Weerpraatje van donderdag 10 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Voorlopig ziet de weerkaart er nog hetzelfde uit: nog altijd beïnvloedt een omvangrijke depressie in het zeegebied tussen IJsland en Schotland ons weer. Daaromheen trekken nog altijd randstoringen die van tijd tot tijd met storingen en buienlijnen ons weer beïnvloeden. Daartussen zitten dan wat betere momenten. In het weekeind krijgen we meer invloed van een zuidelijk hogedrukgebied dat vanuit Zuid-Europa wat expansie toont naar het noorden. De invloed ervan reikt echter niet ver genoeg om ons weer volledig onder controle te krijgen. Op de Atlantische Oceaan valt de stevige westelijke stroming van de voorbije weken intussen stil, maar toch vormt zich nog een nieuw laag ten westen van de Britse Eilanden. Dat breidt dan begin volgende week toch weer zijn invloed uit tot over onze omgeving. Tot een volledige nieuwe westcirculatie komt het dan niet meer, maar we blijven in de wisselvalligheid van dat nieuwe laag zitten.

Vandaag is alleszins een veel betere dag dan gisteren. Er zijn nog steeds buien actief die zich vormen op de Noordzee. De meeste zijn voor Nederland, maar ook voor de monding van de Westerschelde vormt zich vanochtend vroeg nog gemakkelijk een bui die net het uiterste noorden van West-Vlaanderen kan meepikken. Elders begint de dag vrij zonnig tot zonnig met geleidelijk vorming van enkele stapelwolken. Heel misschien dat een enkele daarvan nog net een buitje produceert later op de dag. Verder neemt vanaf de middag de bewolking geleidelijk overal weer toe, maar het blijft wel nog droog op dat heel enkele lokale buitje niet te na gesproken. De maxima lopen daarbij vanmiddag op naar een 16-tal graden bij een geleidelijk overal zuidwestelijke wind die matig gaat waaien.

Vanavond en vannacht overheerst de bewolking. Een zwakke storing nadert de kust en er zou vooral in het noordwesten tijdelijk en lokaal al eens wat lichte regen kunnen vallen, maar zeker geen grote hoeveelheden. De temperaturen blijven in de nacht vrij zacht en dalen amper onder de 12-13 graden bij een matige zuidwestelijke wind.

Ook morgen zitten we met die storing in de buurt. Die blijft tegen het noordwesten aanslepen en zorgt de hele dag voor veel bewolking. In de ochtend is zeker tijdelijk ook nog wat lichte regen of motregen mogelijk. In de namiddag trekt de storing wat meer de Noordzee op en is een enkele tijdelijke opklaring mogelijk. Een stevige en aantrekkende zuidwestelijke wind voert nog zachtere lucht aan met maxima rond een 18-tal graden. Er kunnen uitschieters tot rond 50 km per uur voorkomen. In de late middag neemt de wind en de bewolking opnieuw toe en volgt er weer wat binnenlopende regen vanaf de kust.

In de nacht naar zaterdag komt dat front opnieuw zuidelijker afgezakt en neemt de regen- en buienkans toe. Het wordt ook weer een zachte nacht met minima rond 13 graden. De vooruitzichten voor zaterdag zijn intussen behoorlijk achteruit aan het gaan. Dat front zou zaterdag over onze regio blijven slepen met veel wolken en opnieuw perioden van regen of buien. De maxima die er eerst veelbelovend uitzagen, zijn een stuk minder hoog geworden in de nieuwe verwachtingen. Veel meer dan een graad of 15 zouden we op zaterdag niet halen doordat er veel wolken blijven hangen met perioden van neerslag. Het is pas tegen de avond dat het front zich weer noordwaarts zou gaan bewegen.

Zondag wordt dan ook met stip de betere dag van het weekeind. Het front dat tegen de kust ligt, wordt dan noordelijker geduwd en we krijgen zelfs een aantal brede opklaringen met zon. Maar: in de ochtend is zelfs nog een buitje mogelijk wanneer de warmere lucht die achter dit front zit van het zuiden uit binnenloopt. Daarna krijgen we tijdelijk meer opklaringen, maar aan zee nog altijd de meeste kans op wat wolken. Volledig zonnig zal het echter niet (lang) worden, maar met aanvoer van veel zachtere lucht, kan het landinwaarts zelfs tot een 22 graden worden. Tegen het eind van de dag neemt de bewolking weer toe en daarmee ook de kans op wat regen of een bui in de avond wanneer het front op de Noordzee opnieuw naar het zuiden afzakt.

Begin volgende week is het opnieuw wisselvallig met van tijd tot tijd wat regen of een bui en weer wat lagere maxima. Zowel maandag als dinsdag zijn er perioden met regen en buien wanneer we onder invloed komen van een nieuw Brits lagedrukgebied. De lucht is wel nog steeds vrij zacht van oorsprong en wordt met een stevige zuidwestelijke wind aangevoerd. We halen daarbij telkens wel maxima die rond een 17 tot 18-tal graden uitkomen. Ook verder in de week lijkt het wisselvallig te blijven.

Samenvatting voor vandaagZonnig, maar geleidelijk wel met vorming van wat stapelwolken en een zeer kleine kans op een heel enkele bui. Het wordt een 16 graden bij een naar zuidwest draaiende en toenemende wind. Vanmiddag neemt geleidelijk ook de bewolking toe.

Geert, donderdag 10 oktober, 06.35 uur.

In de nieuwe minuut natuur van deze week, blijven we in de weer-sfeer en kijken we gewoon even mee naar een naderende regenbui:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.