DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een diepe depressie in het zeegebied tussen IJsland en Scandinavië trekt geleidelijk aan richting de Noorse kust om vandaar af de komende dagen verder naar het zuiden te zakken richting het Noordzeegebied. Op de Atlantische Oceaan ligt ten westen van de Britse Eilanden een sterk hogedrukgebied dat daar voorlopig blijft liggen. De depressie heeft een frontaal systeem bij zich dat vanochtend van over de Britse Eilanden over onze regio zal trekken met een periode van soms intense regen. Daarna komen we in een stevige noordwestelijke stroming terecht met aanvoer van tal van buien. Op dinsdag lijkt de stroming iets teveel noordwest te worden waardoor voor een deel van onze regio de buien afketsen op ‘de schaduw van Engeland’ en het voor een deel van de regio droog zal blijven. Tegen woensdag trekt een nieuwe randstoring van dit laag over de Noordzee en krijgen we opnieuw met buien en perioden van regen te maken, op donderdag gevolgd door nog meer buien. Tegen het eind van de week neemt een nieuw lagedrukgebied de regie over en dat zorgt dan vrijdag en het komende weekeind opnieuw voor de nodige wisselvalligheid. Nadien zouden we dan geleidelijk weer onder hogedrukinvloed terecht komen, maar dat is nog allemaal ver weg.

D

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag arriveert een erg actieve storing in het Noordzeegebied. Die zorgt in de vroege ochtend al voor wat verspreide regen, maar zal vooral later vanochtend door onze omgeving trekken met intense perioden van regen en forse buien. Het is dan erg wisselvallig en er kan per momenten intense regenval zijn. Er wordt daarbij koele lucht aangevoerd met maxima rond 14 graden, tijdens de regen zelfs nog minder. Na de continue regen volgen vanmiddag dan felle buien, zelfs met kans op een lokale donderklap. Er kan in totaal tot morgenochtend weer een flinke scheut water aan te pas komen. Vooral de kustgebieden maken kans op weer enkele tientallen liters water per vierkante meter, maar ook landinwaarts kan er vrij veel regen gaan vallen. Na de regenzone volgen buien vanaf de Noordzee en ook die kunnen erg intens zijn, zelfs met onweer erbij. Er staat ook weer veel wind, zeker aan de kust. Daar kunnen vanochtend al uitschieters voorkomen van rond de 50 km per uur. Vanmiddag zijn bij de buien nog fellere uitschieters mogelijk die tot 70 km per uur kunnen halen, boven land is dat dan tot rond 50 km per uur.

In de avond en nacht blijft het wisselend bewolkt met perioden van regen en/of buien. De minima blijven telkens rond een 10 tot 12 graden zitten. De buien kunnen erg fel zijn, zeker aan de kust en bij uitstek aan de Oostkust. Daar zijn de meeste buien actief. Vanaf het westen wordt het in de loop van de nacht geleidelijk aan minder nat en schuiven de buien in noordoostelijke richting weg.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen blijven we in een noord tot noordwestelijke stroming zitten, maar die lijkt iets meer noordwest te worden. Daardoor zullen vooral in het noorden van de regio buien blijven vallen. Meer naar het westen en het zuiden zitten we dan weer teveel in ‘de schaduw van Engeland’ waardoor de buien daar grotendeels achterwege zullen blijven. Ook in het noorden wordt het daarbij in de loop van de dag geleidelijk aan wel droger en schuiven de buien meer en meer richting Nederland op. Het wordt daarbij weer niet veel meer dan 14 tot 15 graden bij een nog altijd stevige wind uit die noordwestelijke hoek.

In de nacht naar woensdag neemt de bewolking dan weer toe op nadering van een volgende storing die woensdag overdag doortrekt.

Overmorgen:

Woensdag krijgen we een volgende storing binnen, opnieuw met intense perioden van regen en buien. Er kan ook op woensdag weer veel regen vallen. De temperaturen blijven laag en zitten ook woensdag niet veel hoger dan rond een maximale waarde van ongeveer 14 graden.

Ook in de nacht naar donderdag is het aanhoudend onstabiel met buien.

Later:

Donderdag wordt ook al een erg wisselvallige dag. In een noordelijke stroming vallen er ook dan tal van buien. Die kunnen aanhoudend fel zijn met aanhoudend kans op een donderklap. Het blijft koel met maxima rond 14-15 graden.

Ook tegen het eind van de week en volgend weekeind neemt de wisselvalligheid het weer over. Onder regie van een lagedrukgebieden die vanaf de Britse Eilanden naar het Noordzeegebied doorschuiven, komen storingen weer dichterbij met oplopende neerslagkansen. Ook de temperaturen gaan er dan weer op achteruit. De neerslag kan per momenten overvloedig zijn, zeker aan zee en in de noordelijke gebieden van de regio.

Samenvatting:

Vandaag wordt een onstuimige dag. In de ochtend trekt een regenzone door onze regio. Die is erg actief met veel regen en koele temperaturen rond 11 tot 13 graden. Vanmiddag gaat de regen over in buien en dat kunnen felle buien zijn, zelfs met kans op een donderklap. De neerslag is per momenten overvloedig en het blijft koel. Veel meer dan 14 graden halen we niet. Er komt vanmiddag ook een felle wind te staan uit noordwest met aan zee rukwinden tot 70 km per uur, boven land tot rond 50 km per uur.

Geert, maandag 26 september, 06.40 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: