DI

04/30/2024

Weertype

Weertype

| 19°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
De verwachtingen voor de woensdag zijn bijgestuurd. Dit is een gevolg van die kleine lagedrukge [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Donderdag draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

70 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het hogedrukgebied boven de Britse Eilanden heeft zich teruggetrokken richting het noorden en heeft heel veel van zijn pluimen verloren. In de plek zien we nu een vlak lagedrukgebied liggen dat intussen van over die Britse Eilanden via het noorden van Nederland richting Polen trekt. Dat laag zorgt voor een toename van de onstabiliteit in onze omgeving met enkele buien. Vervolgens komen we daarna in een soort van niemandsland terecht (een zadelgebied) tussen verschillende weersystemen in. Tegen de tweede helft van de week breidt een zwak hogedrukgebied zijn invloed weer op onze regio uit, maar tegen het weekeind lijken lagedrukgebieden de regie weer over te nemen met opnieuw een toename van de onstabiliteit tot gevolg. We blijven daarbij de eerste dagen nog in relatief koele lucht zitten, maar die warmt met het verlopen van de periode geleidelijk aan wat op. Echt zomers warm lijkt het daarbij voorlopig in grote delen van onze regio (nog) niet te worden want we blijven telkens geplaagd zitten met zeebriezen en invloed van het koelere zeewater op de temperaturen. Er blijft ook telkens veel bewolking hangen met ook die kans op het voorkomen van een paar verspreide buien:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag zitten we in een zwakke stroming met aanvoer van een klein beetje zachtere lucht. Door het ontbreken van sturende weersystemen kan er echter aan de kust later wel weer een zeebries opduiken en bovendien is de luchtdruk eerder aan de lage kant waardoor er ook vandaag kans is op het ontwikkelen en voorkomen van een enkele verspreide bui, maar dan enkel nog dieper landinwaarts. West-Vlaanderen lijkt het daarbij vandaag helemaal droog te houden, dieper landinwaarts in Oost-Vlaanderen neemt vanmiddag de kans op een enkele bui weer toe. Dat kan een felle bui zijn, zelfs met kans op een lokale donderklap. Landinwaarts kunnen de maxima naar 18-19 graden oplopen, aan zee is het door de zeebries merkelijk frisser met maxima daar rond hoogstens 15 graden. Ook in de kustregio liggen de maxima duidelijk een flink stuk lager en zitten daar tussen 15 en 18 graden in.

De nacht naar donderdag wordt weer frisjes met bredere opklaringen. Er kan zich dan wat nevel vormen. Minima rond een 8-9 graden.

Morgen:

Morgen zal een droge dag worden met nog steeds een mix van wolken en opklaringen. De wind heeft wel blijvend de neiging om terug naar een noord tot noordoostelijke hoek te draaien, maar doordat er tegen dan ook ten noorden van ons wat zachtere lucht zit, blijven de maxima dan wel rond 15-16 graden zitten aan zee en rond een graad of 20-21 landinwaarts. De temperaturen blijven dus toch echt wel getemperd.

De nacht naar vrijdag wordt weer minder koud.

Overmorgen:

Vrijdag is het nog steeds licht wisselvallig. Er blijft echt wel veel bewolking aanwezig in het weerbeeld en op vrijdag stijgt de kans op het voorkomen van een enkele bui landinwaarts weer. Het wordt wel iets warmer met maxima die dan landinwaarts vooraan de 20 graden kunnen uitkomen. De kust blijft echter telkens ver achterwege. Daar zorgt de invloed van de zeebries voor maxima die echt telkens wel enkele graden lager zitten.

Later:

Zaterdag krijgen we nog meer van hetzelfde weerbeeld, maar we komen wel geleidelijk steeds dieper in zachtere luchtmassa’s terecht. Zo wordt het zaterdag landinwaarts toch wel een 23-24 graden. De kust blijft echter steeds een flink aantal graden lager zitten want ook op zaterdag blijft de wind in een noordoostelijke tot noordelijke hoek zitten. Het lijkt wel weer droog te kunnen blijven.

Zondag neemt de onstabiliteit toe. We blijven in zachte lucht zitten, maar de kans op regen- en onweersbuien wordt weer groter.

Samenvatting:

Vandaag start vrij zonnig, maar geleidelijk aan schuiven er weer wolken en wolkenvelden voor de zon. In Oost-Vlaanderen loopt dat landinwaarts tegen het eind van de dag mogelijk op een bui uit. Elders is het droog. De wind zit in het noorden tot noordoosten en waait zwak tot matig. Maxima vandaag van 15 graden vlak aan zee tot 19 landinwaarts. In steden rolt er hier en daar een 20’er uit de bus.

Geert, woensdag 01 juni, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: