DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven Europa is de luchtdruk nog steeds hoog. Ook op de Atlantische Oceaan ligt een stevig hogedrukgebied, ten westen van de Britse Eilanden. Tussen beide systemen in ligt een storing over onze omgeving. Deze storing golft wat en trekt maar heel langzaam verder naar het zuidoosten. De storing is verbonden aan een lagedrukgebied tussen IJsland en Groenland. Dit laag koerst tegen begin volgende week richting de Noorse kust en stuurt dan nieuwe storingen het Noordzeegebied binnen waardoor ons weer voorlopig uit het noorden blijft komen met aanvoer van koele lucht. Vooral maandag lijkt daarbij een erg natte en koele dag te worden. Op dinsdag profiteert (een deel van) onze omgeving waarschijnlijk meer van het schaduweffect van Engeland. Later in de week blijft het wisselvallig, maar veel zal dan afhangen van de precieze koers van volgende storingen en lagedrukgebieden. Op langere termijn lijken we geleidelijk weer meer onder invloed van hogedrukgebieden te komen, maar dat is nog erg ver weg om daar al zekere zaken over te zeggen. De pluim toont wel deze opties in de vorm van oplopende temperaturen en opdrogende omstandigheden:

D

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het steeds zwaar bewolkt en wat regenachtig. Een golvende storing trekt door onze omgeving met perioden van wat regen of enkele buien, maar er zijn zeker ook langdurige drogere perioden. De storing blijft echt wel lang slepen en za l pas tegen het eind van de dag onze regio volledig verlaten. Tot die tijd zijn er perioden met regen en/of buien mogelijk. De temperaturen zitten dan tijdens de perioden met neerslag uiteraard weer een stuk lager en halen weer niet veel meer dan een 15 tot hoogstens 17 graden tegen het eind van de dag. De wind trekt daarbij naar een koelere noordwestelijke tot noordelijke hoek. Vooral later vanmiddag kan die aan de kust behoorlijk aantrekken en wordt daar dan vrij krachtig tot krachtig.

In de avond en nacht is de continue regen voorbij, maar we zitten dan nog geplaagd met een aantal buien die geleidelijk vanuit het noordwesten binnenlopen. De minima zitten daarbij rond een 12-tal graden.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Tegen morgen komen we weer in een koelere noordwestelijke stroming terecht met wolken, opklaringen en enkele buien. De wind waait daarbij meest zwak tot matig boven land, aan zee matig en er wordt koele lucht aangevoerd met maxima van 15 tot 17 graden.

Ook in de nacht naar maandag vallen er enkele verspreide buien. Later in de nacht neemt de bewolking weer toe.

Overmorgen:

Zoals de kaarten er nu bij liggen, arriveert maandag een actieve storing in het Noordzeegebied met intense perioden van regen en forse buien. Het is dan erg wisselvallig en er kan per momenten intense regenval zijn. Er wordt daarbij koele lucht aangevoerd met maxima rond 15-16 graden. Er kan op maandag weer een flinke scheut water aan te pas komen.

In de avond en nacht blijft het wisselend bewolkt met perioden van regen en/of buien. De minima blijven telkens rond een 10 tot 12 graden zitten.

Later:

Dinsdag blijven we in een noord tot noordwestelijke stroming zitten, maar die lijkt iets meer noordwest te worden. Daardoor zullen vooral in het noorden van de regio buien blijven vallen. Meer naar het westen en het zuiden zitten we dan waarschijnlijk weer teveel in ‘de schaduw van Engeland’ waardoor de buien daar grotendeels achterwege zullen blijven. Zeker is dat nog niet, want een kleine verschuiving in de windrichting zorgt net voor meer of minder buien, dus dat kan nog draaien tegen dat het dinsdag is.

Ook later volgende week neemt de wisselvalligheid het weer over. Onder regie van een lagedrukgebieden die vanaf de Britse Eilanden naar het Noordzeegebied doorschuiven, komen storingen weer dichterbij met oplopende neerslagkansen. Ook de temperaturen gaan er dan weer op achteruit. De neerslag kan per momenten overvloedig zijn, zeker aan zee en in de noordelijke gebieden van de regio.

Samenvatting:

Het wordt vandaag een grijze en bij tijden regenachtige dag. Een storing trekt langzaam van noordwest naar zuidoost over onze regio en zorgt voor perioden van regen en/of buien. Pas tegen het eind van de dag schuift de storing verder en gaan de droge perioden meer en meer overheersen. Het is koel met maxima rond 15 tot hoogstens 17 graden tegen het eind van de dag. De noordwestelijke tot noordelijke wind waait eerst zwak, maar trekt geleidelijk aan en wordt tegen het eind van de dag aan de kust vrij krachtig.

Geert, zaterdag 24 september, 09.35 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: