DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten intussen helemaal onder invloed van een sterk hogedrukgebied dat intussen met kern in de buurt van het Kanaal ligt. Het trekt geleidelijk aan verder zuidoostwaarts en komt de komende dagen met centrum boven Tsjechië te liggen. Aan de voorzijde ervan trekt vanochtend nog een zwakke trog met enkele regenbuitjes doorheen onze omgeving. Doordat het centrum van het hoog de komende dagen vlak over ons of vlak in de buurt ligt, krijgen we vervolgens enkele erg rustige dagen met weinig beweging in de atmosfeer zodat wolken dikwijls de dienst gaan uitmaken. Vanaf donderdag komen we op de westflank van het hoog terecht en neemt de invloed van Atlantische lagedrukgebieden snel toe. Tegen eind van de week krijgen we al de eerste storingen binnen en mogen we ons opmaken voor een natte en wisselvallige periode met aanvoer van zachtere lucht vanaf het westen. We komen dan minstens tijdelijk in een westcirculatie terecht.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Onze regio start vandaag als enige met brede opklaringen. Landinwaarts zijn er de voorbije nacht amper opklaringen geweest en maken lage wolken, nevel en mist de dienst uit. In grote delen van Oost-Vlaanderen echter en zo goed als in volledig West-Vlaanderen, zijn er dus wel brede opklaringen en start de dag weer met lichte vriestemperaturen. Er is dan ook weer kans op lokale gladheid want aan de grond vriest het overal nog wat meer. De vraag overdag is hoe lang we die opklaringen gaan houden. Er liggen rond ons diverse velden van nevel, mist en lage wolken en er hoeft niets te gebeuren of die palmen onze regio ook in. Het wordt dus een moeilijke, zo niet bijna onmogelijke zaak om dit van voordien in te schatten. We houden het dan ook op een mix van wolken en opklaringen, waarbij het even goed mogelijk is dat sommige streken de hele dag brede opklaringen houden en dat het in andere gebieden snel bewolkt en mistig of nevelig wordt. Wat we wel allemaal gemeen hebben, is een zwakke en naar zuidwest draaiende wind bij koele maxima die niet veel hoger geraken dan rond 6-7 graden. Aan zee misschien nog net 8.

Vanavond en vannacht verandert er niets aan die situatie. Ook dan kan het zowel flink opklaren als bewolkt zijn. De minima zitten daarbij rond het vriespunt. Er net onder tijdens de opklaringen, er net boven tijdens de bewolkte momenten. Er kan ook nevel en mist opduiken die het zicht flink kan beperken.

Morgen:

Ook morgen wordt dan een rustige en waarschijnlijk meest grijze dag met veel bewolking en kans op een paar schuchtere opklaringen. De wind zoekt een zuidoostelijke tot zuidelijke hoek op en voert weer wat minder zachte lucht aan met maxima rond 5-6 graden. Het blijft wel droog. Tegen de avond kan het meer en breder opklaren, wat dan weer op een koudere nacht zou uitlopen met lichte vriestemperaturen.

Overmorgen:

Donderdag start koud met lichte nachtvorst, maar overdag schuiven er al snel meer en meer wolken binnen. Na een zonnige start, krijgen we dan ook een grijs vervolg van de dag. De wind wordt zuidwest en gaat in de loop van de dag aantrekken en het wordt een 7 tot 8 graden. In de namiddag stijgt de kans op wat regen of een bui. In de nacht naar vrijdag zitten we in zachtere lucht en zijn de vriesperikelen voorbij.

Later:

Vrijdag trekt een regenzone door onze regio. Er is veel bewolking en er zijn perioden met regen of buien. De wind zit dan vol in een zuidwestelijke hoek en waait matig tot vrij krachtig, zeker aan de kust. De maxima lopen weer op en halen nog net geen dubbele cijfers.

Samenvatting:

Vandaag wordt een moeilijke dag. Er zijn aanvankelijk brede opklaringen, maar de vraag is of die houden en dat is in deze tijd van het jaar met een hogedrukgebied in de buurt zo goed als niet te voorzien. We houden de verwachting op een mix van wolken en opklaringen, maar in welke verhouding en waar de opklaringen en wolken komen te liggen overdag, zal een zaak van nowcasten worden. Het is wel overal rustig met maxima rond 6 à 7 graden bij een zwakke zuidwestelijke wind.

Geert, dinsdag 03 december, 06.50 uur.

Parkietjes, wat een drukke bende in de nieuwe minuut natuur. Kijk je weer mee?