VR

21 feb

Weertype

Weertype

3-5° | 11°

10 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Er verandert nog altijd weinig tot niets op de weerkaarten. We blijven met een compleet losgesl [...]
Lees verder

ZA

22 feb

Weertype

Weertype

7-8° | 12°

90 %

Windrichting

ZW 4-5 bft
Morgen wordt een licht wisselvallige dag. Er zijn heel veel wolken met weinig of geen opklaring [...]
Lees verder

ZO

23 feb

Weertype

Weertype

±8° | 12°

90 %

Windrichting

ZW 4-5 bft
Ook zondag is er veel bewolking. In de ochtend is de passage van een storing die doortrekt met [...]
Lees verder

MA

24 feb

Weertype

Weertype

6-7° | 11°

80 %

Windrichting

W 4 bft
De vooruitzichten voor maandag zijn intussen wel verslechterd. De dag zal nog droog starten met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een nog altijd complex laag blijft ons weer beïnvloeden. Een nieuwe kern die in het laag is ontstaan, trekt via het zuiden van Duitsland naar het noorden. Die komt morgen en overmorgen in onze buurt te liggen en trekt dan verder noordwaarts om uiteindelijk boven de Noordzee uit te komen. Tegelijk komt een nieuw Atlantisch laag vanaf de oceaan dichterbij en kiest begin volgende week positie ten westen van de Britse Eilanden. Het tot dan toe imposante Russische hoog zakt tegen dan geleidelijk wat zuidwaarts weg. Tegen de avond komen we geleidelijk in de invloedssfeer van het Duitse laag dat ons vooral morgen gaat beïnvloeden met regen en wind. We blijven grosso modo daarbij in koele lucht zitten. Later volgende week kan er geleidelijk weer zachtere lucht binnenlopen tussen de oostelijke flank van het Britse laag en de westelijke flank van het zuidwaarts zakkende Russische hoog. Het Amerikaanse model is daarbij nog steeds een beetje de vreemde eend in de bijt want dat laat voorlopig als enige model het nieuwe Atlantische laag vrij ver Europa binnenschuiven waardoor we in dat model langere in koelere lucht zouden blijven zitten. De andere modellen laten sneller wat zachtere lucht binnenlopen.

Vandaag:

Vandaag krijgen we ondanks de nog steeds alom tegenwoordige aanwezigheid van lagedrukgebieden, toch weer eerst een vrij aardige periode. De voorbije nacht is het zoals voorzien afgekoeld naar een schamele 1 tot 3 graden. De opklaringen die er verder landinwaarts wel waren, zijn niet tijdig tot hier geraakt om ook bij ons lichte nachtvorst te forceren. Die opklaringen lopen vanochtend met een zwakke zuidoostelijke tot zuidelijke wind wel snel binnen zodat het eerst een periode flink zonnig kan zijn. Die brede opklaringen kunnen tot een stuk in de middag aanhouden. Vervolgens schuiven er vanmiddag dan geleidelijk meer wolkenpartijen binnen waarbij het tegen de late middag / avond helemaal bewolkt geraakt. Het blijft tijdens de dag wel nog volledig droog. De regen die eerder voor de late middag in de verwachtingen zat, is uit de modellen verdwenen. We halen daarbij maxima vanmiddag rond 7-8 graden. In de loop van de middag gaat de wind geleidelijk naar een noordoostelijke tot noordelijke hoek draaien.

Vanavond neemt de bewolking verder toe. Het Duitse laag stuurt een neerslagzone onze kant op die vanaf het oosten nadert. Tegelijk komen er vanaf de Noordzee een aantal buien het land op geschoven. In de avond neemt de neerslagkans dan ook toe en vannacht volgen er dan perioden met regen en/of buien. De noordelijke wind gaat daarbij aantrekken en wordt aan zee matig tot vrij krachtig. Boven land is die matig. De minima zitten rond ongeveer 4-5 graden, maar zeker in de kustregio lopen die tegen de ochtend een paar graden op. Landinwaarts kunnen die echter tot een 3-tal graden dalen.

Morgen:

Morgen is het dan erg ontstuimig. Regen en wind maken de hele dag de dienst uit. Van in de ochtend tot in de late middag zijn er perioden met regen of vallen er enkele felle buien. De neerslag kan daarbij per momenten erg intens zijn. Ook de wind speelt een hoofdrol met een matige tot vrij krachtige noordelijke wind. Die kan aan zee tijdelijk vrij krachtig tot krachtig gaan waaien met uitschieters tot rond een 50 à 60 km per uur. Het wordt een graad of 8-9 aan de kust. Landinwaarts zitten de temperaturen rond een hoogste waarde van een graad of 8. Tegen het eind van de dag komen er meer droge perioden.

Overmorgen:

Ook in de nacht naar dinsdag vallen er zeker nog enkele verspreide buien. Tijdens opklaringen kan het kwik landinwaarts dan wel weer flink dalen met kans op wat vorst aan de grond. Overdag is het dinsdag nog licht wisselvallig met vooral in de ochtend nog kans op eens wat verspreide regen of een bui. In de namiddag overheersen de droge perioden bij maxima rond ongeveer 8-9 graden. De wind neemt af en gaat weer naar een zuidelijke hoek draaien.

Later:

Woensdag wordt een stuk rustiger en droger. Wolken en opklaringen maken de dienst uit en het blijft droog. De maxima lopen daarbij op naar een graad of 9 tot lokaal al een tiental graden. De wind waait daarbij zwak tot matig uit het zuiden.

Samenvatting:

Samenvatting voor vandaag: Eerst zonnig. Die brede zonnige perioden kunnen tot een flink stuk in de middag aanhouden. Later in de middag neemt de bewolking dan geleidelijk toe. We houden het tot de avond droog. Maxima rond een 7-8 graden bij een eerst zwakke zuidelijke, later naar noord tot noordoost draaiende en wat aantrekkende wind.

Geert, zondag 17 november, 09.50 uur.

Vuurwantsen! Prachtig getekende insecten. Als je er één ziet, zie je er meestal wel meer … Kijk je mee in de nieuwe natuurminuut van deze week?