DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een rug van hogedruk ligt van van IJsland over Groot-Brittannië naar onze regio. Een nieuw Atlantisch laag wordt daardoor in een zuidelijke koers gedwongen en trekt in het weekend via Zuid-Frankrijk richting het Iberisch schiereiland en de Middellandse Zee om daar op te lossen.  De neerslagzone daarvan blijft ten zuiden van onze regio en kan nog net de Ardennen mee pakken. Tegelijk vormt het Azorenhoog achter dit laag een alliantie met de rug van hogedruk en vormt een sterk hoog ten noordwesten van ons. Op de Atlantische Oceaan krijgen we echter steeds meer depressie-activiteit en die zet flink wat druk op dit hoog. Het komt dan ook begin volgende week pal boven ons te liggen en wordt snel verder zuidelijk weggedrukt. Aanvankelijk zorgt de ligging van het hoog in onze omgeving voor een aantal rustige en koele dagen met koude nachten. Echter komen we tegen het eind van de week weer in zachtere en wisselvalligere omstandigheden terecht.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Zoals voorzien is het de voorbije nacht flink opgeklaard. Die brede opklaringen houden we vandaag vast. De ochtend verloopt erg zonnig, maar wel koud. Gaandeweg de dag lopen de maxima heel geleidelijk op tot rond een 7 graden in de loop van de middag. Het blijft zonnig, al verschijnen er tegen het eind van de dag in het westen wel wat sluierwolken. De wind is eerst zwak en veranderlijk van richting, later komt die zwak tot matig uit een zuidoostelijke hoek.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking verder toe. Een Franse storing trekt ten zuiden van ons richting de Ardennen en zorgt daar mogelijk voor wat sneeuw. Bij ons blijft het droog. Het is wel zwaar bewolkt tot betrokken. Enkel in het noorden zijn nog wat opklaringen mogelijk. Er staat een zwakke tot matige zuidoostelijke tot oostelijke wind. Door de wolken koelt het niet zo sterk af en blijven de minima nog nét licht positief.

Morgen:

Morgen wordt dan ook de koelste dag van de reeks. Het is in de ochtend eerst zwaar bewolkt tot betrokken, maar wel droog. De wind waait zwak tot matig, eerst uit oost, later draaiende naar noordoost en voert koele lucht aan. Veel meer dan 2-3 graden in de ochtend tot rond 5 graden in de middag zullen we niet halen. In de loop van de middag verschijnen er wel geleidelijk aan wat opklaringen.

In de avond en nacht komen er wel bredere opklaringen en gaat het landinwaarts weer lichtjes vriezen met minima rond 2-3 graden onder nul in de zuidelijke en oostelijke delen van Oost-Vlaanderen. Rond 1-2 graden onder nul in de westelijke helft van die provincie en in het binnenland van West-Vlaanderen en rond 2-3 graden aan zee. Let op: in de loop van de nacht kunnen enkele buitjes van de Noordzee binnenlopen en de kunnen een licht winters karakter hebben!!

Overmorgen:

Op maandag zit de wind weer in een meer noordelijke hoek en voert meer bewolking aan. Daar kunnen ook enkele buien tussen zitten, zeker in de kuststreek en in het noordwesten. Die lucht is weer wat zachter omdat ze van over zee komt en de maxima krikken weer wat op richting een graad of 8.

Later:

Dinsdag verdwijnen de buitjes weer, maar we komen dan geleidelijk onder de kern van het hogedrukgebied te zitten. Het is rustig en koel, maar een noordwestelijke tot westelijke stroming voert wel veel wolken aan. Er is wel wat ruimte voor de zon, maar heel veel zon zal er toch niet te zien zijn.

Samenvatting:

Zonnig, rustig en koel. Veel meer dan 7 graden halen we niet bij een zwakke naar zuidoost draaiende wind. Tegen de avond geleidelijk wat meer sluierwolken en vannacht raakt het zwaar bewolkt tot betrokken, maar het blijft wel droog.

Geert, zaterdag 30 november, 09.15 uur.

Rijp. Prachtige kunstwerkjes van de natuur. Op voorwaarde dat het vriest natuurlijk. Kijk je mee?