Algemene luchtdruk:
Een verder verzwakkende gordel van hoge druk strekt zich nog steeds uit van Groenland over IJsland en verder het noordelijke deel van de Noordzee tot aan de Zwarte Zee. Aan de andere kant vinden we een thermisch lagedrukgebied terug dat zich over Frankrijk, ons land en een groot deel van de Britse Eilanden uitstrekt. In dit lagedrukgebied staat weinig stroming en daarin vinden we diverse (oude) storingen terug, buienlijnen en buiengebieden. Het hele thermische laag trekt gedurende de komende dagen heel langzaam verder naar het noorden. Gisteren trok daarin een actieve buienlijn van zuidwest naar noordoost door onze regio. Daarachter zijn we in wat koelere lucht terechtgekomen. Tegen het midden van de week zou een nieuw Atlantisch laag voor anker gaan ten westen / zuiden van de Britse Eilanden. De luchtdruk boven Europa gaat dan weer stijgen, waardoor wij aan de voorzijde van dat systeem weer met een warmte-opstoot te maken krijgen.
Wat onze lopende hittegolf betreft: die is niet overal in de regio meer aan het lopen. Sommige plekken (de kust, zuiden van West-Vlaanderen) haalden al eerder de 25 graden niet meer waardoor die tot een einde kwam. In andere delen van onze regio lukte dat wel nog en daar loopt de hittegolf nog door zolang we telkens die 25 graden overdag halen.
Vandaag:
Vandaag wordt weer een licht wisselvallige dag. Het blijft nog steeds aan de zomers warme kant met maxima die nog altijd landinwaarts gemakkelijk naar een 25 tot 26-tal graden oplopen, maar het wordt toch minder warm dan de vorige dagen. We zitten immers in koelere lucht. De dag start met wat lokale nevel of mist. Die lost snel op en dan is het eerst zonnig. Geleidelijk aan duiken er dan enkele wolken op en vanmiddag zijn er stapelwolken die kunnen uitgroeien tot een verspreide regen- of onweersbui.
De temperaturen starten rond 15-16 graden. Tegen de middag is het al een 23 à 24 graden geworden. Dat zijn aan zee meteen de maxima, maar landinwaarts lopen die nog wel verder door naar een 25 tot lokaal misschien net nog 27 graden. De wind zit daarbij in een zuidwestelijke hoek en waait meest matig.
Vanavond verdwijnen de buien weer en dan krijgen we weer een rustige nacht met minima rond een 14-15 graden tegen de ochtend. Daarbij is het helder tot licht bewolkt met later weer de vorming van wat nevel of mist.
Morgen:
Morgen zou dan de minst warme dag van de week worden, maar dan halen we toch nog steeds gemakkelijk een 23 tot 24-tal graden. Waar onze hittegolf nog loopt, komt die dan waarschijnlijk ook meteen tot een einde. Het is dan wisselend bewolkt met nog altijd kans op het voorkomen van een lokale bui in de loop van de dag. Meestal houden we het dan echter wel droog.
De nachten worden dan ook wat koeler met minima die dalen naar een 13 tot 14-tal graden.
Overmorgen:
Op woensdag arriveert geleidelijk aan een nieuwe depressie boven de Britse Eilanden. Daardoor gaat de stroming bij ons weer een meer zuidelijke richting krijgen en kan weer wat warmere lucht tot bij ons geraken. De temperaturen gaan er dan ook weer een graadje op vooruit en lopen landinwaarts weer voorzichtig richting de 25 graden. Het algemene weerbeeld ziet er ook nog goed uit met veel zon en vorming van een aantal wolkenvelden, maar het zou wel droog blijven.
Later:
Donderdag wordt weer een erg warme dag. Met een naar zuid gedraaide wind kunnen de maxima dan weer hoog oplopen. Landinwaarts komen we dan weer gemakkelijk richting de 30 graden uit. Het is eerst zonnig, later neemt de bewolking toe en tegen de avond zijn regen- of onweersbuien mogelijk.
Samenvatting:
Het is vandaag eerst volop zonnig. Geleidelijk aan zien we dan dat er weer stapelwolken verschijnen en in de tweede helft van de middag loopt dat weer uit op vorming van een aantal regen- of onweersbuien. Maxima rond 23-24 graden aan zee tot 26 graden landinwaarts bij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind.
Geert, maandag 17 augustus, 6.35 uur.
Het is de tijd van de wespen. Je vindt ze weer overal in grote getale terug: