Weerpraatje van dinsdag 01 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Een depressie die over Nederland richting Polen trekt, beheerst ons weer. Er zijn tal van storingen en buienlijnen aan dit laag verbonden die nog tot en met woensdag ons weer beheersen. Daarna komen we tijdelijk onder invloed van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Het wegtrekkende laag en dit hoog zorgen bij ons dan voor een noordwestelijke tot noordelijke aanvoer van een stuk koelere lucht.Dit hoog houdt het niet lang vol want tegen vrijdag raakt al een volgend lagedrukgebied met storingen tot bij ons. Zaterdag profiteren we dan tijdelijk weer van een kleine mobiele wig van hoge luchtdruk alvorens vanaf zondag depressies het roer weer volledig overnemen. Vreemde eend in de bijt blijf het Amerikaanse model dat tegen alle andere in, een andere oplossing ziet. Dat model laat als enige de restanten van ex-orkaan Lorenzo richting Noordzee trekken tegen eind deze week. Alle andere modellen doen dit niet en laten die restanten opgenomen worden in een diepe depressie bij IJsland. Voorlopig negeren we het Amerikaanse model hierin. Overigens zou dit trouwens toch ongeveer hetzelfde weer betekenen als wat het Europese model ziet, maar dan met een “gewone” depressie op vrijdag ūüėČ

Vandaag draait de herfst alleszins op volle toeren verder. Een lagedrukgebied trekt over Nederland naar het oosten en sleurt in haar kielzog een aantal actieve buienlijnen en neerslagzones mee. De dag start met actieve regenzones die vooral de eerste helft van de ochtend zorgen voor kletsnatte perioden waarin de regen per momenten met bakken naar omlaag komt. Zelfs enkele lokale donderklappen zijn mogelijk want in het regengebied zitten enkele heel felle buien verscholen! Nadien wordt het wat droger, maar het blijft zwaar bewolkt. Eventueel kan toch de zon even komen piepen, maar buien of niet perioden met regen zijn nooit ver weg. De kans op een lokale donderklap blijft. De wind waait de hele dag matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten, vrij krachtig tot krachtig aan de kust. De maxima halen daarbij niet meer dan 17-18 graden, net als de vorige dagen dus.

Ook vanavond zijn er nog buien mogelijk en perioden met regen, maar er zijn ook dan zeker droge momenten. In de late avond, meer rond middernacht eigenlijk, trekt nog een actief front van zuid naar noord waarachter de wind naar noordwest tot noord draait en koelere, drogere lucht binnenkomt. Er komen dan opklaringen binnen, maar buien blijven even zo goed mogelijk. Zowel op passage van het actieve front als tijdens de buien die er nog achteraan komen, is ook nog steeds een klap onweer mogelijk. De minima zitten tegen de ochtend rond 12-13 graden.

Morgen wordt dan een koeler dag. Een noordwestelijke tot noordelijke wind voert dan fors koelere lucht aan met maxima rond 15 graden. Buien blijven nog mogelijk tot laat in de dag. In de ochtend kan dat nog een forse bui zijn, maar door drukstijgingen worden die in de namiddag toch geleidelijk minder en ook minder fel en gaan ze geleidelijk uitdoven vanaf het westen. De noord tot noordwestelijke wind zorgt voor aanvoer van koelere lucht en maxima van maar 14-15 graden.

In de avond en nacht kan het fors afkoelen. Omdat ook de wind dan flink afneemt, kan het rond of zelfs minder dan 5 graden worden landinwaarts met zelfs kans op wat vorst aan de grond op een beschutte plek. Ook donderdag is een koele dag die dus behoorlijk fris van start kan gaan. Overdag is het dan droog met een wisselende, maar wel toenemende bewolking. We halen niet veel meer dan 14 tot 15 graden terwijl de wind dan gaandeweg wel weer meer west tot zuidwest gaat worden.

Op vrijdag komt dan een volgende storing binnen die in de loop van de dag voor perioden met regen zal zorgen en opnieuw iets zachtere lucht. De wind trekt dan weer aan uit zuid tot zuidwestelijke richting en het wordt weer een 17 tot 18-tal graden.

Ook in het weekeind blijft het een komen en gaan van storingen. Zaterdag zou beter en droger worden, maar zondag is daar al een volgende storing die haar opwachting maakt. Voorlopig blijft de herfst dus aan zet en is er geen zicht op een eventueel nazomertje want ook een eerst blik op volgende week duidt op aanhoudend herfstig weer.

Samenvatting voor vandaag: In de ochtend zeer felle regen, mogelijk met een donderklap. Nadien komen er ook drogere perioden, maar regen of buien zijn nooit ver weg. Maxima rond 17-18 graden bij een felle zuidwestelijke wind. Ook vanavond en vannacht perioden met zware buien of regenval. Er kan de komende 24 uur lokaal 20 tot 30 liter water per vierkante meter vallen!

Geert, dinsdag 01 oktober, 06.40 uur.

De nieuwe natuurminuut van de week heeft onze befaamde buxusmot in de hoofdrol:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.