VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-17°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Boven de Noordzee bevindt zich een klein, maar vrij actief lagedrukgebied. Bij ons zorgt dat vo [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-18°

60 %

Windrichting

W 4-6 bft
Morgen krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelf [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

MA

8 Jun

Weertype

Weertype

± 10° | 17-20°

30 %

Windrichting

N 3 bft
Maandag zien we nog een gelijkaardig beeld als tijdens het weekend, maar met een verder afnemen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer diepe depressie tussen Schotland en IJsland bepaalt pok vandaag nog steeds ons weer. Randstoringen, verbonden aan dat hoofdlaag, trekken over de Britse Eilanden en sturen fronten en buienlijnen onze kant op. Daarbij wordt zeer zachte lucht aangevoerd in een bijzonder sterke zuidwestelijke stroming waarin de wind af en toe zwaar uitschiet. Tussenin zitten er van tijd tot tijd ook wel eens betere perioden. Vandaag moeten we nog een front verwerken, maar morgen kunnen we bijvoorbeeld tijdelijk profiteren van een wig van hoge luchtdruk voordat een volgende frontale zone doortrekt. Vanaf vrijdag en zeker in het weekeind zitten we met een opbouwend hogedrukgebied in de buurt. Dat zorgt er dan voor dat storingen tijdelijk op een afstand gehouden worden. Het wordt dan tijdelijk rustiger en droger en ook koeler met tijdelijk meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Veel meer dan wat lichte vorst aan de grond en eens een lichte nachtvorst onder thermometerhut zal dat echter niet opleveren. Het hoog houdt het niet lang vol. Later volgende week wordt het hoog weer weg geduwd onder aanhoudende depressiedruk vanaf de oceaan en tegen het eind van volgende week zitten we alweer volop in de zachte wisselvalligheid.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag verandert er niet veel aan het huidige weerbeeld. Een actieve randstoring van de diepe depressie bij IJsland blijft ons weer beheersen. In de ochtend is het eerst tijdelijk droger met nog altijd veel wind uit het zuidwesten tot het zuiden. Er wordt daarbij ook nog steeds erg zachte lucht aangevoerd met maxima die weer gemakkelijk 11-12 graden halen. In de namiddag, eigenlijk al eind van de ochtend, volgt dan weer regen op passage van een volgende storing. In de loop van de de late namiddag en naar de avond toe raken we achter het front en klaart het geleidelijk aan op. De wind kan vooral vanochtend nog fel uithalen. Vanmiddag neemt die af tijdens passage van de storing. Op het eind van de middag en in de vooravond kan die tijdelijk weer wat aantrekken. Later vanavond gaat de wind dan geleidelijk weer liggen en wordt het weer rustiger naar de avond en nacht toe.

Vannacht is het dan meest droog, al is een enkele bui niet onmogelijk. In de opklaringen achter het front kan het dan tegen de ochtend afkoelen naar een 4-5 graden. Het wordt tegen de ochtend ook veel en veel kalmer.

Morgen:

Morgen profiteren we dan eerst tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk die ons wat in bescherming neemt. Er zijn zelfs brede opklaringen met wat zon, de wind neemt af en het blijft grotendeels of zelfs volledig droog tot laat op de dag. De beste dag van de week dus. Overdag neemt de bewolking echter alweer toe op nadering van een volgende storing. Die brengt tegen de late middag en avond weer nieuwe regen. De maxima halen met een nog altijd stevige en opnieuw aantrekkende zuidwestelijke wind nog altijd een 10 tot 11 graden.

In de nacht naar vrijdag volgt dan nog een storing die met perioden van regen doortrekt. De minima zitten dan rond ongeveer 7 graden.

 

Overmorgen:

Vrijdag kan het in de ochtend eerst mogelijk nog wat regenen. Nadien krijgen we een wisselvallig weer met opklaringen, wolkenvelden en enkele verspreide buien. De maxima zitten nog altijd erg hoog met waarden rond een graad of 10 bij een afnemende en naar westelijke hoek draaiende wind.

In de nacht naar zaterdag is het dan rustig onder invloed van drukstijgingen. Het koelt daarbij tegen de ochtend af naar een 2 tot 4 graden en op beschutte plekken kan het mogelijk aan de grond al even tot het nulpunt komen.

Later:

Zaterdag (en ook zondag) is een rustige dag. Eventueel valt er op zaterdag nog ergens een enkel licht verspreid buitje, maar meestal wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De wind is zwak en wat veranderlijk met een voorkeur voor noord tot noordwest. De temperaturen zitten daarbij rond ongeveer 6 tot 8 graden. In de nacht kan het kwik tot dicht tegen het vriespunt dalen met kans op wat lichte vorst aan de grond.

Samenvatting:

Vanochtend neemt de wind snel af, maar de bewolking weer toe. Tegen de late voormiddag en vanmiddag regent het weer. Die regen houdt tegen de late middag / vooravond op en dan trekt de zuidwestelijke wind weer tijdelijk wat aan. Maxima rond 11-12 graden. Vanavond en vannacht is het droog en rustiger met minima tegen de ochtend rond 4-5 graden.

Geert, woensdag 15 januari, 06.45 uur.

In de minuut van deze week hebben we ons even aan de mezenvetbol opgesteld om het drukke verkeer daar te monitoren: