DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sturend lagedrukgebied ligt in het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden. Op de Atlantische Oceaan staat een stevig doorblazende westcirculatie waarin de ene storing na de andere richting West-Europa gestuurd wordt. Steeds weer worden nieuwe kernen van lagedruk in het sturende laag ingevangen waardoor het een erg complex laag is met diverse kernen. Tussen de storingen door zitten er telkens wel wat betere momenten, maar lang duren die niet. Er staat daarbij ook erg veel wind en het is vinger aan de pols te houden omdat er zich zomaar een stormlaag zou kunnen ontwikkelen dat voor nog meer wind zou kunnen zorgen. Vooral in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend is het risico op een echte storm vrij groot volgens diverse modellen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we overdag weer een wat betere periode. We hebben dus wel wat geluk met de timing van de storingen want er trok in de nacht een regenzone voorbij en komen we vanochtend weer achter dat front terecht. Daarin breiden zich vanaf zonsopkomst brede opklaringen uit over de regio vanaf de kust. Het wordt dus geleidelijk vrij zonnig tot zonnig en dat kan een paar uur zo blijven. Vervolgens zien we het ontstaan van wat wolkenpartijen en uiteindelijk kunnen er in de loop van de middag en tegen de avond een paar verspreide buien gaan vallen. De zuidwestelijke wind waait daarbij eerst zwak tot matig, maar wordt later matig tot vrij krachtig boven land, vrij krachtig aan zee. De dag start met temperaturen rond 6-7 graden en die lopen uiteindelijk op naar een graad of 8.

Vanavond zijn eerst nog wat verspreide buien mogelijk. Daar kan een felle bui tussen zitten. Er staat eerst ook veel wind met weer uitschieters tot 40-50 km per uur boven land, tot 60-70 aan zee. Pas op: later in de nacht verdwijnen de buien. Het klaart dan fel op en de wind valt grotendeels weg. Tegen de ochtend vallen de minima landinwaarts naar 1-2 graden terug, tot rond 3 graden aan zee. Het kan weer op vele plaatsen aan de grond een graadje vriezen met opnieuw kans op lokale gladheid tegen zonsopgang!

Morgen:

Morgen krijgen we dan eerst een rustige start van de dag met aanvankelijk brede opklaringen. Dat blijft niet zo. Een nieuwe storing nadert ons snel en overdag nemen zowel wind als bewolking weer toe. Die wind is eerst wat westelijk, maar wordt al snel weer zuidwest. In de loop van de dag volgt er regen vanaf de kust en tegen de late middag / avond kan die wind weer vrij krachtig tot krachtig worden boven land. Aan zee waait die krachtig tot hard. Uitschieters van 60 tot 70 km per uur zijn ook dan weer mogelijk, misschien tegen de avond en nacht nog meer. Dat moet morgen nog in detail bekeken worden en hangt af van het uitdiepen van een klein laag dat in de avond en nacht naar vrijdag langs de kust zou kunnen trekken. Het wordt een 8 graden overdag.

In de nacht naar vrijdag dus aanhoudend perioden van regen en buien en kans op vrij veel wind.

Overmorgen:

Vrijdag overdag is het al niet veel beter. We zitten dan achter die storing die in de nacht passeerde, maar ook daarachter zit er veel bewolking met perioden van regen en buien. Het kan dan iets zachter worden met maxima rond 8 à 9 graden en nog steeds erg veel wind uit een zuidwestelijke richting.

Later:

In de nacht naar zaterdag moeten we onze ogen op het Kanaal gericht houden. Diverse modellen geven daar de ontwikkeling van een nieuwe, kleine randstoring en dat is een potentieel gevaar. Het kleine laag zou met een regenzone in de nacht en zaterdagochtend vroeg over onze regio trekken en dat zou kunnen gepaard gaan met een fors windveld dat tot ver landinwaarts kan reiken. Sommige regionale modellen berekenen windstoten tot ver voorbij de 100 km per uur. Het is nog vroeg en het moet opgevolgd worden, maar indien dit scenario aangehouden wordt, is er kans op vrij uitgebreide schade. We houden de vinger aan de pols. In elk geval krijgen we ook zaterdag regen, wind en buien bij maxima rond een graad of 9.

Samenvatting:

We krijgen eerst een rustige, droge periode met brede opklaringen. Gaandeweg de dag komen er meer wolken en trekt de zuidwestelijke wind weer wat aan. Uiteindelijk verschijnen er een paar verspreide buien. Vanavond vallen er meer. In de nacht verdwijnen die, klaart het op en valt de wind tegen de ochtend weer weg met opnieuw kans op lokale gladheid. Overdag halen we een graad of 8.

Geert, woensdag 11 december, 06.45 uur.

Er staat een nieuwe minuut natuur online. Deze keer spelen opnieuw paddenstoelen de hoofdrol: parelstuifzwammen!