ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten volop in een westcirculatie. Vanaf de Atlantische Oceaan komt het ene na het andere lagedrukgebied onze kant op met storingen die periodiek zorgen voor regen en wind. Er wordt daarbij erg zachte lucht aangevoerd die in de loop van de week wel geleidelijk wat koeler wordt. Van tijd tot tijd trekt tussen de lagedrukgebieden ook al eens een mobiele wig van hoge luchtdruk door, waarbij we dan heel even een wat betere dag krijgen. Voorlopig komt aan dit beeld geen einde en de eerste zeven tot tien dagen blijven we in een volle westelijke stroming zitten. Ook daarna lijken de bakens niet meteen verzet te worden …

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de betere dag van het weekeind. Na de regen van gisteren, krijgen we vandaag een meest droge dag. We starten daarbij met een grijze lucht met weinig of geen opklaringen. Gaandeweg de dag neemt de kans op enkele tijdelijke opklaringen wel toe, al zullen die niet al te breed uitvallen. De wind waait daarbij eerst zwak tot matig, later matig uit een overwegend zuidwestelijke richting. De maxima zijn zacht en lopen gemakkelijk in de ochtend al naar 8 à 9 graden op. Vanmiddag noteren we dan een tiental graden.

Vanavond neemt de bewolking weer toe. Het blijft erg zacht met minima die in de nacht niet onder de 8 graden duiken. We krijgen tegen de ochtend steeds meer wolken op nadering van een front waarvan de eerste regen tegen de ochtend aan zee binnenloopt. De zuidwestelijke wind trekt daarbij fors aan.

Morgen:

Morgen wordt dan de mindere weekend-dag. Een volgende actieve storing trekt door met opnieuw perioden van soms intense regen. Er kan per momenten veel regen vallen. Zeker in de ochtend wanneer de storing passeert.  De wind spant ook weer fors aan en is eerst zuidwest, later draaiend naar west. Later in de ochtend krijgen we dan ook droge perioden met enkele buien en ook in de namiddag is het dan wisselvallig. Buien, opklaringen en wolken wisselen dan af. Er kan zelfs een donderklap of wat korrelhagel vallen tijdens de felste buien. Het blijft erg zacht met dan ook weer maxima rond 10-11 graden. De wind kan morgen wel nog wat feller worden dan vandaag en bereikt dan aan zee een 6, misschien tijdelijk wel 7 Bft. Er komen forse rukwinden voor tot 60 à 70 km per uur.

Overmorgen:

Maandag wordt ook een erg wisselvallige dag. We komen dan aan de achterzijde van een lagedrukgebied terecht met opnieuw doortocht van een storing. Die wordt op haar beurt dan weer gevolgd door buien. Een ontstuimige wind uit een west tot zuidwestelijke richting maakt het herfstige weerbeeld compleet. De maxima zetten nog steeds gemakkelijk een tiental graden neer, maar gaandeweg de dag gaan die dalen. In de nacht naar dinsdag komt de atmosfeer tot rust en kan het fors afkoelen! Zelfs een graadje vorst aan de grond is tegen dinsdag landinwaarts niet onmogelijk.

Later:

Op dinsdag krijgen we heel even wat respijt. Een mobiele wig van hoge luchtdruk wurmt zich even tussen de lagedrukgebieden in en zorgt voor een rustiger, drogere en ook zonnigere dag. Het is dan wel wat koeler met maxima rond een 7-8 graden. Tegen de avond neemt de bewolking weer toe.

Samenvatting:

Veel bewolking, maar meest droog. Vanmiddag een toenemende kans op enkele opklaringen, al zullen die zeker niet heel erg breed uitvallen. De maxima zijn erg zacht en halen gemakkelijk 10 tot 11 graden bij een matige zuidwestelijke wind.

Geert, zaterdag 07 december, 09.40 uur.

Parkietjes, wat een drukke bende in de nieuwe minuut natuur. Kijk je weer mee?