ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten weer volledig onder invloed van lagedrukgebieden. Die voeren met een zuidwestelijke stroming weer erg zachte lucht aan waarin we ons al zeker tot en met eind volgende week bevinden. De kern van het laag ligt ten westen van ons. Het hoofdlaag trekt daarbij geleidelijk aan vanuit de Golf van Biscaje naar de Middellandse Zee. Een nieuwe kern komt intussen vanaf de Atlantische Oceaan richting de Britse Eilanden. Dat nieuwe laag wordt in het oude laag opgenomen en zal ons de hele volgende week erg wisselvallig, zacht en bij tijden ook erg nat weer bezorgen. In deze grote luchtdrukverdeling komt er weinig verandering. Boven Rusland ligt nog altijd een blokkerend hoog dat elk oostelijk opschuiven van die lagedrukgebieden voorlopig tegenhoudt.

Weertype

Vandaag:

Je voelt vandaag al direct dat we bij het opstaan in een andere luchtsoort zitten. De voorbije nacht trok een zwak front door onze omgeving. Dat wordt vanochtend al direct door veel zachtere lucht gevolgd. De dag start dan ook al met temperaturen van 6 tot 8 graden en die lopen alleen maar verder op. Vanmiddag halen we daarbij gemakkelijk 10 tot 11 graden. Daarbij staat een matige, aan zee soms vrij krachtige zuidwestelijke wind. Er is eerst nog veel bewolking, maar geleidelijk aan komen er overdag wel opklaringen piepen. Vanmiddag hebben we dan een wisselend bewolkt weertype met een mix van wolken en opklaringen.

Vanavond en vannacht komen er eerst nog een aantal brede opklaringen voor, maar dat blijft niet duren. Gaandeweg de nacht komen er meer en meer wolken opzetten. De minima dalen daarbij naar waarden rond een 7 tot 8 graden, wat uiteraard een flink stuk hoger is dan we dat de laatste dagen gewend waren. Later in de nacht en zeker naar de ochtend toe, kan er weer wat lichte verspreide regen vallen. Grote hoeveelheden zijn het zeker niet.

Morgen:

Morgen is het in de ochtend nog zwaar bewolkt en kan er nog wat regen vallen. Een zwak front ligt net ten westen van ons en blijft daar wat liggen. Het front trekt in de loop van de dag wel geleidelijk verder weg naar het westen, maar het kan zeker in de ochtend bij ons zorgen voor nog wat gedruppel. De regel is: hoe westelijker (hoe dichter aan zee dus), hoe groter de kans op regen en hoe langer het duurt voor het helemaal droog is. Landinwaarts gaan de droge perioden al snel overheersen en het wordt gaandeweg de dag overal wel droog, maar vooral aan de Westkust kan het wat langer duren. Maxima morgen daarbij: opnieuw erg zacht. Het wordt een 11 tot 12 graden bij een matige zuidwestelijke wind.

Overmorgen:

In de nacht naar zondag kan het landinwaarts toch weer flink afkoelen. Er komen opklaringen voor en daarin kan het landinwaarts afkoelen naar een 3-4 graden. Omdat de wind ook wat wegvalt, is eventueel wat lichte grondvorst op een beschutte plek wel mogelijk. Overdag krijgen we zondag droog weer. We zitten ook dan nog in zeer zachte lucht met een mix van wolken en opklaringen. Per momenten zijn dan zelfs vrij brede opklaringen mogelijk. Daarbij zou het in de namiddag zelfs gemakkelijk 12 tot lokaal zelfs 13 graden kunnen worden.

Later:

Op maandag is het niet meer zo droog. We blijven in zeer zachte lucht zitten met in de nacht naar maandag weer erg zachte minima rond 8 graden. Overdag wordt het maandag ook weer gemakkelijk 12 graden, maar we houden het niet droog meer en de zuidwestelijke wind blaast daarbij stevig door. In de loop van de dag komen er dan ook perioden met regen voor en dat kan per momenten zelfs intense regen zijn.

Samenvatting:

De dag start vandaag met veel wolken waarbij we in veel zachtere lucht zitten. De maxima halen vanmiddag 11 tot 12 graden. Overdag komen er geleidelijk meer opklaringen tevoorschijn bij een matige zuidwestelijke wind.

Geert, vrijdag 22 november, 06.45 uur.

Vuurwantsen! Prachtig getekende insecten. Als je er één ziet, zie je er meestal wel meer … Kijk je mee in de nieuwe natuurminuut van deze week?