DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een Britse depressie bepaalt nog even ons weer. Ze trekt vandaag in de loop van de dag van de zuidelijke Noordzee, via de Wadden, richting Denemarken om dan uiteindelijk bij Zweden terecht te komen. Dit laag duwt het reeds weken op de weerkaart staande Russische hoog eindelijk oostwaarts achteruit. Vanuit Groenland wordt tegelijk een rug van hoge druk opgeworpen richting de Britse Eilanden waardoor een volgend Atlantisch laag gedwongen wordt een meer zuidelijke koers te volgen en in het weekeind via Frankrijk richting het zuidoosten trekt. Daarachter richt het Azorenhoog zich flink noordwaarts op en komt begin volgende week over de Britse Eilanden te liggen. Daardoor komen wij enkele dagen in een koelere noordelijke stroming terecht, maar dat blijft niet duren. Op de Atlantische Oceaan komt intussen een (tijdelijke?) vrij noordelijke westcirculatie op gang die het hoog snel zuidelijk indrukt en wegduwt waardoor ook wij tegen eind volgende week waarschijnlijk weer onder invloed van die lagedrukgebieden komen te zitten.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start met een wisselend weerbeeld. In Oost-Vlaanderen zitten vooral in de oostelijke en zuidelijke delen van de provincie eerst nog buien. Op de Noordzee ligt een storing die geleidelijk de kust nadert. West-Vlaanderen zit daar eerst wat tussen met eerst nog lange droge perioden. De buien trekken geleidelijk oostwaarts weg en de storing komt later vanochtend via de kust binnen. We krijgen dus na een droge periode geleidelijk weer met perioden van regen en buien te maken. Die trekken dan weer oostwaarts door de regio. Later vanmiddag wordt het dan geleidelijk weer droger vanaf de kust.
Het waait daarbij nog altijd fors. Aan zee staat een krachtige west tot noordwestelijke wind. Boven land waait die per momenten vrij krachtig. Er zijn nog altijd uitschieters mogelijk tot rond 60-70 km per uur aan zee en tot rond 50 km per uur elders. Het is wat minder zacht dan de vorige dagen met temperaturen vanochtend rond 8-9 graden, rond de middag tijdelijk tot een graad of 10, daarna weer afkoelend.

Vanavond worden de opklaringen breder en de nacht verloopt licht bewolkt tot zelfs helder. Het koelt af tot rond 5-6 graden landinwaarts en tot rond 6-7 graden aan zee. De noordelijke wind neemt verder af, maar blijft toch nadrukkelijk aanwezig. Enkel aan zee blijft de kans op een enkele regenbui bestaan.

Morgen:

Morgen is het zo goed als droog op de meeste plaatsen. Er is nog kans op een enkele lokale bui, maar dat zal de uitzondering op de regel zijn. De grootste kans op een bui zit in de namiddag en aan zee. De maxima kalven verder af en halen morgen nog maar een 8-9 graden bij een koele en matige noordelijke wind. In de nacht naar zaterdag koelt het af naar 3 tot 5 graden.

Overmorgen:

De afkoeling zet op zaterdag door. Dan halen we overdag nog maar een 6 tot 8 graden. We krijgen daarbij een mix van wolken en opklaringen. Aanvankelijk kunnen dat best nog brede opklaringen zijn, maar gaandeweg neemt de bewolking toch wel wat toe. De wind waait dan nog zwak tot matig en kiest geleidelijk een zuidoostelijke hoek. ’s Avonds en ’s nachts neemt de bewolking toe.

Later:

Zondag wordt een koele dag. Het wordt nog maar 5 à 6 graden en er zijn veel wolken. Boven Frankrijk zit een storing waarvan niet zeker is hoe ver die naar het noorden oprukt. Mogelijk krijgen de zuidelijke regio’s tijdelijk met wat verspreide lichte regen te maken, maar zeker is dat nog niet.

Samenvatting:

Wisselvallig! De dag start vooral landinwaarts in Oost-Vlaanderen met buien. Elders is het droger, maar dat verandert. In de loop van de dag trekt een storing met regen en buien van west naar oost. Het blijft stevig waaien uit westelijke, later noordwestelijke richting. De maxima komen niet hoger meer dan 10 graden. Later vanmiddag breiden de droge perioden zich uit en verdwijnen de buien geleidelijk aan.

Geert, donderdag 28 november, 06.45 uur.

Rijp. Prachtige kunstwerkjes van de natuur. Op voorwaarde dat het vriest natuurlijk. Kijk je mee?