ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een nieuw en erg complex lagedrukgebied gaat ons weer vandaag en de komende dagen beïnvloeden. Het heeft divers kernen en ligt boven en rond de Britse Eilanden rond te tollen. De sturende kern van het laag komt daarbij geleidelijk in het zeegebied tussen de Britse Eilanden en IJsland te liggen en trekt later in de periode richting Scandinavië. Er ligt daarna niet meteen een nieuw laag klaar om die leemte in te vullen zodat het rond de kerstdagen tijdelijk wat rustiger en koeler kan worden door meer invloed van (erg zwakke) hogedrukgebieden. Die houden het niet vol en na de kerstdagen duiken nieuwe Atlantische lagedrukgebieden op die de westcirculatie een nieuwe boost geven richting nieuwjaar met opnieuw erg zacht weer en regelmatig wisselvalligheid door passerende storingen. Het Europese model laat de rustige periode iets langer duren dan het Amerikaanse, die er eigenlijk zelfs rond de kerstdagen niet zoveel van moet weten …

Overdag's Nachts

Vandaag:

De dag begint ook vandaag weer met bijzonder zachte temperaturen. Het is in de vroege ochtend al 10 graden en vanmiddag halen we maxima van 12, lokaal zelfs 13 graden. Daarbij staat een eerst zwakke tot matige, later matige zuidelijke wind. Aan zee kan die vrij krachtig worden. Het is eerst nog wisselend bewolkt met vooral landinwaarts nog ruimte voor een aantal bredere opklaringen, maar de bewolking neemt geleidelijk toe en krijgt overal de overhand. Aan zee en in het noordwesten zou tegen de late middag / avond wat verspreide lichte regen kunnen opduiken.

Vanavond en vannacht is het bewolkt en erg zacht. Veel minder dan een graad of 10 zal het alweer niet worden. Daarbij valt er geregeld wat regen of motregen bij een matige zuidelijke wind.

Morgen:

Morgen trekt die storing in de ochtend vrij snel door. Het kan dan een tijdje harder regenen, maar in de loop van de voormiddag al wordt het snel weer droger. De rest van de dag kijken we dan aan tegen een mix van wolken, opklaringen en enkele verspreide buien. Het blijft nog erg zacht met alweer maxima die gemakkelijk 11 tot 12 graden halen.

Overmorgen:

Zaterdag zit er vooral in de ochtend nog een verhoogde kans op wat regen of een bui. In de namiddag is het overwegend of volledig droog bij maxima die een stapje terug zetten en rond een 9 tot 10-tal graden uitkomen. De wind zit dan in een zuidwestelijke hoek en waait meest matig. In de nacht naar zondag kan het wat gaan regenen op doortocht van een storing.

Later:

Zondag vallen er vooral in de ochtend nog buien of zijn er nog perioden met wat regen. In de namiddag is het droger met meer opklaringen. De temperaturen zitten dan rond 8 à 9 graden.

Samenvatting:

Geleidelijk toenemende bewolking met vanmiddag in het noordwesten kans op een drupje regen. Het is bijzonder zacht met maxima rond 12 tot 13 graden en een matige, aan zee vrij krachtige zuidelijke wind.

Geert, donderdag 19 december, 06.50 uur.

De zwartkop! Een klein muisgrijs zangvogeltje dat prachtige serenades afsteekt: