VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-17°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Boven de Noordzee bevindt zich een klein, maar vrij actief lagedrukgebied. Bij ons zorgt dat vo [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-18°

60 %

Windrichting

W 4-6 bft
Morgen krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelf [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

MA

8 Jun

Weertype

Weertype

± 10° | 17-20°

30 %

Windrichting

N 3 bft
Maandag zien we nog een gelijkaardig beeld als tijdens het weekend, maar met een verder afnemen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De kern van een verder in kracht afnemende hoog, splitste zich intussen in twee delen. Het voor ons meest belangrijke deel, ligt intussen boven Oost-Europa. Een ander deel ten westen van de Britse Eilanden. Vandaag en morgen blijft de invloed van het hogedrukgebied nog overheersen. Daarbij trekt het hoog zich wel steeds verder terug en komt de weg weer geleidelijk vrij voor meer invloed van storingen en lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan met opnieuw erg zachte lucht. Het weekeind is nog een overgangsmoment, maar vanaf volgende week zitten we weer volop onder invloed van de actieve westcirculatie met perioden van regen, soms erg veel wind en opnieuw zeer zachte temperaturen. Een winterse setting is nog steeds in de verste verten niet op de weerkaarten te zien.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Een enorm krachtig hoog met kern in onze buurt zorgt nog steeds voor erg rustig weer. Er zit amper beweging in de atmosfeer. Daarbij noteerden we begin van de week zelfs een record hoge luchtdrukwaarde voor ons land. Dit heb ik wat toegelicht in dit filmpje met extra uitleg hierover:

 

Vandaag start de dag opnieuw grijs. Het vriest nergens, maar het is wel koud met minima rond 1 à 2 graden. Het vervolg wordt ook weer een mix van veel wolken en enkele tijdelijke opklaringen. Vooral later op de dag zijn er weer tijdelijk enkele meer structurele opklaringen mogelijk, al blijft er veel bewolking hangen. De wind waait daarbij heel zwak uit een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek en trekt geleidelijk weer wat verder aan. De maxima zitten rond een 5 tot hoogstens 6-tal graden.

Vanavond en vannacht kan het kwik tijdens de eventuele opklaringen die er dan zijn nog tot rond het vriespunt dalen. Er is echter ook dan veel bewolking en het blijft nevelig.

Morgen:

Morgen zoekt de wind geleidelijk een zuidwestelijke hoek op en gaat weer wat aantrekken. Daarbij wordt het op zaterdag zo’n 6 à 7 graden. Het is daarbij nog droog met een mix van wolken en opklaringen. Die kunnen uiteindelijk op zaterdag toch wel wat breder gaan uitvallen al is het zeer moeilijk om te gaan voorspellen of de lage wolken waar we nu al de hele week mee te maken hebben, wel of niet oplossen. We houden het op een zwaar bewolkte dag met gaandeweg kans op enkele al dan niet bredere opklaringen.

Dat is ook voor de nacht naar zondag het geval. Minima dan nog eens dicht tegen of rond het vriespunt, afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen.

Overmorgen:

Zondag komt een eerste actiever regenfront dichterbij. Die timing ligt nog niet vast. Waarschijnlijk komt het front pas tegen de late middag / avond aan land. Voor die tijd is het wisselend bewolkt met een mix van wolken en enkele opklaringen. De matige zuidwestelijke wind voert dan zachtere lucht aan met maxima rond een 8-tal graden. Tegen de avond kan het 9 graden worden. De nacht naar maandag wordt een veel zachtere nacht.

Later:

Maandag komen we dan helemaal in ontstuimig weer terecht. Een diepe depressie boven de Britse Eilanden is de aanjaagster van deze wisselvalligheid. Ze stuurt actieve regenfronten onze kant op met erg zachte lucht waarbij het maandag gemakkelijk een tiental graden kan worden. De wind speelt een hoofdrol. Een aantal modellen / berekeningen geven tegen de avond een erg zware storm boven de Noordzee die ook onze kust zou kunnen bereiken. Zeker is dat allemaal nog niet en de modellen zijn niet eenduidig, maar het zou best wel eens hard kunnen gaan waaien tegen maandagavond. We volgen dit op.

Samenvatting:

We krijgen nog maar eens een zeer rustige dag. Nevel en veel grijze wolken bepalen alweer het weerbeeld en willen niet of maar moeilijk wijken. In de loop van de middag zijn enkele schuchtere opklaringen mogelijk. Maxima rond een 5 à 6 graden bij een zwakke, zuidelijke tot zuidwestelijke wind. Vannacht kan het kwik wel weer tot rond het vriespunt dalen, maar zeker ook niet veel lager.

Geert, vrijdag 24 januari, 06.30 uur.

Judasoor. Een zwam die je ook midden in de winter kan aantreffen, meestal op oude vlierstruiken: