

Later:

Ook zondag is een rustige dag. Ook dan wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De wind is nog steeds zwak en wat veranderlijk met een voorkeur voor noord tot noordwest. De temperaturen zitten daarbij ook op zondag overdag rond ongeveer 6 tot 8 graden. In de nacht kan het kwik in de opklaringen tot dicht tegen het vriespunt dalen met kans op wat lichte vorst aan de grond.

Samenvatting:

Vandaag wordt de betere dag van de week. We houden het droog met een mix van wolken en zon. Eerst is er vrij veel zon, daarna komen er tijdelijk meer wolken, waarna er later weer meer opklaringen doorbreken. Maxima rond 10-11 graden bij een matige westelijke, later opnieuw zuidwestelijke wind.

Geert, donderdag 16 januari, 06.50 uur.

In de minuut van deze week hebben we ons even aan de mezenvetbol opgesteld om het drukke verkeer daar te monitoren: