DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied west van Ierland beïnvloedt vandaag ons weer. De luchtdruk is hoog boven Spanje, de Alpen en de Balkan. Het laag koerst de komende 24 uur via de Britse Eilanden richting de Noordzee. Daarachter rolt het Azorenhoog tijdelijk een uitloper onze richting uit die dan in de loop van morgen en zaterdag voor tijdelijke rust zorgt. Vanaf zondag breiden Atlantische lagedrukgebieden hun invloed dan weer snel zuidwaarts uit en duwen die uitloper zuidelijk weg. In de loop van volgende week komt de westcirculatie die op de Atlantische Oceaan nog steeds onverminderd verder raast, geleidelijk weer meer en meer zuidelijker te liggen zodat we de hele volgende week met storingen en lagedrukgebieden rekening moeten houden. Die brengen perioden van regen, wind en zachte temperaturen mee.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Er komen nog steeds veel reacties op onderstaande filmpje met een kort overzichtje van de belangrijkste weer- en natuurgebeurtenissen van 2019. Daarom laat ik nog tot eind van de week staan. Wie het nog niet zag, kan via deze link nog een kijkje gaan nemen:

Vandaag blijft het ook de hele dag bewolkt tot betrokken. We zitten nog steeds in erg zachte lucht, een zogenaamde warme sector tussen een warmtefront en koufront in. Daarbij blijft het erg zacht met opnieuw 12 tot 13 graden als maximum. In de loop van de dag nadert een koufront en dat zorgt voor verder oplopende neerslagkansen. Die neerslag kan al van in de ochtend per momenten ook vrij intens worden. De achterzijde van het hele frontale systeem passeert pas in de avond. De zuidwestelijke wind blijft daarbij stevig doorblazen met uitschieters van rond de 50 km per uur.

Ook vanavond is het eerst nog nat en winderig met perioden van regen en buien. Later in de nacht gaan de droge perioden overheersen en kunnen enkele opklaringen binnenlopen, maar een bui blijft mogelijk. De minima die eerst nog rond 10 graden zitten, zakken tegen de ochtend tot 8 à 9 graden bij een naar west draaiende en ook afnemende wind.

Morgen:

Morgen trekken de storingen verder oostwaarts weg en maakt de bewolking geleidelijk steeds meer plaats voor een aantal opklaringen. Het wordt dan wat minder zacht met temperaturen die rond een graad of 9 zitten als hoogste waarden. Er valt dan in de ochtend eerst nog wat regen of enkele buien. Later is het droger met  eventueel nog een verspreide bui, maar de opklaringen gaan later in de middag overheersen bij een naar west tot noordwest draaiende en afnemende wind.

In de nacht naar zaterdag zitten we dan met brede opklaringen en zou het in de wat koelere lucht landinwaarts aan de grond lokaal eventueel tot dicht tegen nul kunnen geraken. In de lucht is dat niet aan de orde met minima van 2 tot 4 graden.

Overmorgen:

Zaterdag blijft het ook zacht. We blijven een 8-9 graden noteren als maxima terwijl wolken en opklaringen elkaar dan afwisselen. We zitten dan onder de vleugels van een uitloper van het Azorenhoog die de neerslagkansen onderdrukt. Het is dan ook meestal gewoon droog bij een matige naar west draaiende wind. In de loop van de dag neemt de bewolking wel geleidelijk aan toe en krijgt de zon het steeds moeilijker.

 

Later:

Zondag nemen de regenkansen weer toe. Storingen schuiven weer dichterbij. Er is veel bewolking met kans op wat lichte regen of motregen, zeker in de namiddag. De ochtend zou nog grotendeels droog kunnen verlopen met temperaturen die ook op zondag ongeveer 8 à 9 graden bereiken. De wind wordt weer zuidwest en neemt ook weer toe.

Samenvatting:

Grijs, bewolkt en winderig met perioden van regen. Die kan tijdelijk intens zijn. Het is zeer zacht met 12 tot 13 graden. Ook vanavond en vannacht is het eerst nog regenachtig, later in de nacht gaan de droge perioden overheersen.

Geert, donderdag 09 januari, 06.35 uur.

Het moet niet altijd ingewikkeld zijn. Gewoon kijken naar zonsopgangen en -ondergangen is ook al mooi: