WO

05/15/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

1-2 bft
We zien op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen van (noord)oost-Europa b [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen ligt een front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen gaan [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

1-2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

1-2 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten nog even met een thermisch lagedrukgebied in de buurt dat zich over Frankrijk, ons land en een groot deel van de Britse Eilanden uitstrekt. In dit lagedrukgebied staat weinig stroming en daarin vinden we diverse (oude) storingen terug, buienlijnen en buiengebieden. Het hele thermische laag trekt gedurende de komende dagen heel langzaam verder naar het noorden. Tegen morgen arriveert een nieuw Atlantisch laag dat voor anker gaat ten westen / zuiden van de Britse Eilanden. De luchtdruk boven Europa gaat dan weer stijgen, waardoor wij aan de voorzijde van dat systeem weer met een warmte-opstoot te maken krijgen. De fronten van dat laag trekken respectievelijk woensdagavond (warmtefront) en vrijdag (koufront) door ons land. Daarachter komen we in een zonale stroming terecht.

Wat onze lopende hittegolf betreft: die loopt hier en daar nog. Gisteren kwam die op meerdere plekken ook tot een einde, maar er zijn nog een aantal plaatsen waar ook gisteren de 25 graden gehaald werd. Daar komt de hittegolf vandaag waarschijnlijk tot een einde aangezien de maxima maar tot een 23-24 graden meer zullen oplopen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt net als gisteren, weer een licht wisselvallige dag. Het wordt minder warm dan de vorige dagen met maxima die oplopen naar een 22-23 graden vlak aan zee en een 23 tot 24 graden landinwaarts. We zitten immers in koelere lucht. De dag start met wat lokale nevel of mist. Die lost snel op en dan is het eerst zonnig. Geleidelijk aan duiken er dan enkele wolken op en tegen de middag al zijn er stapelwolken die kunnen uitgroeien tot een verspreide regen- of onweersbui. Een beetje een weerbeeld zoals dat gisteren het geval was met op de ene plek flinke buien, terwijl er elders weinig of niets gebeurt. De wind waait daarbij zwak tot matig uit een westelijke tot zuidwestelijke hoek.

Vanavond verdwijnen de buien weer en dan krijgen we weer een rustige nacht met minima rond een 13-14 graden tegen de ochtend. Daarbij is het helder tot licht bewolkt met later weer de vorming van wat nevel of mist.

Morgen:

Morgen arriveert geleidelijk aan een nieuwe depressie boven de Britse Eilanden. Daardoor gaat de stroming bij ons weer een meer zuidelijke richting krijgen en kan weer wat warmere lucht tot bij ons geraken. De temperaturen gaan er dan ook weer een graadje op vooruit en lopen landinwaarts weer voorzichtig richting de 25 graden. Het algemene weerbeeld ziet er ook nog goed uit met veel zon en vorming van een aantal wolkenvelden, maar het zou wel droog blijven tot laat in de middag / avond. De bewolking neemt in de loop van de dag wel flink toe en uiteindelijk komt er dan tegen de late middag / avond regen van.

In de nacht naar donderdag trekt een warmtefront door onze regio met regen. Het wordt een regenachtige nacht, maar wel opnieuw met erg hoge minima die gemakkelijk rond de 18 graden kunnen blijven zitten.

Overmorgen:

Donderdag wordt weer een erg warme dag. Met een naar zuid gedraaide wind kunnen de maxima dan weer hoog oplopen. Landinwaarts komen we dan weer gemakkelijk eind de 20 graden, zelfs lokaal richting de 30 graden uit. Het is eerst zonnig, later neemt de bewolking toe en tegen de avond zijn regen- of onweersbuien mogelijk.

Later:

Vrijdag trekt er een koufront door onze regio. Dat zag er aanvankelijk redelijk actief uit, maar in de laatste runs van de diverse modellen is die activiteit weer flink afgezwakt en blijft er niet zoveel regen meer over. Waarschijnlijk wordt het een bewolkte start van de dag met wat verspreide regen. Later komen er dan geleidelijk aan opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden. Het wordt een flink stuk minder warm dan op donderdag met maxima vooraan de 20 graden.

Samenvatting:

Het is vandaag net als gisteren, eerst weer volop zonnig. Geleidelijk aan zien we dan dat er weer stapelwolken verschijnen en loopt dat weer uit op vorming van een aantal regen- of onweersbuien. De eerste buien kunnen gemakkelijk alweer voor de middag opduiken. Maxima rond 22-23 graden aan zee tot 23-24 graden landinwaarts bij een zwakke tot matige zuidwestelijke tot westelijke wind.

Geert, dinsdag 18 augustus, 6.40 uur.

Het is de tijd van de wespen. Je vindt ze weer overal in grote getale terug: