Algemene luchtdruk:
Boven Zuid-Oost Europa is de luchtdruk nog steeds hoog. Ook op de Atlantische Oceaan ligt een stevig hogedrukgebied, ten westen van de Britse Eilanden. Tussen beide systemen in ligt een storing die gisteren over onze omgeving trok en inmiddels boven Duitsland ligt. Deze storing golft wat en trekt maar heel langzaam verder naar het zuidoosten. Achter deze storing zitten we vandaag in een onstabiele noord tot noordwestelijke stroming met enkele verspreide buien. Verder zien we een nieuw lagedrukgebied dat zich ontwikkelt tussen IJsland en Groenland. Dit laag koerst tegen morgen richting de Noorse kust en stuurt dan nieuwe storingen het Noordzeegebied binnen waardoor ons weer voorlopig uit het noorden blijft komen met aanvoer van koele lucht. Vooral maandag lijkt daarbij een erg natte en koele dag te worden. Op dinsdag profiteert (een deel van) onze omgeving waarschijnlijk meer van het schaduweffect van Engeland. Later in de week blijft het wisselvallig, maar veel zal dan afhangen van de precieze koers van volgende storingen en lagedrukgebieden. Op woensdag lijkt zo’n laag opnieuw met onze omgeving op ramkoers te liggen zodat er dan weer veel neerslag kan vallen. Op langere termijn lijken we geleidelijk weer meer onder invloed van hogedrukgebieden te komen, maar dat is nog erg ver weg om daar al zekere zaken over te zeggen. De pluim toont wel deze opties in de vorm van oplopende temperaturen en opdrogende omstandigheden:
D
Vandaag:
Vandaag komen we weer in een koelere noordwestelijke stroming terecht met wolken, opklaringen en enkele buien. De wind waait daarbij meest zwak tot matig boven land, aan zee matig uit een eerst noordelijke richting en er wordt koele lucht aangevoerd met maxima van 15 tot 16 graden tijdens de opklaringen. In buien is dat uiteraard een aantal graden minder. In de loop van de dag wordt de wind geleidelijk meer noordwestelijk en tegen de avond zelfs westelijk van richting zodat de meeste buien er dan geleidelijk aan uitgaan want de aanvoer van over de Noordzee wordt dan afgesneden.
Ook in de nacht naar maandag vallen er mogelijk eerst nog enkele verspreide buien, maar die verdwijnen. Later in de nacht neemt de bewolking weer toe en draait de wind naar een west tot zuidwestelijke hoek en neemt langzaam in kracht toe.
NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:
Morgen:
Maandag arriveert een erg actieve storing in het Noordzeegebied met intense perioden van regen en forse buien. Het is dan erg wisselvallig en er kan per momenten intense regenval zijn. Er wordt daarbij koele lucht aangevoerd met maxima rond 14 graden, tijdens de regen zelfs nog minder. Er kan op maandag weer een flinke scheut water aan te pas komen. Vooral de kustgebieden maken kans op weer enkele tientallen liters water per vierkante meter, maar ook landinwaarts kan er vrij veel regen gaan vallen. Na de regenzone volgen buien vanaf de Noordzee en ook die kunnen erg intens zijn, zelfs met onweer erbij.
In de avond en nacht blijft het wisselend bewolkt met perioden van regen en/of buien. De minima blijven telkens rond een 10 tot 12 graden zitten.
Overmorgen:
Dinsdag blijven we in een noord tot noordwestelijke stroming zitten, maar die lijkt iets meer noordwest te worden. Daardoor zullen vooral in het noorden van de regio buien blijven vallen. Meer naar het westen en het zuiden zitten we dan waarschijnlijk weer teveel in ‘de schaduw van Engeland’ waardoor de buien daar grotendeels achterwege zullen blijven. Zeker is dat nog niet, want een kleine verschuiving in de windrichting zorgt net voor meer of minder buien, dus dat kan nog draaien tegen dat het dinsdag is.
In de nacht naar woensdag neemt de bewolking dan weer toe op nadering van een volgende storing die woensdag overdag doortrekt.
Later:
Woensdag krijgen we een volgende storing binnen, opnieuw met intense perioden van regen en buien. Er kan ook op woensdag weer veel regen vallen. De temperaturen blijven laag en zitten ook woensdag niet veel hoger dan rond een maximale waarde van ongeveer 14 graden.
Ook later volgende week neemt de wisselvalligheid het weer over. Onder regie van een lagedrukgebieden die vanaf de Britse Eilanden naar het Noordzeegebied doorschuiven, komen storingen weer dichterbij met oplopende neerslagkansen. Ook de temperaturen gaan er dan weer op achteruit. De neerslag kan per momenten overvloedig zijn, zeker aan zee en in de noordelijke gebieden van de regio.
Samenvatting:
Vandaag krijgen we een mix van soms brede opklaringen, maar er zijn ook perioden met wolkenvelden en van tijd tot tijd kan er hier en daar al eens een bui opduiken. Het is aan de koele kant met maxima tussen 13-14 graden tijdens de buien tot 15-16 graden daarbuiten. Daarbij staat er een zwakke tot matige noordelijke, later noordwestelijke wind. Tegen de avond wordt die westelijk.
Geert, zondag 25 september, 09.55 uur
Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/
Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: