WO

05/15/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

1-2 bft
We zien op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen van (noord)oost-Europa b [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen ligt een front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen gaan [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

1-2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

1-2 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een gordel van hoge druk strekt zich nog steeds uit van Groenland over IJsland en verder het noordelijke deel van de Noordzee tot aan de Zwarte Zee. Dit is een eerder zwakke hogedruk die verder verzwakkend oostwaarts trekt. Aan de andere kant vinden we een Frans thermisch lagedrukgebied terug dat zich over Frankrijk, ons land en een groot deel van de Britse Eilanden uitstrekt. In dit lagedrukgebied staat weinig stroming en daarin vinden we diverse (oude) storingen terug, buienlijnen en buiengebieden. Het hele thermische laag trekt gedurende de komende dagen heel langzaam verder naar het noorden. We blijven dan ook voorlopig in nog vrij warme lucht zitten met regelmatig de nodige onstabiliteit in de vorm van (lokale) buien. Later vanmiddag trekt daarin een actieve buienlijn van zuidwest naar noordoost door onze regio. Daarachter zit wat koelere lucht. Tegen het midden van de week zou een nieuw Atlantisch laag voor anker gaan ten westen / zuiden van de Britse Eilanden waardoor wij aan de voorzijde van dat systeem mogelijk weer met een warmte-opstoot te maken krijgen.

Wat onze lopende hittegolf betreft: die is niet overal in de regio meer aan het lopen. Sommige plekken (de kust, zuiden van West-Vlaanderen)  haalden eergisteren geen 25 graden meer waardoor die tot een einde kwam. In andere delen van onze regio lukte dat wel nog en daar loopt de hittegolf nog door zolang we telkens die 25 graden overdag halen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zit de wind eerst in een noordoostelijke hoek. Er wordt opnieuw een stuk warmere lucht aangevoerd waarbij de maxima landinwaarts weer richting 30 graden oplopen, al dat waarschijnlijk net niet lukken en zullen we met maxima van 27 tot 29 graden eindigen. Aan zee wordt het een 25 tot 27 graden. Het is eerst zonnig, later verschijnen er geleidelijk aan weer stapelwolken. Er blijft daarbij een kans op een regen- of onweersbui bestaan.

Vanmiddag neemt de bewolking geleidelijk aan verder toe. Tegen de tweede helft van / de late namiddag krijgen we wel met een meer uitgesproken en gestructureerde buienlijn te maken die dan van zuidwest naar noordoost door onze regio zal trekken. Daarop is zwaar weer mogelijk in de vorm van een lijn met buien die van west naar oost zal trekken. Lokale overlast of schade is dan zeker mogelijk. Op die lijn vormen zich immers een aantal mogelijk erg zware buien met onweer, hagel en windstoten. Er kan veel water op een korte periode vallen. Achter die lijn zit een stuk koelere lucht die dan vanaf morgen over ons uitwaait.

In de avond zijn er eerst nog een aantal buien mogelijk, maar in de nacht keert de rust dan terug en krijgen we een mix van wolken en opklaringen. Het kan dan nevelig en zelfs mistig worden, zeker daar waar veel regen viel. De minima dalen daarbij tegen de ochtend naar een 15 tot 16-tal graden.

Morgen:

Maandag wordt dan weer een wisselvallige dag. Het blijft nog steeds aan de zomers warme kant met maxima die nog altijd landinwaarts gemakkelijk naar een 24 tot 25-tal graden oplopen, maar het wordt toch minder warm dan de vorige dagen. We zitten immers in koelere lucht. Er is net als dezer dagen ook dan weer kans op het ontwikkelen van een aantal verspreide regen- en onweersbuien die in de loop van de dag weer de kop kunnen opsteken.

De wind zit daarbij in een zuidwestelijke hoek en waait meest matig.

Overmorgen:

Dinsdag zou dan de minst warme dag van de week worden, maar dan halen we toch nog steeds gemakkelijk een 23-tal graden. Het is dan wisselend bewolkt met nog altijd kans op het voorkomen van een lokale bui in de loop van de dag. Meestal houden we het dan echter wel droog.

De nachten worden dan ook wat koeler met minima die dalen naar een 13 tot 14-tal graden.

Later:

Op woensdag arriveert geleidelijk aan een nieuwe depressie boven de Britse Eilanden. Daardoor gaat de stroming bij ons weer een meer zuidelijke richting krijgen en kan weer wat warmere lucht tot bij ons geraken. De temperaturen gaan er dan ook weer een graadje op vooruit.

Samenvatting:

Vandaag start zonnig met snel oplopende maxima. Die kunnen doorstijgen tot rond 25 graden aan zee, 28-29 graden landinwaarts. Later vandaag neemt de bewolking en de kans op een bui toe. In de tweede helft van de middag trekt een actieve buienlijn door met mogelijk zware regen- en onweersbuien die overlast en schade kunnen veroorzaken.

Geert, zondag 16 augustus, 9.50 uur.

Het is de tijd van de wespen. Je vindt ze weer overal in grote getale terug: