VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-17°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Boven de Noordzee bevindt zich een klein, maar vrij actief lagedrukgebied. Bij ons zorgt dat vo [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-18°

60 %

Windrichting

W 4-6 bft
Morgen krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelf [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

MA

8 Jun

Weertype

Weertype

± 10° | 17-20°

30 %

Windrichting

N 3 bft
Maandag zien we nog een gelijkaardig beeld als tijdens het weekend, maar met een verder afnemen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een enorm krachtig hoog met kern in onze buurt zorgt voor zeer rustig en stilvallend weer. Er zit amper beweging in de atmosfeer. Van over de Noordzee komt wel een totaal verzwakt warmtefront dichterbij met wolkenvelden. De kern van het hoog splitst zich vanaf morgen in twee waarbij één deel richting Oost-Europa schuift, een ander deel ten westen van de Britse Eilanden. In eerste instantie is de oostelijke kern voor ons meer van belang maar die lost geleidelijk op. Daarna wordt de westelijke kern meer van belang. Eén en ander zorgt voor wat lagere temperaturen de eerste dagen met in de nachten kans op wat lichte vorst. Later in de week schuiven weer meer wolken binnen en lopen de temperaturen geleidelijk weer wat op. Tegen het eind van de week wordt de invloed van storingen en lagedrukgebieden geleidelijk aan weer groter doordat de kern bij de Britse Eilanden zich steeds verder terugtrekt en daarmee de weg vrijmaakt voor zachtere oceaanlucht.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Morgen zitten we onder de kern van het sterke hoog. Het is heel rustig en er staat amper nog wind. Van over de Noordzee schuift een heel zwakke storing dichterbij en die stuurt een aantal wolkenvelden onze kant op. Daarbij is het ook nevelig. Die wolken lossen maar niet of moeizaam op. Het wordt dan ook een rustige, veelal grijze ochtend. De temperaturen zijn daarbij de voorbije nacht tot rond het vriespunt gedaald. Op vele plekken ligt het kwik daar net iets onder om de dag te starten en aan de grond vroor het de voorbije uren overal. Het is dan ook uitkijken voor eventuele lokale gladheid. Overdag lopen de maxima op tot rond een 4 tot 6 graden bij een zwakke veranderlijke wind.

Vanavond en vannacht kan het weer lichtjes vriezen, zeker daar waar opklaringen zitten. Het kan tegen de ochtend in de opklaringen landinwaarts een -2 graden worden. Aan de grond vriest het ook weer overal licht. Veel zal echter veel afhangen van de hoeveelheid wolken die er nog zullen hangen en het blijft ook nevelig.

Morgen:

Ook morgen is een erg rustige dag. Een hogedrukgebied houdt storingen even op een afstand waarbij we een droge dag krijgen met veel minder wind. Het is ook dan wat minder zacht met temperaturen die meer richting normale waarden voor de tijd van het jaar gaan. We halen ook morgen maar maxima van een 4 tot 6 graden boven nul. Er zijn ook morgen echter nog steeds vrij veel wolken, ook al laat de zon zich van tijd tot tijd wel zien.

In de nacht naar woensdag zou het kwik opnieuw licht negatief kunnen worden, maar structureel winterweer levert dat zeker niet op. Het is wel de vraag hoe breed de opklaringen gaan worden. Ook dat moeten we dan even op het moment zelf bekijken.

Overmorgen:

Vanaf woensdag wordt het hoog weg geduwd. De invloed van storingen wordt geleidelijk weer groter, al blijven actieve storingen zeker tot en met het eind van de week uit onze buurt. Toch draait de wind woensdag al naar noord tot noordwest en schuiven er weer veel meer wolken binnen. Er is weinig of geen zon. Integendeel. Het zou best kunnen dat er woensdag gaandeweg de dag eens wat lichte regen of een buitje valt. Het is waterkoud met maxima rond een 6-tal graden.

In de nacht naar donderdag vriest het nergens meer. De minima zitten dan rond 3-4 graden en het is zwaar bewolkt tot betrokken.

Later:

Donderdag komen er in de loop van de dag met een naar west tot zuidwest gedraaide wind weer meer opklaringen doorbreken. Daarbij blijft het wel vrij rustig. De wind waait maar zwak tot matig en de maxima zitten op donderdag iets hoger met een 6 tot 7-tal graden. In de nacht naar vrijdag kan het tijdens opklaringen dan eventueel wel weer een enkel graadje gaan vriezen tegen de ochtend.

Samenvatting:

Heel rustig weer. Er staat amper wind uit een veranderlijke richting. Het is nevelig en wisselend tot zwaar bewolkt met temperaturen rond het vriespunt om de dag te starten. Die lopen uiteindelijk op naar maxima van rond een 5 à 6 graden.

Geert, maandag 20 januari, 06.30 uur.

Judasoor. Een zwam die je ook midden in de winter kan aantreffen, meestal op oude vlierstruiken: