DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten vandaag heel even onder een kleine mobiele wig van hoge luchtdruk die ons even in bescherming neemt voordat morgen een volgende storing doorkomt. Die ziet er opnieuw erg actief uit met een flink windveld in haar kielzog. Vervolgens zitten we op Kerstdag zelf weer met een mobiele wig van hoge luchtdruk die weer voor een flink betere dag zal zorgen. Donderdag trekt dan een nieuwe storing door verbonden aan een Brits laag. Tegen vrijdag bouwt zich boven de Britse Eilanden een hogedrukgebied op dat snel doorschuift naar onze regio. Dat zorgt dan een paar dagen voor wat beterschap. Het hoog kan echter niet aan de druk weerstaan van nieuwe lagedrukgebieden die op de Atlantische Oceaan zitten en die geleidelijk richting West-Europa schuiven. In de loop van volgende week levert dat ons weer een volle westcirculatie op. Het hoog trekt daarbij richting de Middellandse Zee en dat is een bijzonder slechte uitgangspositie zo begin januari voor liefhebbers van winterweer. Af en toe schuift wel eens een rug van de oceaan dichterbij, maar structureel winterweer lijkt op deze manier zo begin januari zelfs verder weg dan ooit.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is een veel betere dag dan gisteren. We krijgen een licht tot wisselend bewolkt weerbeeld, onder de vleugels van een mobiele wig van hoge luchtdruk. Dat wil niet zeggen dat er niet eens een enkele lokale bui kan voorkomen, maar dat zal dan toch de uitzondering op de regel zijn. Het is opnieuw erg zacht met een tiental graden als maxima. Daarbij staat wel een geleidelijk aantrekkende zuidwestelijke wind. Vanmiddag waait die matig tot vrij krachtig boven land, aan zee krachtig. Er zijn uitschieters mogelijk tot rond 50 km per uur. In de loop van de middag neemt de bewolking geleidelijk toe.

Vanavond is het nog droog, maar na middernacht schuift een volgende storing binnen met regen. De minima zitten daarbij rond een 6-7 graden en de wind kan tegen de ochtend weer toenemen, na eerst in kracht te zijn afgenomen.

Morgen:

Morgen zitten we dan achter die storing met tijdelijk weer een flink pak wind. Die kan in de ochtend en in het eerste deel van de middag zelfs uitschieten naar een 70 tot 80 km per uur. Het blijft erg zacht met maxima rond 10 tot zelfs 11 graden. Er zijn gaandeweg de dag ook nog enkel forse buien mogelijk, zelfs met kans op een lokale donderklap. Later op de dag wordt het rustiger en draait de wind naar west tot noordwest.

De Kerstnacht verloopt veel kalmer met nog kans op een enkele lokale bui en minima rond ongeveer 6-7 graden.

Overmorgen:

Kerstdag zelf belooft de meest rustige en fraaiste dag te gaan worden. We houden het dan droog en er zijn gaandeweg de dag zelfs een aantal vrij brede opklaringen mogelijk. De maxima blijven ook dan vrij zacht en het ziet er ook dan wat minder zacht uit dan de vorige dagen met maxima rond een 6 tot 8 graden.

Later:

Donderdag schuift al een volgende storing dichterbij en gaat het in de loop van de dag weer regenen. Een volgende storing schuift dan binnen met opnieuw een aantrekkende wind. De maxima gaan dan zelfs weer een graadje hoger zitten en kunnen weer naar een graad of 9 oplopen.

Samenvatting:

Licht tot wisselend bewolkt en op een heel enkele bui niet te na gesproken, is het droog. Het wordt een tiental graden bij een wel flink doorwaaiende en vlagerige zuidwestelijke wind. Vanavond is het eerst nog droog, maar in de nacht volgt er regen.

Geert, maandag 23 december, 06.35 uur.

De zwartkop! Een klein muisgrijs zangvogeltje dat prachtige serenades afsteekt: