ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een depressie boven de Britse Eilanden bepaalt ons weer. In het laag zijn ook de resten opgenomen van de tropische storm Sebastian. Het laag stuurt eerst nog erg zachte lucht naar ons toe. De komende 24 uur trekt het onze kant op waarbij we tegen vrijdag achter het laag terechtkomen in een koelere noordelijke stroming. Tegelijk richt er zich een rug van een Groenlands hoog richting de Britse Eilanden waardoor een volgend Atlantisch laag in een zuidelijkere koers gedwongen wordt. Daardoor gaat in het weekeind het Azorenhoog een flinke noordelijke uitbreiding krijgen en komt begin volgende week over de Britse Eilanden te liggen. De westelijke aanvoer wordt dan ook tijdelijk afgesnoerd en we komen enkele dagen in een koeler en rustiger weertype terecht met kans op wat nachtvorst. Lang lijkt dat niet te duren, want door toenemende druk van lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan ‘klapt het hoog om’ en wordt later volgende week zuidelijk weggeduwd via onze regio en gaan lagedrukgebieden op termijn de regie weer overnemen

Weertype

Vandaag:

De voorbije nacht is zoals voorzien een erg actief front van zuid naar noord door onze regio getrokken. Het meest actieve deel van de storing is intussen voorbij en we komen daarachter in een wisselvallig gebied terecht. Daarin vallen nog geregeld buien, al lijkt het met die buiigheid in de ochtend nog mee te vallen. Een bui is mogelijk, maar er zijn ook langere droge perioden. Hoe verder op de dag, hoe meer buien er komen en hoe feller die kunnen zijn. Tegen de late middag / avond is zelfs wat hagel of een donderklap mogelijk. Ook de wind speelt mee. Die waait vlagerig uit het zuidwesten en kan aan zee zelfs tot hard (7 Bft) aantrekken. Boven land is die vrij krachtig. Er zijn uitschieters mogelijk van 60 tot 80 km per uur. Zeker later op de dag en vooral dan tijdens buien. Het is wel erg zacht met maxima rond 11-12 graden.

Vanavond en ook vannacht blijven er geregeld al dan niet felle buien vallen. Er is veel regen mogelijk tijdens die buien en ook hagel of een donderklap hoeft niet te verwonderen, vooral niet in de buurt van de kust. Het blijft fel waaien met forse uitschieters en minima rond 7-8 graden. In een felle bui kan dat iets minder zijn.

Morgen:

Morgen is de wind gedraaid naar een meer westelijke hoek en stuurt al wat minder zachte lucht binnen. We halen dan nog maar maxima van 9 tot 10 graden bij een mix van wolken, zon en nog altijd buien. Vooral in de ochtend zijn er nog erg veel buien. Er kunnen daar ook nog altijd enkele felle buien tussen zitten. Zelfs een donderklap of wat hagel is ook dan nog steeds mogelijk. In de namiddag nemen de buien en ook de wind geleidelijk af.

Overmorgen:

Vrijdag blijft het veel droger. Wolken en zon wisselen af en er kunnen wat bredere opklaringen voorkomen. Een heel enkele bui is niet uitgesloten, maar zal dan toch de uitzondering op de regel zijn. De maxima halen dan nog 9 tot 10 graden bij een afnemende en naar west tot noordwest draaiende wind.

Later:

Zaterdag koelt het verder af. De maxima vallen op zo’n 8 graden terug bij een naar noord draaiende wind. Wolken en opklaringen wisselen af. In de nacht naar zondag neemt de bewolking weer toe en kan er wat verspreide regen vallen.

Samenvatting:

Ontstuimig! Na passage van een nachtelijke storing krijgen we overdag een mix van wolken, opklaringen en buien. Die kunnen gaandeweg de dag erg fel worden en er is ook erg veel wind. De zuidwestelijke wind kan per momenten uithalen tussen de 60 à 80 km per uur bij wel weer zachte maxima van 11 tot 12 graden.

Geert, woensdag 27 november, 06.40 uur.

Rijp. Prachtige kunstwerkjes van de natuur. Op voorwaarde dat het vriest natuurlijk. Kijk je mee?