DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex laag tussen IJsland en de Britse Eilanden bepaalt nog steeds ons weer. Daar omheen cirkelen randstoringen, buienlijnen en regenzones die in een stevige west tot zuidwestelijke stroming onze kant op komen. In deze drukverdeling komt tot en met begin volgende week weinig verandering. Tegen midden volgende week wordt de depressietrein vanaf de Atlantische Oceaan heel tijdelijk een halt toegeroepen door een hogedrukgebied dat zich heel snel via de Britse Eilanden naar onze omgeving verplaatst. We krijgen midweeks dan ook heel tijdelijk een paar rustigere en wat minder zachte dagen. Nadien herstelt de westcirculatie zich met nog meer kracht dan voordien en tegen eind volgende week is het opnieuw een komen en gaan van storingen met erg zachte lucht. Door deze evolutie worden de kansen op een eventuele winterse periode in februari zo goed als volledig de grond ingeboord. Eer deze nieuwe zeer krachtige impuls die aan de westcirculatie gegeven wordt tot stilstand komt, zijn we al gemakkelijk ruim over de helft van februari alvorens er kan begonnen worden met een eventuele winterse setting op de weerkaarten en zelfs dat zit er in de verste kaarten niet in.

Overdag's Nachts

Vandaag:

We zijn de voorbije nacht opnieuw in heel zachte lucht beland. De dag start vandaag dan ook al met dubbele cijfers op de thermometer. Verder blijft het vandaag de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met opnieuw heel zachte maxima. Die zitten gemakkelijk weer rond een 11 tot 12 graden terwijl er van tijd tot tijd eens een drupje motregen zou kunnen vallen. Meestal is het echter droog met zelfs kans op een straaltje zon. Er staat wel een heel stevige zuidwestelijke wind. Die haalt per momenten uit tot rond een 6-7 Bft aan zee, 4 tot 5 landinwaarts met uitschieters tussen 40 en 60-70 km per uur.

Vanavond en vannacht komt er een storing binnen die voor wat regen gaat zorgen. Het blijft erg hard waaien bij minima rond 10-11 graden.

Morgen:

Het weer voor morgen zal niet veel verschillen met dat van vandaag. We zitten in een stevige zuidwestelijke stroming met een aantal storingen die van west naar oost trekken. Het is in de ochtend dan ook eerst nog zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van wat lichte regen of motregen. Tussendoor zijn er betere droge perioden, maar de zon speelt eerst meestal verstoppertje. Toch zijn er later in de ochtend en zeker in de middag enkele opklaringen mogelijk met wat kleine zonnige perioden. Het blijft zacht en winderig met maxima rond een 12-tal graden.

’s Avonds en zeker ’s nachts nemen de regenkansen weer toe. Tegen de ochtend kan het zelfs fel gaan regenen bij opnieuw erg zachte minima die in de dubbele cijfers blijven zitten.

Overmorgen:

Zondagochtend trekt een erg felle regenzone door. Het kan dan tijdelijk zeer intens regenen. Later op de dag wordt het droger met ruimte voor een aantal bredere opklaringen. We zijn dan echter al een flink stuk in de namiddag gevorderd. Het blijft zeer zacht met maxima die dan zelfs kunnen pieken om en bij de 13 graden. De wind blijft hard waaien uit zuidwest.

In de nacht naar maandag nemen de regen- en buienkansen weer toe.

Later:

Maandag komt een volgende zeer actieve storing binnenlopen. Het is opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken met in de loop van de dag perioden met soms erg intense regen. De maxima pieken ook op maandag dik in de dubbele cijfers en komen ook dan gemakkelijk tot rond een 12-tal graden uit. In de nacht naar dinsdag draait de wind geleidelijk naar noordwest en wordt het wat minder zacht.

Samenvatting:

Veel wolken, maar het blijft wel overdag meestal droog. Het wordt een 12 tot zelfs mogelijk 13 graden en het waait erg hard. Aan zee 5 tot 7 Bft, boven land 4 tot 6 met uitschieters tot 60-70 km per uur aan zee en tot rond 50 km per uur boven land. Heel tijdelijk is misschien eens een zonnestraal mogelijk. Vanavond en vannacht perioden met regen en aanhoudend zeer zacht.

Geert, vrijdag 31 januari, 06.30 uur.

OK, schimmels zijn niet meteen de meest uitnodigende onderwerpen, maar als je ze in macro bekijkt, val je achterover van hun schoonheid!